cover

View large picture

Susan Clynes

Life Is...

(MoonJune)

CD, Download
Ημερ. κυκλ. 02/2014
Νέα rock/pop, Κλασική μουσική, Vocal Jazz

---- pick


Την πρωτοακούσαμε πέρσι στο δίσκο των The Wrong Object After the Exhibition (που μπήκε στα καλύτερα του 2013 από το Wild Thing). Τραγουδούσε εκεί σε μια σύνθεση του συζύγου της Antoine Guenet (κημπορντίστα των ιστορικών Univers Zéro και των Wrong Object), της οποίας το βασικό θέμα είναι ίδιο σχεδόν με τη σύνθεση "Childhood Dreams" που ακούμε στο παρόν της άλμπουμ Life Is... Tόσο σ' εκείνο το δίσκο όσο κι εδώ η ποιότητα της post-minimal σύνθεσης αλλά και το σκέρτσο στη φωνή της Susan ενθουσιάζουν.

Το Life Is... είναι η πρώτη διεθνής της κυκλοφορία (μέσω της φίλτατης νεοϋρκέζικης ετικέτας MoonJune Records) και περίμενε πολύν καιρό για να την υλοποιήσει - οκτώ χρόνια μετά το ντεμπούτο της Sugar for a Dream στην πατρίδα της, το Βέλγιο. Αποκλειστικά ακουστικό το Life Is... ηχογραφήθηκε ζωντανά σε τρεις διαφορετικές εμφανίσεις της Susan σε μουσικά στέκια στις Bρυξέλες και το Bree με τρεις διαφορετικές ενορχηστρωτικές λύσεις, μια ως 'jazz' piano trio με τους Pierre Mottet (ακουστικό μπάσο) και Nico Chfiki (ντραμς), μια ως ντουέτο με τον εξαιρετικά ενδιαφέροντα τσελίστα Simon Lenski και μια σόλο πιάνο. Η Clynes παίζει πιάνο και τραγουδάει σε όλες τις συνθέσεις τoυ δίσκου.

Η μαγεία του Life Is... βρίσκεται κυρίως στο ότι είναι μη κατατάξιμο μουσικά. Ένας σαφής άξονας επιρροών προέρχεται βέβαια από τον οικογενειακό και μουσικό περίγυρο της Clynes (avant-garde jazz, prog rock, RIO, ροκ δωματίου), μια άλλη επιρροή είναι σαφώς η σύχρονη καλόγουστη ποπ από γυναίκες τραγουδοποιούς του τύπου της Tori Amos ή της Kristin Hersch, αλλά φυσικά οι ανώτερες θεωρητικές σπουδές της στο conservatoire της Γάνδης είναι φανερό ότι έχουν ανοίξει τους μουσικούς της ορίζοντες και ως αποτέλεσμα δεν περιορίζεται στο να μιμείται υπάρχουσες φόρμες αλλά έχει τη δυνατότητα να εφευρίσκει καινούργιες. Η Clynes είναι ταυτόχρονα ταλαντούχα τραγουδοποιός κρίνοντας από τους ενδιαφέροντες, φιλοσοφημένους στίχους και παράλληλα από την άνεσή της να κινείται συνθετικά μεταξύ ποπ και καθαρά έντεχνου τραγουδιού, αλλά και αναπτύξιμη συνθέτης καθαρής μουσικής. Η σύνθεσή της "Pigeon’s Intrusion" μας καθήλωσε.

Από παικτικής πλευράς επίσης το Life Is... κινείται σε υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι ηχογραφημένο καθ' ολοκληρίαν ζωντανά, μπροστά σε κοινό και ελάχιστα λάθη εκτέλεσης απ' ό,τι ακούμε και καταλαβαίνουμε έχουν γίνει. Η προφορά, η άρθρωση, οι χρωματισμοί και η εκφορά των στίχων από την Clynes ως τραγουδίστρια είναι αξιοσημείωτα καλή. Τέλος νομίζω ότι ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη δουλειά του τσελίστα Simon Lenski, ο οποίος όταν καλείται να «ντύσει» το πιάνο ανορθόδοξα, με «πειραγμένο» τσέλο, χτίζει πολύ ευφάνταστες ατμόσφαιρες.

Είναι εύκολα κατανοητό λοιπόν γιατί το Wild Thing θα προτείνει σε όλους τους μη κολλημένους σε κάτι πολύ συγκεκριμένο αναγνώστες του να μην παραλείψουν να μελετήσουν αυτό το δίσκο. Είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που έχουμε ακούσει το τελευταίο διάστημα. -- Laertis

Wild Thing homepage