8miles

Lana of the Fuzztones

[Βαγγέλης Χαλικιάς - 18/04/12]

Read english text

The Fuzztones 2011

Λίγες μέρες πριν τη νέα άφιξη των Fuzztones στην Ελλάδα μια κουβέντα με την internet-ική φίλη μας Lana Loveland μας φάνηκε η σωστή ιδέα για την περίσταση. Διαβάστε τι μας είπε η βερολινέζα οργανίστρια για τη συνεχιζόμενη σάγκα των - όπως και να το κάνουμε πια - θρυλικών Fuzztones:

WT: Lana, γεια σου από την Ελλάδα. Θα ήθελες να μας πεις κάποια πράγματα για το Snake Oil, το νέο, ενδιαφέρον διπλό άλμπουμ-συλλογή των Fuzztones.

LanaLL: Λοιπόν, είναι μια διπλή συλλογή από σπάνια τραγούδια, στο ίδιο στιλ όπως το Creatures That Time Forgot, που κυκλοφορήσαμε το 1990. Όπως και το Creatures, έχει ανάμεσα στα τραγούδια αποσπάσματα από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις. Κάποια από αυτά είναι πολύ cool, όπως αυτό που ο Question Mark προσπαθεί να προμοτάρει την περιοδεία των Fuzztones και ο απολύτως ανίδεος DJ του δυσκολεύει τη ζωή.  Μετά υπάρχει ένα άλλο αρκετά αστείο απόσπασμα, όπου ο Mark Lindsay των Paul Revere & The Raiders μου παίρνει συνέντευξη σε ένα Ελληνικό ραδιόφωνο. Η συλλογή περιλαμβάνει ακυκλοφόρητα τραγούδια της 31χρονης καριέρας μας, ηχογραφημένα στο στούντιο και σε συναυλίες. Έχω επίσης συμπεριλάβει και δύο ζωντανές ηχογραφήσεις από τους αρχικούς Fuzztones (τη σύνθεση πριν το Lysergic Emanations) από το CBGB το 1981, καθώς και τραγούδια που δεν έχουν ηχογραφηθεί επίσημα από τη σύνθεση της εποχής του Lysergic Emanations. Επίσης περιέχει και πολλές εμφανίσεις special guests, όπως ο Ian Astbury, ο Sean Bonniwell, ο Little Steven και η μεγαλύτερη VJ του MTV, Martha Quinn.

WT: Όλα αυτά τα χρόνια οι οπαδοί της μπάντας είχαν την ευκαιρία να συλλέξουν μέσα από τις διάφορες συλλογές σας πολλές ζωντανές και σπάνιες ηχογραφήσεις. Μετά την κυκλοφορία του Snake Oil έχει μείνει άλλο υλικό για μας από το αρχείο σας; Ή μήπως η μπάντα θα επικεντρωθεί στη συνέχεια σε καινούριο υλικό όπως έγινε με το Preaching to the Perverted;

Gonn - Blackout of GretelyLL: Έχουμε ήδη στα σκαριά ένα live άλμπουμ. Είναι από την περιοδεία "Fuzztones Gonn Primitive" που κάναμε το 2005 με τον Craig Moore των Gonn, ένα γκαράζ συγκρότημα των 60s που είχε πρωτοτραγουδήσει το "Blackout of Gretely". Είναι ένα τρομερό άλμπουμ με σπουδαία ποιότητα ήχου. Εκτός από αυτό, δεν έχουμε άλλα συγκεκριμένα σχέδια για κάποιον καινούριο δίσκο.

WT: Πώς είναι ο Rudi σαν συνεργάτης και πώς νοιώθεις όταν μοιράζεσαι τη σκηνή με αυτόν τον σημαντικό άνθρωπο του rock;

LL: Χάλια είναι, αλλά το συνήθισα! Χαχα! Όχι, σοβαρά τώρα. Από το 2005, όταν μπήκα στο συγκρότημα, ήξερα ήδη ότι άρχιζε ένα μεγάλο και καινούριο ταξίδι για μένα. Φυσικά ο Ρούντι ήταν μια υπέροχη πηγή έμπνευσης από την πρώτη μέρα. Είναι ένας πολύ ελεύθερος άνθρωπος, που δεν ανέχεται τίποτα από κανέναν. Πάντα μου έλεγε πόσο σημαντικό είναι να κάνεις αυτό που πραγματικά θες. Δες τον στην σκηνή τώρα. Αυτό που βλέπεις δεν είναι σόου, βγάζει τον πραγματικό του εαυτό. Και αυτό παρασύρει και εμένα και οποιονδήποτε άλλον φυσικά. Γι’ αυτό αποτελεί πηγή έμπνευσης. Γιατί είναι αληθινός. Όταν δουλεύουμε εκτός σκηνής, κάνουμε αρκετές πλάκες, αλλά πάντα επανερχόμαστε και υποστηρίζουμε ο ένας τα project του άλλου. Για παράδειγμα, έπαιξε μπάσο στο νέο μου άλμπουμ Order To Love. Και τι μπάσο...

The Fuzztones 2005WT: Σε λίγες μέρες ξεκινάτε μια ακόμα περιοδεία. Σου αρέσει η ζωή στο δρόμο με την μπάντα;

LL: Είμαι πάντα ευγνώμων, όταν υπάρχει απαίτηση για να ξεκινήσουν οι Fuzztones μια νέα περιοδεία. Αυτό σημαίνει απλά ότι λείπουμε στους οπαδούς μας και προφανώς μας λείπουν κι εμάς. Οπότε ο μόνος τρόπος για να συναντηθούμε είναι κατά τη διάρκεια ή μετά από μια συναυλία.

Όταν είσαι σε περιοδεία, πάντα συναντάς ευχάριστες και δυσάρεστες εκπλήξεις. Η μπάντα μετατρέπεται σε μια οικογένεια, και έτσι τις βιώνουμε μαζί. Και αυτό είναι πολύ ωραίο!

WT: Έχεις μάθει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική κρίση και υπό την επίβλεψη του ΔΝΤ;  Έχεις κάποια άποψη γι’ αυτό το θέμα;

LL: Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι τη βαριέμαι την πολιτική. Παρακολουθούσα στενά τα παγκόσμια γεγονότα, μέχρι που συνειδητοποίησα ότι η βάση κάθε πολιτικής είναι η απληστία, η μεγαλομανία και η ανάγκη για δύναμη. Αυτό δεν άλλαξε ποτέ, το μόνο που κάνει είναι ότι επαναλαμβάνεται. Ο Καίσαρας και η Κλεοπάτρα θέλησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αποκτήσουν παγκόσμια δύναμη. Και εκείνη την εποχή, δεν είχαν ιδέα πόσο μεγάλος ήταν πραγματικά ο κόσμος! Αναρωτιέμαι: μπορεί μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει μόνο 10 εκατομμύρια κατοίκους (το Βερολίνο έχει 3,5 εκατομμύρια) να δημιουργήσει μια τέτοια αναταραχή; Το Βερολίνο έχει χρέος 60 δισεκατομμύρια!

Βλέπεις, εδώ είναι που η πολιτική δεν έχει καμία λογική για μένα. Η πολιτική είναι σαν μια δίνη. Είναι πολύ δύσκολο να βρεθείς σε σταθερό έδαφος. Αν προσθέσεις σε αυτό τα συμφέροντα των τραπεζών, δεν θα καταφέρεις ποτέ να έχεις μια σαφή εικόνα. Ακόμα και οι πολιτικοί δεν έχουν μια σαφή εικόνα! Πραγματικά δεν μπορώ να πω τίποτα πιο βαθυστόχαστο για την κατάσταση αυτή. Είμαι πολύ εκνευρισμένη που η Ευρώπη αντιμετωπίζει την Ελλάδα σαν αποδιοπομπαίο τράγο...

WT: Διαβάσαμε στη σελίδα σου στο internet πως ετοιμάζεις το νέο προσωπικό σου άλμπουμ. Θες να μας πεις κάτι για αυτό;

Lana Loveland: Order To LoveLL: Τώρα είμαι με μια γερμανική εταιρία παραγωγής που ονομάζεται Bellaphon Records (διανέμεται στην Ελλάδα από την Soundforge). Το νέο άλμπουμ Order To Love θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο που μας έρχεται και θα βρίσκεται στα καταστήματα παγκοσμίως. Έχω ήδη μαζέψει όλο το υλικό και για το επόμενο άλμπουμ, αλλά δεν μπορώ να σας αποκαλύψω τον τίτλο του. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα παρουσιάσω ένα συνδυασμό psych, punk και pop μουσικής. Οι ηχογραφήσεις θα αρχίσουν τον Οκτώβριο/Νοέμβριο που μας έρχεται και το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει μέχρι την άνοιξη του 2013!

WT: Τι μουσική ακούς; Υπάρχουν νέα ονόματα που έχεις ξεχωρίσει τελευταία;

LL: Δεν ακούω πολλή μουσική. Διαβάζω πολύ. Η μουσική βγαίνει από μέσα μου, δεν μπορεί να μπει μέσα μου πια, δεν έχω αρκετό ελεύθερο χώρο στον σκληρό δίσκο του κεφαλιού μου πια!

Αλλά ακούω μουσική όταν βγαίνω για χορό, κάτι που κάνω αρκετά συχνά. Για παράδειγμα, πηγαίνω σε μάθημα χορού jive εδώ στο Βερολίνο ή σε 60s soul, garage ή R&B πάρτυ. Έχουμε τρομερούς DJs στο Βερολίνο.

WT: Οι οπαδοί των Fuzztones θυμούνται την Deb ONair και πλέον απολαμβάνουν τη δική σου παρουσία. Το νοιώθεις αυτό στη σκηνή;

LL: Φυσικά και το νοιώθω! Ξέρεις, το να γίνεις Fuzztone, σήμαινε αρχικά να έχεις γίνει ένα με τη μουσική του γκρουπ. Δεν υπάρχει άλλη μπάντα με την ενέργεια των Fuzztones, τουλάχιστον σε αυτό το είδος της μουσικής. Είμαι μια “άγρια groovy” οργανίστρια, οπότε οι Fuzztones ήταν η κατάλληλη διέξοδος για μένα. 

Όμως έχω και το δικό μου στιλ και πίστευα ότι θα ήταν σημαντικό να πάρει η μπάντα κάτι από το στιλ του κάθε μέλους της. Κάθε περίοδος των Fuzztones είχε κάτι το διαφορετικό, γιατί τα μέλη της ήταν διαφορετικά.

Όταν παίζω τραγούδια που είναι ηχογραφημένα πριν από τη δική μου εποχή, προσπαθώ να είμαι όσο πιο κοντά γίνεται στο στιλ του ανάλογου μουσικού που ήταν στη θέση μου. Αλλά στα καινούρια τραγούδια που ακούτε στο καινούριο άλμπουμ Preaching to the Perverted ή στα τραγούδια του Horny As Hell, ακούτε 100% τη Lana.

WT: Οι Fuzztones είναι μια μπάντα που έχει φανατικό κοινό στην Ελλάδα και έχει δώσει αρκετά live στη χώρα μας με τα venues που τους φιλοξενούν να είναι πάντα γεμάτα. Στις 5 του Μάη επιστρέφετε στην Αθήνα. Τι θα ακούσουμε από τους Fuzztones αυτή τη φορά;

The Fuzztones: Snake OilLL: Αυτή τη φορά θα επικεντρωθούμε στα κλασικά μας κομμάτια αλλά και σε κάποια από τα νέα μας άλμπουμ Snake Oil και Raw Heat.

Την τελευταία φορά είχαμε παρουσιάσει πολλά τραγούδια από το Preaching to the Perverted, αλλά αυτόν τον Μάιο θα fuzz-άρουμε όλη νύχτα με δυνατό garage punk! Σημειωτέον ότι έχουμε δύο συναυλίες στην Ελλάδα, μία στη Θεσσαλονίκη στις 4 Μαΐου, στα γενέθλία μου! (σσ. χρόνια πολλά) και την άλλη στην Αθήνα την επόμενη μέρα.

WT: Θες να πεις κάτι στους οπαδούς των Fuzztones στην Ελλάδα?

LL: Ναι. Όταν θα έχω πολλά χρήματα (χαχα, ναι καλά), θα αγοράσω ένα σπίτι σε ένα όμορφο ελληνικό νησί και θα λέω: «στο σπίτι μου δεν υπάρχουν δεσμεύσεις, οπότε όλοι εσείς ελάτε να μας επισκεφτείτε εκεί!» (σσ. περιμένουμε τη διεύθυνση / ετοίμασε τα σοκολατάκια). Εννοείται ότι σας αγαπάμε, και εσάς και τη χώρα σας! Τα λέμε!

Σε ευχαριστούμε Lana, τα λέμε στην Αθήνα!

Οι Fuzztones θα εμφανιστούν στο Μύλο στη Θεσσαλονίκη στις 4 Μαΐου και στο Gagarin 205 στην Αθήνα στις 5 Μαΐου.

Rudi Protrudi in Barcelona

Διαβάστε στη συνέχεια το κείμενο της συνέντευξης στα Αγγλικά:

Wild Thing: Lana, hello from Greece! Can you tell us a few things about the Fuzztones’ new, very interesting double album Snake Oil?

Lana Loveland: Well, it's a double CD collection of rarities, in the same mold as Creatures That Time Forgot which we released in 1990. This one has radio and TV interview snippets between songs, just like Creatures did - some pretty cool ones, like Question Mark trying to promote a Fuzztones tour on the radio and the absolutely clueless DJ giving him a hard time! Then there's Mark Lindsay from Paul Revere & The Raiders interviewing me on Greek radio, which is pretty funny. A lot of the songs have never been released anywhere, and include studio tracks as well as live tracks that encompass our entire 31 year career. I've even included two live tracks of the original Fuzztones (pre-Lysergic Emanations line-up) recorded at CBGB's in 1981, as well as a few from the Lysergic line-up, doing songs that we never recorded officially. Lots of special guest appearances too; Ian Astbury, Sean Bonniwell, Little Steven and MTV's biggest VJ, Martha Quinn.  

The Fuzztones: Preaching to the PervertedWT: Over the years the band’s fans were able to collect a lot of live and rare recordings of the band through various compilations. After the release of Snake Oil is there any more archival material for us left? Or is the band now going to focus on new material like you did with Preaching to the Perverted?

LL: We have a live album in the can already. It's from the "Fuzztones Gonn Primitive" tour we did in 2005 with Craig Moore of Gonn, the 60's garage band that originally did "Blackout of Gretely." It's a really kick-ass album with great sound quality. Other than that, we don't really have any specific plans for a new album.

WT: How does it feel working with Rudi? How do you feel when you share the stage with a rock legend?

LL: It sucks, but I got used to it! haha... no seriously: I knew already in 2005, when I joined the band, this is going to be a great new trip for me. Of course, Rudi, the man, a wonderful inspiration, from day one! He is so free and doesn't take shit from anybody... he would always tell me how important it is to just do what you wanna do. Look at his stage show! That actually isn't a show! That's when he can be himself. It really rubs off on me, and of course on anybody else, too. That's why he is so inspiring, ‘cause he is real. When working with him offstage, well, we do butt heads quite a bit, but always come around and support each other’s projects. For example, he did play bass for my new album Order To Love, and what a bass!

WT: You will be on one more tour in a few days. Do you enjoy life on tour with the band?

Η Lana επί τω έργωLL: I am always grateful, when there is a demand for the Fuzztones to embark on a new tour. That just means, the fans miss us, and we do miss them, too! So the only way we can meet is during and after the shows. On tour there are always a lot of surprises to encounter, bad and good surprises. The band turns into a family and we experience them all together, that's cool!

WT: Are you aware that Greece is going through a major economic crisis and is under the supervision of the IMF (International Monetary Fund)? What would you have to say about that?

LL: All I have to say, Politics bore me. I used to follow the world happenings very closely, till I realized, that the initial point of all politics is greed, power and megalomania, and it has never been any different, it repeats. Ceasear and Cleopatra wanted to merge their forces in order to obtain World Power. At that time they didn't even know, how big the world really was! I just wonder: can a country like Greece, that has only 10 million people (Berlin has 3.5 million) create such a commotion? Berlin is in debt for 60 billions! See, that's where politics make no sense to me. Politics are like a vortex, it's difficult to get to the ground. Now add to it all the banking affairs & interests, and you'll never have a clear view. Even politicians don't have a clear view! I really can't say anything profound about the situation. I am very upset about Europe looking down to Greece, the scapegoat...

WT: I read at your personal webpage that you are preparing a new Loveland album. Would you like to tell us something about that?

LL: For now, I am with a German lable called Bellaphon Records (distributed in Greece by Soundforge). They will release Loveland's new album Order To Love this upcoming June. It will be in stores worldwide. But I have already compiled all the material for the next album. Now, I can't reveal to you the title of it, but all I can say is, that it will be a marble mix of Psych, Punk and Pop. Loveland is going to record this October/November, and hopefully it will be out by spring 2013!

WT: What kind of music do you listen to? Are there any new bands or artists that you prefer?

LL: I don't listen to music very much. I am reading a lot. Music comes out of me, it can't go into me anymore, I have not enough space on my hard-drive in my head! But I do listen to music, when I go dancing, which is quite often; for example I visit a hip Jive dance course, here in Berlin, or go to 60's soul, garage, R&B dance parties. We have amazing DJs in Berlin!

WT: Fuzztones fans remember Deb O’Nair but now enjoy your presence at the band. Do you get that on stage?

The Fuzztones: Horny As HellLL: Of course, I do! You know, becoming a Fuzztone meant to first get down with the music. There is no band that has that energy like The Fuzztones, at least, in this genre. I am a wild & groovy organist, so The Fuzztones were the perfect outlet for me. But even so, I have my own style, I believed that it would be important to acquire the style of every organist that has played in this band. Every era of The Fuzztones had something special, ‘cause the musicians were always different. For the songs before my time I have tried to stay as much as possible close to the organ stylings of the accordant organ player for example. But for the new songs, that you can hear on our new album Preaching To The Perverted, or on the Big Band album Horny As Hell you can hear 100% Lana.

WT: The Fuzztones is a band with many fans in our country. They’ve made live appearances in Greece and venues each time were full. You are coming back to Athens May 5th for one more live concert. Can you describe the current set you are prepared to play?

LL: This time we will focus on our classics and some tunes from the new albums Snake Oil and Raw Heat. Last time we have presented many songs from Preaching to the Perverted, but this May, we will fuzz our fans all night long with balls out Garage Punk! By the way, we will have two shows in Greece, one in Thessaloniki on May 4th (my b-day!!!) [WT: happy birthday, Lana!] and the other one in Athens the next day.

WT: Would you like to send a message to all your Greek fans?

LL: Yes, one day, when I'll have lots of money (haha, right!), I will get a house on a beautiful Greek Island and then I'll say: ‘at my house I've got no shackles, so all of you come and visit us there!’ Of course, we love you and your country! See you!

Thanks Lana, see you in Athens!

Rudi in Rome

back to articles

περισσότερες στήλες