8miles

O Edgar Froese αναχώρησε για άλλη κοσμική διεύθυνση

[23/01/15]

O Edgar Froese, ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς στην ιστορία του γερμανικού ροκ και της ηλεκτρονικής μουσικής, υπέστη πνευμονική εμβολή και πέθανε την Τρίτη στη Βιέννη, όπως ανακοινώθηκε από τη σελίδα των Tangerine Dream στο Facebook. Ήταν 70 ετών.

O Froese ίδρυσε τους Tangerine Dream στο Βερολίνο το 1967 και ήταν το μόνο σταθερό μέλος στην πολύχρονη πορεία τους. Από νωρίς στην καριέρα τους, συνδέθηκαν με τη σκηνή του 'krautrock', αν και εξέλιξαν τον ήχο τους με ένα τρόπο που είχε ελάχιστα κοινά με το μηχανικό ήχο των Neu! ή των Harmonia (σκηνή του Düsseldolf), τη χίπικη jazz ethnic ψυχεδέλεια του Μονάχου, τους τολμηρούς πειραματισμούς των Faust ή τους free / prog αυτοσχεδιασμούς των Can. Αντ' αυτών ανέπτυξαν στην πορεία μια διαστημική μελωδική φωνή, βασισμένη στα synthesizer, που δημιούργησε τη λεγόμενη «σχολή του Βερολίνου», η οποία επηρέασε σε τεράστιο βαθμό τις μετέπειτα εξελίξεις στο χώρο της ηλεκτρονικής και ambient μουσικής.

Οι Tangerine Dream έχουν κυκλοφορήσει περισσότερα από εκατό άλμπουμ, πολλά από τα οποία περιλαμβάνουν soundtrack ταινιών, τα οποία από νωρίς αποτέλεσαν σημαντικό αντικείμενο της δημιουργικής τους δραστηριότητας. Άλμπουμ με μουσική από soundtrack που μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά είναι τα: Sorcerer (1977), Thief (1981), Risky Business (1983), Wavelength (1983), Flashpoint (1984), Firestarter (1984), Heartbreakers (1985), Legend (1986), Three O'Clock High (1987), Near Dark (1987), Shy People (1987), Miracle Mile (1989), Destination Berlin (1989), Dead Solid Perfect (1990), Canyon Dreams (1991), Rumpelstiltskin (1992), The Keep (1995), Great Wall of China (1999), Mota Atma (2003) κ.λ.π.

Η πρώτη ευκαιρία που δόθηκε στο συγκρότημα για διεθνή καριέρα ήταν όταν τράβηξαν την προσοχή του John Peel, ο οποίος ονόμασε το 1973 το άλμπουμ τους Atem (σσ. το τέταρτό τους) «άλμπουμ της χρονιάς» με αποτέλεσμα να εδιαφερθεί γι' αυτούς η ανερχόμενη τότε Virgin Records του Richard Branson και να τους προσφέρει δισκογραφικό συμβόλαιο. Ξεκίνησε έτσι η κλασική δεκαετία τους στη Virgin (1973-1983), πρώτο άλμπουμ της οποίας ήταν το περίφημο Phaedra, άλμπουμ που πρώθησε τη χρήση sequencers για τη δημιουργία ενός είδους μουσικής από synthesizer που παρομοιάστηκε με ήχο από διαστημικά ταξίδια.

Παρά την τεράστια επιρρoή που είχε ο Froese στην εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής, ο ίδιος πάντα προσπαθούσε να αποστασιοποιηθεί από την «ετικέτα» αυτή λέγοντας ότι τον ενδιέφεραν πάντα και άλλα είδη μουσικής, από την κλασική Motown μέχρι το prog rock κι από την κιθαριστική μουσική μέχρι τη σύγχρονη έντεχνη μουσική, και ότι πάντα όλα αυτά του τα ακούσματα ενσωματώνονταν στη μουσική του.

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε από το γιο του Jerome Froese, ο οποίος συμμετείχε στους Tangerine Dream κατά την περίοδο 1990-2006.

Ο Edgar Froese είχε γεννηθεί το 1944 στο Τίλσιτ της Ανατολικής Πρωσίας (σσ. σήμερα περιφέρεια Καλίνινγκραντ της Ρωσικής Ομοσπονδίας) και είχε στο παρελθόν αναφέρει ότι μεγαλώνοντας σε ένα κοσμοπολίτικο μεταπολεμικό Βερολίνο ένοιωθε πολύ λίγη προσκόλληση στην εθνική του ταυτότητα. Σπούδασε ζωγραφική και η πρώτη καθοριστική εμπειρία του ήρθε το 1967, όταν κλήθηκε να παίξει μαζί με μια προηγούμενη μπάντα του στη βίλα του μεγάλου σουρρεαλιστή ζωγράφου Σαλβαδόρ Νταλί στην Ισπανία. Καθώς ο Νταλί ήταν ένας από τους ήρωές του, θεώρησε ότι και ο ίδιος έπρεπε να στρέψει τη μουσική του δημιουργία προς μια παρόμοια σουρρεαλιστική κατεύθυνση. Σε μια συνέντευξή του ο Froese είπε ότι Νταλί τον δίδαξε ότι «σχεδόν όλα είναι πιθανά στην τέχνη, αν πιστεύεις πολύ σε αυτό που κάνεις.»

Ο Edgar Froese είχε κάποτε πει ότι «δεν υπάρχει θάνατος, υπάρχει απλώς μια αλλαγή της κοσμικής μας διεύθυνσης». Θα στοιχηματίζαμε λοιπόν ότι η επόμενή του διεύθυνση θα είναι κάπου στη γειτονιά του Άλφα του Κενταύρου...

News - home

Ανθολόγιον 2015: H πρώτη φορά...

(όπως συλλέχθηκε από τον ηλ. τύπο)

-Τον είδες τον Τσίπρα; 40 χρονών με δύο παιδιά και πρωθυπουργός!
-Άσε με ρε μάνα.
Διάλογος ανωνύμου ελληνικής οικογενείας (Ηθικόν δίδαγμα: Πάλι καταφέραμε να βρούμε ... Εθνάρχη με πέραση στις γριές.)

Είχαμε μια ευκαιρία να χρεοκοπήσουμε και τη χάσαμε. Ο 'one and only' Γιάνης (Αχ συμφωνούμε Γιάνη μου, αλλά ποιος μας ακούει; - γαμώτο!)

Αν μακροημερεύσει αυτή η κυβέρνηση θα μας πάρουν και την Ακρόπολη. Βαγγέλας (ο της ιστορικής παρατάξεως, αλλά δεν χρειάζεται και πολύ ταλέντο για να πει κανείς το προφανές.)

Ζωής θέλοντος θα πάει η συμφωνία στη Βουλή. Ευκλείδης Τσακαλώτος, βασικά αγγλόφωνος τσάρος της οικονομίας (ριζοσπαστικά αρισττερούλικη σύνταξη #1. Υ.Γ. «Πώς είπατε;;»)

Δεν κάναμε δηλώσεις που εκτίθουν τη χώρα. Αλεξέι «Τσε» Τσίπριν, δε μπος (ριζοσπαστικά αρισττερούλικη σύνταξη #2. Υ.Γ. «Πώς τα λες;»)

-Πόσων ετών είσαι;
-Όσο δείχνω...
-Ποιον θάψατε μωρή στην Αμφίπολη;
Δημώδες (Κλέη προγόνων παιδεύουσι απογόνους.)

Δηλαδή, πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος για να βγάλουμε την αύξηση 10% στις δαπάνες του; Νίκος Φίλης, άνθρωπος του λαού (α, όλα κι όλα, όταν κάνουμε οικονομοτεχνικές μελέτες δεν μπορούμε να αγνοούμε πατάτες και φασολάκια...)

-Αφεντικό, πότε θα πάρουμε άδεια;
-Αχαχαχαχα καλό! Το άλλο με το πότε θα πληρωθείτε το ξέρετε;
Πάλη των τάξεων (Τουλάχιστον όμως έχουμε γκουβέρνο ακριβοδίκαιο και... ο Θεός θα μας λυπηθεί - δεν μπορεί! Έτσι δεν είναι; Ε;)

Μπαίνω σπίτι από δουλειά, βλέπω Γερμανό με σανδάλι ξαπλωμένο στον καναπέ. «Έλα», μου λέει, «φίλε, σα στο σπίτι σου.» Τι συμφωνία έκλεισαν ρε μαλάκα;! Ανωνύμου του Έλληνος (Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Οι Έλληνες όμως...)

Καλό 2016...

Υ.Γ. Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους, υπάρχουν και άτομα που δεν έχουν γούστο.