8miles

Ο Pete Seeger πεθαίνει στα 94

[28/01/14]

O Pete Seeger, η φωνή της αριστερής Αμερικής, πατριάρχης της φολκ και πολιτικός ακτιβιστής, ο άνθρωπος που με το μπάντζο, τη δωδεκάχορδη κιθάρα και τα τραγούδια του προώθησε στην αμερικάνικη κοινωνία όσο λίγοι την ατζέντα για ειρήνη και αφοπλισμό, ισότητα και ανθρώπινα δικαιώματα, προστασία του περιβάλλοντος και δημοκρατία πέθανε σε ηλίκια 94 ετών. Ο εγγονός του Kitama Cahill-Jackson δήλωσε στο Associated Press ότι ο παππούς του έφυγε τη Δευτέρα στο νοσοκομείο New York Presbyterian Hospital της Νέας Υόρκης.

Η σχέση του Seeger με τη μουσική ξεκίνησε από την παιδική ηλικία, αλλά κατά τα φαινόμενα δεν το είχε ιδιαίτερα με την κλασική κι από νωρίς στράφηκε στη φολκ. Το 1939 μπήκε στη δούλεψη του περίφημου εθνομουσικολόγου και συλλέκτη φολκ τραγουδιών Alan Lomax βοηθώντας τον στις ηχογραφήσεις 'race' (μαύρης) και 'hillbilly' μουσικής που έκανε, ο οποίος και τον ενθάρρυνε να κάνει τα δικά του τραγούδια. Μέσα από τη συνεργασία του με τον Lomax γνώρισε εμβληματικές φιγούρες της αμερικάνικης λαϊκής μουσικής, όπως τoν Woody Guthrie και τον Leadbelly. Το 1941 έφτιαξε το πρώτο του συγκρότημα, τους Almanac Singers, που τραγουδούσαν τα λεγόμενα 'topical' τραγούδια - τραγούδια επηρεασμένα από τα νέα της ημέρας, κάτι σαν τραγουδιστή εφημερίδα - ένα κόνσεπτ που έγινε κυριάρχο στους κύκλους των folkies. Μεταξύ άλλων στους Almanac Singers τραγουδούσαν και άνθρωποι όπως ο Woody Guthrie ή ο Josh White. Οι Singers το 1950 μετεξελίχθηκαν στους θρυλικούς Weavers, οι οποίοι παρά τις επιτυχίες τους στα 50s, που έβαλαν τη βάση για τη φολκ σκηνή στην αρχή της εποχής του rock'n'roll, κατάφεραν να μπουν στις μαύρες λίστες του Μακαρθισμού - εποχή «κομμουνιστικού κινδύνου» γαρ. Ο Seeger ήταν όντως από το 1942 μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ, αλλά στις αρχές των 50s σταδιακά απομακρύνθηκε από αυτό, γιατί η σταλινική εκδοχή του κομμουνισμού δεν τον έβρισκε και πολύ σύμφωνο.

Ο Pete Seeger επηρέασε πάρα πολύ κόσμο και μερικά κλασικά τραγούδια του διασκευάστηκαν από πολλούς, όπως το "If I Had a Hammer (The Hammer Song)" που έκαναν κυρίως γνωστό το 1962 οι Peter, Paul & Mary και βέβαια το "Turn, Turn, Turn!" που έκαναν επιτυχία (και τίτλο δίσκου) οι Byrds. Το όνομά του συνδέθηκε όμως κυρίως με το "We Shall Overcome" - στην πραγματικότητα διασκευή παραδοσιακού spiritual με δικούς του στίχους - το οποίο στη διάρκεια της δεκαετίας του '60 ήταν ο αδιαμφισβήτητος ύμνος του αμερικανικού Κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Seeger συνέχιζε να παίζει μουσική, όπως επίσης και να ασχολείται με τα κοινά μέχρι και όταν πέρασε τα 90. Η τελευταία του εμφάνιση επί σκηνής ήταν σε μία benefit συναυλία στο Saratoga Springs της Νέας Υόρκης, το 'Farm Aid', στις 21 Σεπτεμβρίου πέρσι, δίπλα στο Neil Young, το Willie Nelson και τον John Mellencamp τραγουδώντας για μια ακόμη φορά το αγαπημένο του "This Land Is Your Land" (με τους στίχους του Woody συν μερικούς καινούργιους δικούς του). Ήταν χωρίς αμφιβολία μία από τις σημαντικότερες μορφές της μουσικής του 20ου αιώνα.

News - home

Ανθολόγιον 2015: H πρώτη φορά...

(όπως συλλέχθηκε από τον ηλ. τύπο)

-Τον είδες τον Τσίπρα; 40 χρονών με δύο παιδιά και πρωθυπουργός!
-Άσε με ρε μάνα.
Διάλογος ανωνύμου ελληνικής οικογενείας (Ηθικόν δίδαγμα: Πάλι καταφέραμε να βρούμε ... Εθνάρχη με πέραση στις γριές.)

Είχαμε μια ευκαιρία να χρεοκοπήσουμε και τη χάσαμε. Ο 'one and only' Γιάνης (Αχ συμφωνούμε Γιάνη μου, αλλά ποιος μας ακούει; - γαμώτο!)

Αν μακροημερεύσει αυτή η κυβέρνηση θα μας πάρουν και την Ακρόπολη. Βαγγέλας (ο της ιστορικής παρατάξεως, αλλά δεν χρειάζεται και πολύ ταλέντο για να πει κανείς το προφανές.)

Ζωής θέλοντος θα πάει η συμφωνία στη Βουλή. Ευκλείδης Τσακαλώτος, βασικά αγγλόφωνος τσάρος της οικονομίας (ριζοσπαστικά αρισττερούλικη σύνταξη #1. Υ.Γ. «Πώς είπατε;;»)

Δεν κάναμε δηλώσεις που εκτίθουν τη χώρα. Αλεξέι «Τσε» Τσίπριν, δε μπος (ριζοσπαστικά αρισττερούλικη σύνταξη #2. Υ.Γ. «Πώς τα λες;»)

-Πόσων ετών είσαι;
-Όσο δείχνω...
-Ποιον θάψατε μωρή στην Αμφίπολη;
Δημώδες (Κλέη προγόνων παιδεύουσι απογόνους.)

Δηλαδή, πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος για να βγάλουμε την αύξηση 10% στις δαπάνες του; Νίκος Φίλης, άνθρωπος του λαού (α, όλα κι όλα, όταν κάνουμε οικονομοτεχνικές μελέτες δεν μπορούμε να αγνοούμε πατάτες και φασολάκια...)

-Αφεντικό, πότε θα πάρουμε άδεια;
-Αχαχαχαχα καλό! Το άλλο με το πότε θα πληρωθείτε το ξέρετε;
Πάλη των τάξεων (Τουλάχιστον όμως έχουμε γκουβέρνο ακριβοδίκαιο και... ο Θεός θα μας λυπηθεί - δεν μπορεί! Έτσι δεν είναι; Ε;)

Μπαίνω σπίτι από δουλειά, βλέπω Γερμανό με σανδάλι ξαπλωμένο στον καναπέ. «Έλα», μου λέει, «φίλε, σα στο σπίτι σου.» Τι συμφωνία έκλεισαν ρε μαλάκα;! Ανωνύμου του Έλληνος (Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Οι Έλληνες όμως...)

Καλό 2016...

Υ.Γ. Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους, υπάρχουν και άτομα που δεν έχουν γούστο.