8miles

Ο Paco de Lucía πεθαίνει σε ηλίκια 66 ετών

[26/02/14]

Ο πατέρας του nuevo flamenco, ο Paco de Lucía, πέθανε στο Μεξικό ξαφνικά χθες από καρδιακή προσβολή. Ήταν 66 ετών. Ο θάνατoς του μεγάλου κιθαρίστα ανακοινώθηκε από το γραφείο του δημάρχου του Algeciras, της γενέτειράς του στη νότια Ισπανία. Ο δήμαρχος της πόλης, Jose Ignacio L'Αndaluce περιέγραψε το γεγονός ως «μια ανεπανόρθωτη απώλεια για τον κόσμο του πολιτισμού και για την Ανδαλουσία» κι ανακοίνωσε ότι η πόλη κηρύττει επίσημα διήμερο πένθος. Ο de Lucía φαίνεται ότι έπαθε συγκοπή καθώς έπαιζε με τα παιδιά του σε μια παραλία στο Κανκούν και απεβίωσε στο δρόμο για το νοσοκομείο.

Ο Francisco Sánchez Gomes (όπως ήταν το πραγματικό του όνομα) ήταν γιος του κιθαρίστα του flamenco Antonio Sánchez κι άρχισε να ασχολείται και ο ίδιος με το όργανο και τη συγκεκριμένη μουσική από την παιδική του ηλικία. Τo όνομα 'Paco' το χρησιμοποιούσε από μικρός (συνηθισμένο στην πόλη του Algeciras όπου μεγάλωσε) και το 'de Lucía' ήταν αναφορά στη μητέρα του που λεγόταν Lucía. Στην ηλικία των 14 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο μαζί με τον αδελφό του Pepe de Lucía, τραγουδιστή του flamenco. Καθώς έγινε επαγγελματίας μουσικός, γνωρίστηκε κι είχε επαφή με μερικά ιερά τέρατα του flamenco από το παρελθόν, όπως ο τσιγγάνος δεξιοτέχνης της ισπανικής κιθάρας Sabicas και ο εξ ίσου γνωστός Mario Escudero. Στη διάρκεια της δεκαετίας του '60 ηχογράφησε και κυκλοφόρησε πολλά άλμπουμ ως ντουέτο είτε με τον κιθαρίστα Ricardo Modrego, είτε με τον τραγουδιστή Camarón de la Isla, είτε με τον αδελφό του, κιθαρίστα Ramón de Algeciras, αλλά και πολλούς άλλους. Το προσωπικό του σόλο ντεμπούτο έγινε με το άλμπουμ του 1967 La fabulosa guitarra de Paco de Lucía. Τις επόμενες τρεις δεκαετίες ακολούθησαν δεκάδες άλλοι δίσκοι.

Εκτός από δεξιοτέχνης όμως του flamenco ο de Lucía ήταν κάτι παραπάνω: ήταν ανανεωτής του. Παίζοντας από νωρίς σε διεθνή φεστιβάλ, είχε παρακολουθήσει ζωντανά μεγάλους μουσικούς της τζαζ που τον εντυπωσίασαν, όπως ο Miles Davis ή o Thelonious Monk. Έτσι άρχισε να ενσωματώνει νέα στοιχεία στο παίξιμό του και αυτό το πρόσεξαν αρκετοί. Στο δεύτερο μισό των 70s άρχισε συνεργασίες με μουσικούς όπως ο Carlos Santana ή ο Al Di Meola και τελικά δημιούργησε το '79 μαζί με τον John McLaughlin και τον Larry Coryell το The Guitar Trio, μέσα από το οποίο έγινε ιδιαίτερα γνωστός και στο κοινό της τζαζ και του ροκ, ιδιαίτερα μάλιστα στην πατρίδα μας. Το Trio, στο οποίο αργότερα ο Coryell λόγω προβλημάτων με τα ναρκωτικά αντικαταστάθηκε από τον Di Meola, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έκανε πολλές περιοδείες επί 16 χρόνια κυκλοφορώντας παράλληλα τρία άλμπουμ.

Εκτός από το να βάζει τζαζ στοιχεία στη μουσική του όμως, ο de Lucía ασχολήθηκε και με την κλασική μουσική ξεκινώντας από τη δεκαετία του '70 όταν ηχογράφησε διασκευές για ισπανικές κιθάρες συνθέσεων του Manuel de Falla. Το αποκορύφωμα αυτής του της ενασχόλησης ήταν όταν το 1991 του ζητήθηκε να είναι ο σολίστ σε μία εκτέλεση του "Concierto de Aranjuez" του Joaquín Rodrigo, παρόντος του συνθέτη ο οποίος δήλωσε μάλιστα πως αυτή ήταν μια από τις καλύτερες εκτελέσεις του έργου του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο de Lucía με δυσκολία διάβαζε νότες. Είχε όμως αναπτύξει μια εκπληκτική τεχνική για να παίζει με μεγάλη ταχύτητα τα 'picados' του flamenco, ενώ ταυτόχρονα ως λαϊκός μουσικός που ήταν είχε και την ικανότητα να αποδίδει την ισπανική μουσική με ξεχωριστό συναίσθημα.

Έφυγε ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες της εποχής μας.

News - home

Ανθολόγιον 2015: H πρώτη φορά...

(όπως συλλέχθηκε από τον ηλ. τύπο)

-Τον είδες τον Τσίπρα; 40 χρονών με δύο παιδιά και πρωθυπουργός!
-Άσε με ρε μάνα.
Διάλογος ανωνύμου ελληνικής οικογενείας (Ηθικόν δίδαγμα: Πάλι καταφέραμε να βρούμε ... Εθνάρχη με πέραση στις γριές.)

Είχαμε μια ευκαιρία να χρεοκοπήσουμε και τη χάσαμε. Ο 'one and only' Γιάνης (Αχ συμφωνούμε Γιάνη μου, αλλά ποιος μας ακούει; - γαμώτο!)

Αν μακροημερεύσει αυτή η κυβέρνηση θα μας πάρουν και την Ακρόπολη. Βαγγέλας (ο της ιστορικής παρατάξεως, αλλά δεν χρειάζεται και πολύ ταλέντο για να πει κανείς το προφανές.)

Ζωής θέλοντος θα πάει η συμφωνία στη Βουλή. Ευκλείδης Τσακαλώτος, βασικά αγγλόφωνος τσάρος της οικονομίας (ριζοσπαστικά αρισττερούλικη σύνταξη #1. Υ.Γ. «Πώς είπατε;;»)

Δεν κάναμε δηλώσεις που εκτίθουν τη χώρα. Αλεξέι «Τσε» Τσίπριν, δε μπος (ριζοσπαστικά αρισττερούλικη σύνταξη #2. Υ.Γ. «Πώς τα λες;»)

-Πόσων ετών είσαι;
-Όσο δείχνω...
-Ποιον θάψατε μωρή στην Αμφίπολη;
Δημώδες (Κλέη προγόνων παιδεύουσι απογόνους.)

Δηλαδή, πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος για να βγάλουμε την αύξηση 10% στις δαπάνες του; Νίκος Φίλης, άνθρωπος του λαού (α, όλα κι όλα, όταν κάνουμε οικονομοτεχνικές μελέτες δεν μπορούμε να αγνοούμε πατάτες και φασολάκια...)

-Αφεντικό, πότε θα πάρουμε άδεια;
-Αχαχαχαχα καλό! Το άλλο με το πότε θα πληρωθείτε το ξέρετε;
Πάλη των τάξεων (Τουλάχιστον όμως έχουμε γκουβέρνο ακριβοδίκαιο και... ο Θεός θα μας λυπηθεί - δεν μπορεί! Έτσι δεν είναι; Ε;)

Μπαίνω σπίτι από δουλειά, βλέπω Γερμανό με σανδάλι ξαπλωμένο στον καναπέ. «Έλα», μου λέει, «φίλε, σα στο σπίτι σου.» Τι συμφωνία έκλεισαν ρε μαλάκα;! Ανωνύμου του Έλληνος (Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Οι Έλληνες όμως...)

Καλό 2016...

Υ.Γ. Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους, υπάρχουν και άτομα που δεν έχουν γούστο.