8miles

Nekropolis

[Γιώργος Παπαγιάννης - 21/06/12]

Οι Nekropolis είναι μια post-punk μπάντα που δημιουργήθηκε στο Όσλο της Νορβηγίας το Μαρτίο του 1982 από τον Έλληνα Zlat (κιθάρα, synth, φωνητικά, programming) και τον Math (φωνητικά, synth). Το μουσικό παρελθόν του Zlat περιλάμβανε συμμετοχή στους Medusa και τους Lumbago, ενώ ο Μath είχε εμπειρία από punk μπάντες όπως οι Squirms και το post-punk δίδυμο LiK.

Το δίδυμο αρχικά ονομαζόταν New Europeans αλλά άλλαξε το όνομα του σε Nekropolis μετά από το άκουσμα του Combat Rock των Clash (χρησιμοποιώντας μια αναφορά στους στίχους του "Ghetto Defendant").

Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του '82 οι Nekropolis ηχογραφούν το ντεμπούτο άλμπουμ τους στo Weird Studios του Zlat. Ο ήχος τους ήταν ηλεκτρονικός και μεταμοντέρνος με πολύπλευρες μουσικές επιρροές και πινελιές από έθνικ μουσική. Οι δε στίχοι τους άγγιζαν κοινωνικοπολιτικά θέματα, όπως η εισβολή της Τουρκίας στη Κύπρο και κοινωνικά ταμπού, όπως οι μαύροι Σκανδιναβοί, οι παραμορφωμένοι άνθρωποι κ.ά. Το άλμπουμ Nekropolis απέσπασε πολύ καλές κριτικές, όταν κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1982.

Ως δίδυμο έκαναν το λάιβ ντεμπούτο τους στα εγκαίνια της νέας εγκατάστασης της νορβηγικής Εθνικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών. Αλλά μετά από πολλές συναυλίες με παραστάσεις πολυμέσων και προβολές βίντεο ο Ζλατ επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου κυκλοφόρησε δύο ακόμα άλμπουμ με τίτλο Artificial και Datura. Ο Math ξεκίνησε τη post-punk band Ym:Stammen που κράτησε μέχρι το 1999.

Τον Ιούλιο του 2009, ο Μath και ο Zlat αποφάσισαν να επανενωθούν για νέες ηχογραφήσεις στο Lollipop Studio της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κατάφεραν να ηχογραφήσουν δεκατέσσερα νέα τραγούδια, που κυκλοφόρησαν τo Φεβρουάριο του 2010 σε cd με τίτλο The New Europeans. Ο Moron (φωνητικά, πρώην Betong Hysteria) εμφανίστηκε ως τρίτο μέλος τους (και συν-συνθέτης) στο στούντιο.

Ακόμα ηλεκτρονικοί και με βάση το post-punk, το νέο τους άλμπουμ New Europeans περιγράφει τη ζωή στην Ευρώπη του 2010 και οι στίχοι προσεγγίζουν θέματα όπως η καταπίεση των ανθρώπων από τις θρησκείες, το βάρβαρο έθιμο της κλειτοριδεκτομής, η καταστροφή των ορθόδοξων εκκλησιών στο Κόσοβο, η άδικη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου Αλέξη, που ξεκίνησε τις ταραχές στην Αθήνα το Δεκέμβριο 2008, τα δικαιώματα των αλλοθρήσκων και η ελευθερία του λόγου. Χαρακτηριστικοί τίτλοι τραγουγιών στο δίσκο: "Culture of One", "How the West was Lost", "Do You Feel Discomfort In Civilization", "Burn the Kosovo Churches", το τελευταίο με θέμα τις 150 εκκλησίες της Σερβίας που κάηκαν από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου μετά την ειρηνευτική συμφωνία το 1999, γεγονός που αποκρύπτεται από τον δυτικό τύπο.

Εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2010 της Νοτίου Αφρικής, η μπάντα κυκλοφόρησε μια έκδοση του "Hard Times" των Steeleye Span ως ανεπίσημο ύμνο της Αγγλίας στη διοργάνωση. Το τραγούδι κυκλοφόρησε στο MySpace και το YouTube.

Τον Απρίλιο του 2011 οι Nekropolis έκαναν μια αποκλειστική συναυλία στη Θεσσαλονίκη και κυκλοφόρησαν  βίντεο της συναυλίας στο YouTube με το κομμάτι "Ιsrael", μια διασκευή τους στους Siouxsie and the Banshees.

Δισκογραφία:

Nekropolis, LP, Lollipop Records LR 2, Νοέμβριος 1982 (εξαντλημένο)
December (live), κασέτα, Likvidér LIKV 4014, Αύγουστος του 1984
New Europeans CD, Likvidér LIKV 4032,  Φεβρουάριος 2010 (εξαντλημένο)
Nekropolis (επανέκδοση με 14 bonus tracks), CD, Hommage Records HRCD004, Μάρτιος 2010

Συμμετοχές σε συλλογές:
"Dialogos" στο Zink Zamler, κασέτα, Likvidér LIKV 4002, Σεπτέμβριος 1982
"Νοr the reflection" (αναφερόμενοι λανθασμένα ως 'Neuropolis') στο None Night Of Flexipop Vol. 3, cd-r,  Flexi-Pop 23 (Γερμανία), 2004 (εξαντλημένο)

back to articles

περισσότερες στήλες