8miles

Οι 4Bitten στο Wild Thing

[Χρύσα Κεκάκου - 06/06/12]

4Bitten band

Οι 4Bitten, η ελληνική μπάντα που έχει μοιραστεί την σκηνή με μεγάλα ονόματα τις hard rock σκηνής και μας κάνει περήφανους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, επιστρέφει δυναμικά με καινούργια δισκογραφική δουλειά με τίτλο 'Delirium'. Με αφορμή αυτή την κυκλοφορία, άλλα και το επερχόμενο λάιβ τους στο Intrepid Fox στις 10 Ιουνίου βρήκαμε τους 4Bitten και ο Γιώργος Μαρούλης, ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, μας είπε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα!

Χρύσα Κεκάκου: Θα 'θελα για αρχή να μου πεις λίγα λόγια για το ιστορικό της μπάντας.

Γιώργος Μαρούλης: Οι 4Bitten δημιουργήθηκαν το 2002. Τα μέλη της μπάντας από τότε μέχρι σήμερα παραμένουν τα ίδια και είναι: η Φώφη στα φωνητικά, ο Γιώργος στην κιθάρα και τα δεύτερα φωνητικά, ο Άκης στο μπάσο και ο Άγγελος στα ντραμς. Μετά την επιστροφή της Φώφης από την Αμερική, όπου έχει γεννηθεί και μεγαλώσει, η ίδια έψαχνε άτομα για τη δημιουργία μιας hard rock μπάντας, με σκοπό να κάνουν διασκευές σε κομμάτια συγκροτημάτων που τους άρεσαν και τους είχαν επηρεάσει. Έτσι λοιπόν βρέθηκε με εμένα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ήρθαν στην μπάντα και οι υπόλοιποι δύο για να ολοκληρώσουν το line-up. Ξεκινήσαμε παίζοντας τα κομμάτια των συγκροτημάτων που αγαπάμε, όπως: Led Zeppelin, Black Sabbath, Thin Lizzy, Deep Purple, Whitesnake, Janis Joplin, Rainbow, Metallica και πολλά άλλα, σε αθηναϊκά clubs και στην επαρχία κάνοντας γνωστό το όνομα μας. Έχοντας στο ενεργητικό μας άπειρες λάιβ εμφανίσεις σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας και καθώς είχε προχωρήσει η σύνθεση δικών μας κομματιών σε hard rock φόρμες, το καλοκαίρι του 2008 μπήκαμε στο στούντιο και ηχογραφήσαμε δέκα κομμάτια που αποτέλεσαν την πρώτη μας δισκογραφική δουλειά με τίτλο No More Sins. Ερχόμενοι σε επαφή με πολλές δισκογραφικές εταιρείες του εξωτερικού καταλήξαμε να υπογράψουμε συμβόλαιο με την Rocksector Records, που είναι αυτή τη στιγμή μια από τις καλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες στην Αγγλία. Ο δίσκος έλαβε αρκετά καλές κριτικές από τα Ευρωπαϊκά media και ως επακόλουθο αυτού ήταν να επισκεφτούμε μέχρι στιγμής την Μ. Βρετανία τέσσερις φορές ανοίγοντας τις συναυλίες καλλιτεχνών όπως οι Dan Reed Network, Michael Schenker Group και Dave Evans. Ερχόμενοι στην Ελλάδα στα πλαίσια προώθησης του No More Sins περιοδεύσαμε με τον Blaze Bayley και ανοίξαμε τα λάιβ στους Tygers οf Pang Tang καθώς επίσης και στους θρυλικούς Uriah Heep. To 2011 ξαναμπήκαμε στο στούντιο όπου ηχογραφήσαμε το δεύτερο μας άλμπουμ με τίτλο Delirium το οποίο περιλαμβάνει έντεκα καινούργιες συνθέσεις και κυκλοφόρησε στις 23 Απριλίου.

Χ.Κ: Πώς καταλήξατε στο όνομα του συγκροτήματος;

Γ.Μ: Το όνομα του συγκροτήματος ήταν κατά κάποιο τρόπο έμπνευση δική μου. Ήθελα με  κάποιο τρόπο το όνομα να κρύβει από πίσω του κάποιο λογοπαίγνιο και καταλήξαμε στο 4Βitten, του οποίου ο ήχος παραπέμπει στο "απαγορευμένο", αλλά όταν το βλέπει κάποιος βλέπει την άλλη του οπτική... Τα συμπεράσματα δικά σας... Χαχα!

4Bitten The Band

Χ.Κ: Ποια είναι τα συγκροτήματα και οι μουσικοί που σας επηρέασαν;

Γ.Μ: Πολλά είναι τα συγκροτήματα και οι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει ξεχωριστά τον καθένα μας. Είχαμε όμως και συνεχίζουμε να έχουμε πολλές κοινές επιρροές, κάτι που βοηθάει πάρα πολύ στο δέσιμο που έχουμε μεταξύ μας ως άτομα και κατ' επέκταση στον ήχο των 4Bitten. Μπάντες όπως οι Black Sabbath, Led Zeppelin, Heart, Thin Lizzy, Metallica, Alice In Chains, Janis Joplin και πάρα πολλές άλλες έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη μας ως μουσικών καθώς επίσης και στον ήχο της μπάντας.

Χ.Κ: Πριν λίγες εβδομάδες κυκλοφορήσατε το δεύτερο άλμπουμ σας με τίτλο Delirium από την Rocksector Records. Είναι προφανές ότι οι ήχοι σας έχουν γίνει αρκετά πιο σκληροί σε σχέση με το ντεμπούτο σας No More Sins. Είναι κάτι που επιδιώξατε ή είναι μια φυσική εξέλιξη της πορείας σας;

Γ.Μ: Το δεύτερο άλμπουμ μας κυκλοφόρησε στις 23 Απριλίου από την Αγγλική Rocksector Records και ναι, θα συμφωνήσω μαζί σου ότι ο ήχος μας είναι διαφορετικός από το πρώτο άλμπουμ. Θεωρώ ότι ήταν κάτι που μας βγήκε αβίαστα, που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο υλικό που ηχογραφήσαμε ήταν φυσική εξέλιξη του πρώτου άλμπουμ αλλά παρέπεμπε σε πιο heavy rock φόρμες. Στον συνολικό ήχο του άλμπουμ σημαντικό παράγοντα έπαιξε και η παραγωγή που θεωρώ ότι είναι καταπληκτική και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από παραγωγές του εξωτερικού.

Χ.Κ: Τι είναι αυτό που περιμένετε από το νέο σας άλμπουμ;

Γ.Μ: Το Delirium ήδη λαμβάνει εξαιρετικές κριτικές από τον Ευρωπαϊκό και Αμερικάνικο τύπο και αυτό που προσδοκούμε είναι ο κόσμος να μάθει τους 4Bitten και να ακούει τη μουσική μας. Ένα κάλο άλμπουμ με τη σωστή στήριξη επίσης σου δίνει την ευκαιρία να παίξεις την μουσική σου λάιβ στο εξωτερικό. Νομίζω ότι το καινούργιο μας άλμπουμ πληρεί τις προϋποθέσεις για να κάνουν οι 4Bitten το επόμενο μικρό τους βηματάκι προς τα πάνω και να τους δοθεί η ευκαιρία να παίξουν την μουσική τους σε όσο περισσότερο κοινό γίνεται.

Χ.Κ: Υπάρχει κάποια συνεργασία που θα θέλατε πολύ να κάνετε;

Γ.Μ: Έχουμε σταθεί πολύ τυχεροί ως τώρα και έχουμε παίξει δίπλα σε συγκροτήματα που από μικρά παιδιά ακούμε τη μουσική τους. Αυτό για εμάς είναι κατά κάποιο τρόπο είναι η εκπλήρωση των ονείρων μας και η επιβράβευση της σκληρής δουλειάς μας. Πολλά είναι τα συγκροτήματα και οι καλλιτέχνες που θέλουμε να συνεργαστούμε είτε σε επίπεδο λάιβ είτε στο στούντιο... Ας δούμε όμως τι μας επιφυλάσσει το μέλλον!

Χ.Κ: Ποιος γράφει τους στίχους και ποιος την μουσική; Τι είναι αυτό που θέλουν να εκφράσουν οι   4Bitten;

Γ.Μ: Τους στίχους τους γράφει εξ' ολοκλήρου η Φώφη. Όσον αφορά την μουσική, δουλεύουμε συλλογικά.

Χ.Κ: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Έχετε καθόλου ιδέες για τον επόμενο δίσκο;

Γ.Μ: Αυτή τη στιγμή ετοιμαζόμαστε για τις λάιβ εμφανίσεις μας για την προώθηση του καινούργιου δίσκου. Ετοιμάζουμε την πρώτη Ευρωπαϊκή μας περιοδεία και όπως καταλαβαίνεις το πρόγραμμα μας είναι λιγάκι φορτωμένο. Καινούργιες ιδέες υπάρχουν τις οποίες έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε σιγά-σιγά, άλλα είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για καινούργιο δίσκο.

4Bitten - Delirium

Χ.Κ: Έχετε μοιραστεί την σκηνή με μεγάλα ονόματα όπως οι Michael Schenker Group, Dan Reed, Blaze Bayley, Tygers of Pan Tang. Πώς πρέπει να κινηθεί ένα συγκρότημα για να κάνει το μεγάλο βήμα προς τα έξω;

Γ.Μ: Δεν ξέρω αν είμαι ο κατάλληλος να σου απαντήσω σε αυτό, αλλά κρίνοντας από τα μέχρι τώρα βήματα μας τα πάντα ξεκινούν από την ίδια την μπάντα. Το κατά πόσο πιστεύει σε αυτό που κάνει. Πρέπει να πιστέψει εκατό τοις εκατό σε αυτό που κάνει, να γράφει καλά τραγούδια, να προωθήσει την μουσική της στο εξωτερικό με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος και να είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή να υποστηρίξει λάιβ τα κομμάτια της οπουδήποτε. Δυστυχώς η ελληνική πραγματικότητα δεν αφήνει πολλές μπάντες να υλοποιήσουν τους στόχους τους άλλα από την άλλη αυτό δεν είναι και δικαιολογία.

4Bitten - Fofi RoussosΧ.Κ: Πώς βλέπεις την Ελληνική σκηνή στις μέρες μας; Θεωρείς ότι υπάρχουν συγκροτήματα που μπορούν άξια να μας εκπροσωπήσουν διεθνώς;

Γ.Μ: Η ελληνική σκηνή έχει πάρα μα πάρα πολλές αξιόλογες μπάντες με δικό τους υλικό και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανοδική πορεία. Πολλές από αυτές βγαίνουν στο εξωτερικό με παραγωγές και άλμπουμ υψηλού επιπέδου. Μπάντες όπως οι Septic Flesh, Rotting Christ, Nightrage, Firewind και τόσες άλλες που τόσα χρόνια κρατάνε ψηλά την ελληνική σημαία στο εξωτερικό, πλέον θα έχουν δίπλα τους και πάρα πολλές καινούργιες ελληνικές μπάντες για να υπενθυμίζουν σε όλο τον κόσμο ότι η μικρή Ελλαδίτσα με τα τόσα προβλήματα της, έχει ενεργή συμμετοχή στον rock / heavy metal χώρο.

Χ.Κ: Όσον αφορά τις εμφανίσεις σας, έχετε προγραμματίσει κάποια λάιβ ή κάποια περιοδεία;

Γ.Μ: Στις 10 Ιουνίου θα κάνουμε την μοναδική μας προς το παρόν εμφάνιση στην Αθήνα στο Intrepid Fox στο Γκάζι που θα είναι και κάτι σαν πάρτι για την κυκλοφορία του καινούργιου μας δίσκου. Στην συνέχεια μέσα στον Ιούλιο ευελπιστούμε ότι θα έχουμε και μια εμφάνιση στην Θεσσαλονίκη και από εκεί και πέρα τέλη Σεπτεμβρίου, ξεκινάει η Ευρωπαϊκή περιοδεία μας ως σπέσιαλ γκεστ μαζί με τους θρυλικούς UFO. Είναι κάτι πολύ εξαιρετικό για εμάς και ανυπομονούμε να βρεθούμε στο δρόμο μαζί τους περνώντας από πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης. Όταν επιστρέψουμε συζητάμε και για κάποιες εμφανίσεις σε όσες περισσότερες περιοχές της Ελλάδας μπορέσουμε. Επίσης ήδη έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή μας στο Wizz Festival που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Βέλγιο και που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2013.

Χ.Κ: Σε ευχαριστώ Γιώργο, να 'σαι καλά και καλή συνέχεια σε ό,τι κάνετε.

Γ.Μ: Να είσαστε όλοι καλά και σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη. Cheers, c-u on the road!!!

4Bitten Σταυρός Του Νότου

4Bitten & Uriah Heep

back to articles

περισσότερες στήλες