8miles

Πέθανε ο H.R. Giger

[13/05/14]

Με βάση ανακοίνωση του μουσείου του, ο Ελβετός σουρρεαλιστής καλλιτέχνης H.R. (Hans Rudolf) Giger, που έγινε ευρύτερα γνωστός όταν σχεδίασε το τέρας και τα επαναστατικά σετ για την ταινία sci-fi Alien, πέθανε χθες, τη Δευτέρα σε ηλίκια 74 ετών.

Ο Giger, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη Chur στην Ανατολική Ελβετία το 1940, πέθανε στη Ζυρίχη από τραύματα που υπέστη μετά από πτώση. Διάσημος για τη δημιουργία του απόκοσμου πλάσματος στην ταινία τρόμου / επιστημονικής φαντασίας του Ridley Scott από το 1979 Alien, ο Giger βραβεύτηκε με Όσκαρ στην κατηγορία Best Achievement in Visual Effects το 1980. Γιος φαρμακοποιού, είχε σπουδάσει αρχιτεκτονική και βιομηχανικό σχέδιο στη Ζυρίχη πριν ασχοληθεί με τα εικαστικά. Αρχικά πειραματίστηκε με σκίτσα με μελάνι και έργα από πολυεστέρα πριν περάσει σε μεγάλης επιφάνειας πίνακες με ελεύθερο airbrush παρουσιάζοντας έργα που απεικόνιζαν εφιαλτικά σουρρεαλιστικά τοπία.

Με τη δουλειά του διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του ανθρώπινου σώματος και της μηχανής δημιουργώντας εικόνες ανθρώπων διασταυρωμένων με βιομηχανικά εξαρτήματα, ένα στυλ που ο ίδιος περιέγραφε ως 'biomechanical'. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τεχνοτροπίας ήταν το σχέδιό του για το εξώφυλλο του κλασικού άλμπουμ Brain Salad Surgery των βρετανών Emerson, Lake and Palmer, όπου απεικονίζεται ένα ανθρώπινο κρανίο ενσωματωμένο σε ένα μηχάνημα.

«Οι ζωγραφιές μου φαίνεται ότι κάνουν τη μεγαλύτερη εντύπωση σε ανθρώπους που είναι... τρελοί. Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται πάντως όπως εγώ. Αν τους αρέσει η δουλειά μου, ή είναι δημιουργικoί ή τρελοί», είχε πει το 1979 ο Giger σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Starlog.

Ο Giger ήταν επίσης γνωστός για τα γλυπτά του και τα έπιπλα που σχεδίαζε, πολλά από τα οποία εκτίθενται στο μουσείο 'H.R. Giger' που στεγάζεται σε ένα μεσαιωνικό κάστρο στην πόλη Gruyères της κεντρικής Ελβετίας και το οποίο διευθύνει η δεύτερη σύζυγός του, Carmen Maria Scheifele Giger. Το μουσείο, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1998, στεγάζει επίσης την ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης που διατηρούσε ο Giger, η οποία μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει και έργα του αγαπημένου του Salvador Dali.

Έφυγε ένας από τους καλλιτέχνες που δημιούργησε μερικές από τις πλέον αξιοπρόσεκτες και αναγνωρίσιμες προτάσεις αισθητικής - έστω και εναλλακτικής - των τελευταίων δεκαετιών.

News - home

Ανθολόγιον 2015: H πρώτη φορά...

(όπως συλλέχθηκε από τον ηλ. τύπο)

-Τον είδες τον Τσίπρα; 40 χρονών με δύο παιδιά και πρωθυπουργός!
-Άσε με ρε μάνα.
Διάλογος ανωνύμου ελληνικής οικογενείας (Ηθικόν δίδαγμα: Πάλι καταφέραμε να βρούμε ... Εθνάρχη με πέραση στις γριές.)

Είχαμε μια ευκαιρία να χρεοκοπήσουμε και τη χάσαμε. Ο 'one and only' Γιάνης (Αχ συμφωνούμε Γιάνη μου, αλλά ποιος μας ακούει; - γαμώτο!)

Αν μακροημερεύσει αυτή η κυβέρνηση θα μας πάρουν και την Ακρόπολη. Βαγγέλας (ο της ιστορικής παρατάξεως, αλλά δεν χρειάζεται και πολύ ταλέντο για να πει κανείς το προφανές.)

Ζωής θέλοντος θα πάει η συμφωνία στη Βουλή. Ευκλείδης Τσακαλώτος, βασικά αγγλόφωνος τσάρος της οικονομίας (ριζοσπαστικά αρισττερούλικη σύνταξη #1. Υ.Γ. «Πώς είπατε;;»)

Δεν κάναμε δηλώσεις που εκτίθουν τη χώρα. Αλεξέι «Τσε» Τσίπριν, δε μπος (ριζοσπαστικά αρισττερούλικη σύνταξη #2. Υ.Γ. «Πώς τα λες;»)

-Πόσων ετών είσαι;
-Όσο δείχνω...
-Ποιον θάψατε μωρή στην Αμφίπολη;
Δημώδες (Κλέη προγόνων παιδεύουσι απογόνους.)

Δηλαδή, πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος για να βγάλουμε την αύξηση 10% στις δαπάνες του; Νίκος Φίλης, άνθρωπος του λαού (α, όλα κι όλα, όταν κάνουμε οικονομοτεχνικές μελέτες δεν μπορούμε να αγνοούμε πατάτες και φασολάκια...)

-Αφεντικό, πότε θα πάρουμε άδεια;
-Αχαχαχαχα καλό! Το άλλο με το πότε θα πληρωθείτε το ξέρετε;
Πάλη των τάξεων (Τουλάχιστον όμως έχουμε γκουβέρνο ακριβοδίκαιο και... ο Θεός θα μας λυπηθεί - δεν μπορεί! Έτσι δεν είναι; Ε;)

Μπαίνω σπίτι από δουλειά, βλέπω Γερμανό με σανδάλι ξαπλωμένο στον καναπέ. «Έλα», μου λέει, «φίλε, σα στο σπίτι σου.» Τι συμφωνία έκλεισαν ρε μαλάκα;! Ανωνύμου του Έλληνος (Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Οι Έλληνες όμως...)

Καλό 2016...

Υ.Γ. Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους, υπάρχουν και άτομα που δεν έχουν γούστο.