Steel the light Steel the Light - home
του Φάνη Μανταίου

Watain: A Wild Hunt for the Essence of Black Purity

Watain 2013

Με την ευκαιρία της επερχόμενης εμφάνισης του Σουηδικού συγκροτήματος αυτή την Παρασκευή στη σκηνή του Κυττάρου, το Wild Thing κάνει μια βουτιά ανάμεσα στα σκοτεινά σύμπαντα που δημιουργούν οι Watain σε κάθε τους δίσκο προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα από τα πιο καυτά ονόματα στο black metal σήμερα. Ξεκινώντας από το 1998 με όνομα εμπνευσμένο από ένα τραγούδι των Von διέγραψαν μια συνεχόμενα ανοδική πορεί, μέχρι να φτάσουν σήμερα να συμμετέχουν στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης και να κάνουν αμερικάνικες περιοδείες. Ο Eric Danielsson, τραγουδιστής, μπασίστας, κιθαρίστας και ιθύνων νους πίσω από τη μπάντα είναι άνθρωπος με αγύριστο μυαλό και μεγάλο όραμα. Οι πνευματικές του αναζητήσεις τροφοδοτούν στίχους, μουσική και ατμόσφαιρα για πάνω από δεκαπέντε χρόνια τώρα. Επιλέγει να ζει μια μποέμικη ζωή προκειμένου τα έσοδά του να επιστρέφουν πίσω στο συγκρότημα, τροφοδοτώντας εκ νέου το συγκρότημα. Ακόμα και το 'merch' και τα σκηνικά των ζωντανών τους εμφανίσεων περνάνε όλα από το χέρι της μπάντας. Αν μη τι άλλο αυτό δείχνει αφοσίωση και πάθος. Ακολουθεί μια συνοπτική ματιά στα LP της μπάντας συνοδεία ακουστικών επιδορπίων.

Rabid Death's CurseRabid Death's Curse (2000, Drakkar Productions)

H επίσημη δισκογραφική αρχή τους. Είχε προηγηθεί το λάιβ άλμπουμ (!) Black Metal Sacrifice και το EP The Essence of Black Purity. H ορμή της εκκίνησης τους είναι χειμαρρώδης. Οι ατμόσφαιρες και τα ριφ έχουν σαφείς αναφορές στους παλιότερους του είδους. O χρόνος μένει να δείξει το αν αυτή η μπάντα από την Uppsala το εννοεί ή όχι.

 

 

 

 

Watain - Casus LuciferiCasus Luciferi (2000, Drakkar Productions)

Ο προσωπικός ήχος του συγκροτήματος αρχίζει σταδιακά να διαμορφώνεται. Η ακρότητα του ήχου, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του ντεμπούτου, δεν έχει ακόμα καλουπωθεί, αλλά εξυπηρετεί τα τραγούδια ένα προς ένα. Το εναρκτήριο κομμάτι "Devil's Blood", του οποίου η εισαγωγή είναι ίδια με το "Buried by Time and Dust" των Mayhem, θα «βαφτίσει» έξι χρόνια τη γνωστή ολλανδική occult rock μπάντα.

 

 

 

Watain - Sworn to the DarkSworn to the Dark (2007, Season of Mist)

Δισκογραφική αναβάθμιση για τους Watain, η οποία ήρθε με ένα δίσκο που ακόμα διχάζει τους οπαδούς. Η αλήθεια είναι - όπως τις περισσότερες φορές - κάπου στη μέση. Το «ορθόδοξο» black metal των Σουηδών είναι μεν αξιοπρεπέστατο, δεν κάνει όμως ακόμα την υπέρβαση. Η ηχητική επιληψία που διακρίνει τις έξυπνες κυκλοφορίες των Satyricon είναι όμως παρούσα και σε αντιδιαστολή με την παραδοσιακή 'Mayhem meets Dissection' τεχνοτροπία τους, προσδίδει μια αίσθηση διαφορετικότητας σε σχέση με τις μέχρι τότε δουλειές τους. Παρά τις ποικίλες απόψεις των οπαδών από αυτό το άλμπουμ και έπειτα οι «Λύκοι» αρχίζουν να δείχνουν τα δόντια τους...

 

Watain - Lawless DarknessLawless Darkness (2010, Season of Mist)

Η αρχή της δεύτερης φάσης στην πορεία των Watain. Μετά τη μετάβαση από το underground σε ένα ευρύτερο ακροατήριο ο Eric καλείται να βρει τις νέες ισορροπίες μέσα στη μπάντα αλλά και στον εαυτό του σα μουσικό. Το αποτέλεσμα δικαιώνει τις επιλογές του αλλά και τις προσδοκίες των ακροατών. Ο προσωπικός ήχος που έχτιζαν από δίσκο σε δίσκο παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά και θέτει τη μπάντα σε θέση ξεχωριστή, ανάμεσα στους ηγέτες του είδους. Θα ακολουθήσει το περιεκτικότατατο box set Opus Diaboli από τη δική τους εταιρία His Master's Noise.

 

 

Watain - The Wild HuntThe Wild Hunt (2013, Century Media)

Το τελευταίο μέχρι στιγμής άλμπουμ του Eric και της παρέας του, το οποίο κοσμείται με το καλύτερο μέχρι στιγμής εξώφυλλό τους. Με αυτό το δίσκο στις αποσκευές τους θα μας επισκεφτούν. Οι μελωδίες που είχαν ήδη αρχίσει να κερδίζουν έδαφος στη μουσική τους εδώ έχουν ακόμα ισχυρότερη παρουσία. Το Wild Hunt φέρνει τους Emperor και τους Dissection ξανά στο προσκήνιο μέσα από έναν ολότελα 'Watain' τρόπο. Τα καθαρά φωνητικά, που για πρώτη φορά κάνουν την εμφάνισή τους, θα ξενίσουν πολλούς. Αλλά οι Watain δε χαρίζονται σε κανέναν, ούτε καν στους οπαδούς τους. Άλλωστε αυτό είναι και το 'attitude' που τους έχει πάει μπροστά. Και εδώ μάλλον τους βγάζεις το καπέλο. Μέσα στην ξεροκεφαλιά και την αμετανόητη black metal νοοτροπία τους κατάφεραν και με τη βούλα πλέον να ανέβουν δύο επίπεδα πιο πάνω, δίχως να βάλουν νερό στο κρασί τους.

 

Tags: Watain, heavy metal, black metal
Steel the Light - home


2014 hard 'n' heavy tunes:

Άρης 'Ymir' Πολιτόπουλος: Top-20 albums 2014

 1. ΥΟΒ: Clearing the Path to Ascend
 2. 1000Mods: Vultures
 3. Allochiria: Omonoia
 4. Mastodon: Once More 'round the Sun
 5. Planet of Zeus: Vigilante
 6. John Garcia: John Garcia
 7. Orange Goblin: Back from the Abyss
 8. Villagers of Ioannina City: Riza
 9. Solstafir: Otta
 10. Electric Wizard: Time to Die
 11. Machine Head: Bloodstone and Diamonds
 12. Bongripper: Miserable
 13. At the Gates: At War with Reality
 14. Crowbar: Symmetry of Black
 15. Triptykon: Melana Chasmata
 16. The Graviators: Motherload
 17. Dead Congregation: Promulgation of the Fall
 18. Mantar: Death by Burning
 19. Primordial: Where Greater Men Have Fallen
 20. Hark: Crystaline

Φάνης Μανταίος: Top-20 albums 2014

 1. Blues Pills: Blues Pills
 2. Bernie Marsden: Shine
 3. Slough Feg: Digital Resistance
 4. Mausoleum Gate: Mausoleum Gate
 5. Black Trip: Goin' Under
 6. Triptykon: Melana Chasmata
 7. Nashville Pussy: Up the Dosage
 8. Obituary: Inked in Blood
 9. Admiral Sir Cloudesley Shovell: Check 'em Before you Wreck 'em
 10. Dread Sovereign: All Hell's Martyrs
 11. Earth: Primitive and Deadly
 12. Cannibal Corpse: A Skeletal  Domain
 13. Overkill: White Devil Armory
 14. Dead Congregation: Promulgation of the Fall
 15. Grand Magus: Triumph and Power
 16. Nachtmystium: The World We Left Behind
 17. Devilment: The Great and Secret Show
 18. Giant Squid: Minoans
 19. Riot V: Unleash the Fire
 20. Rog & Pip: Our Revolution

Caught Somewhere in Time:

(Ξεσκονίζοντας ξεχασμένες πτυχές της δισκοθήκης)

 • W.A.S.P. - The Headless Children [1989]
 • Granicus - Granicus [1973]
 • King Diamond - Fatal Portrait [1986]

New Wave of Worth-Listening-To Heavy Metal

(Νέες κυκλοφορίες, νέες μπάντες, νέο καλό μέταλλο)

 • Exarsis - The Brutal State
 • Goat - World Music
 • In Solitude - Sister
περισσότερες στήλες