cover

View large picture

Benh Zeitlin

Beasts of the Southern Wild (Τα μυθικά πλάσματα του Νότου)

film  film film  (Cinereach, Court 13 Pictures, Journeyman Pictures )

ΗΠΑ

Ημερ. κυκλ. 01/2013
Drama, Fantasy

---- pick

Cast: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly

Διάρκεια 93'


Η ταινία που δίχασε τους κριτικούς και έλαμψε στο Sundance και στις Κάννες, δεν είναι άλλη από το Beasts of the Southern Wild. Γυρισμένη από έναν 29χρονο, τον - φυσικά πλέον - ανερχόμενο Benh Zeitlin, με προϋπολογισμό που φτάνει για δύο λεπτά του Χόμπιτ και με άγνωστους και ερασιτέχνες ηθοποιούς, καταφέρνει να σε παρασύρει με την πλημμύρα των συναισθημάτων της.

Τα ψεγάδια της είναι προφανή. Έντονος μελοδραματισμός εδώ και κει, ιστορία που δεν εξελίσσεται ιδιαίτερα και γενικά μια «μικρή» ταινία. Η δύναμή της όμως είναι πρωτόγονη. Η καθηλωτική ερμηνεία της 6χρονης Quvenzhané Wallis είναι απίστευτη για κορίτσι της ηλικίας της. Η Wallis με άνεση άνετα βάζει κάτω όλες τις σταρ του Χόλιγουντ. Μιλάμε για αποκάλυψη! Ευαίσθητη, τραχιά, επίμονη, βαστά στους λεπτούς της ώμους ολόκληρη την ταινία. Περιφέρεται σαν ξωτικό ανάμεσα στα χαλάσματα του Bathtub, της πατρίδας της, ένα κομμάτι γης σε κάποιο δέλτα ενός ποταμού του Αμερικάνικου νότου, όπου μερικοί αμετανόητοι κάτοικοι αρνούνται, ζώντας μια διονυσιακή και μοναδική καθημερινότητα, να εγκαταλείψουν, παρ' όλες τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης.

Ο πατέρας της (Dwight Henry - ένας φούρναρης που έκανε casting για το ρόλο) ξέρει ότι πεθαίνει. Είναι ένας σκληρός πατέρας και τρυφερός συνάμα. Θέλει να προετοιμάσει την κόρη του να σταθεί μόνη στα πόδια της. Η μητέρα της δεν υπάρχει. Δεν μαθαίνουμε ποτέ αν έχει πεθάνει ή αν την εγκατέλειψε. Μιλά μαζί της όταν είναι μόνη και πάντα την αναζητεί. Το σπίτι τους είναι μια παράγκα και ένα παλιό τροχόσπιτο. Η βάρκα τους είναι μια καρότσα από ένα φορτηγάκι. Στο αυτοσχέδιο σχολείο της περιοχής μαθαίνει ότι οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώνουν και ότι απελευθερώνουν μυθικά πλάσματα ('aurochs') που θα έρθουν να τους καταστρέψουν. Όταν φτάνει πια η καταστροφή η μικρή Hushpuppy (όνομα που την φώναζε η μητέρα της) πρέπει να προσπαθήσει, σαν μια πραγματική δύναμη της φύσης, να επιβιώσει και να προστατεύσει την περιοχή της και τους ανθρώπους.

Δεν είναι ούτε κοινωνική ταινία, ούτε φαντασίας, ούτε οικολογική. Είναι όλα αυτά μαζί και τίποτα. Είναι μια κατηγορία μόνη της. Το ένστικτο των ανθρώπων και η δύναμη της φύσης. Όλα στην ταινία σχετίζονται με αυτό, την αρχέγονη σχέση του ανθρώπου με την φύση. Τον άνθρωπο σαν θύτη και θύμα του περιβάλλοντος. Την μυστικιστική σχέση κάποιων κοινωνιών μαζί της. Δεν ξέρω αν θα σας αρέσει, ξέρω ότι θα μείνετε άφωνοι.

Διάβασα ένα κάρο απόψεις για την ταινία. Στην πραγματικότητα είναι όλοι μπερδεμένοι. Οι πολέμιοι δεν βρίσκουν πειστικά επιχειρήματα και οι θαυμαστές ψελίζουν ασυνάρτητες λέξεις θαύμασμου. Γι' αυτό και μόνο αξίζει κανείς να δει μια ταινία που ήρθε από το πουθενά, γεμάτη ψυχή και χωρίς την διάθεση να αρέσει. Μια ταινία που βγαίνει παρόμοιά της κάθε 10 χρόνια... Μια από τις καλύτερες της χρονιάς. Στην Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμα επίσημα, έχει παιχτεί μόνο στις Νύχτες Πρεμιέρας, αλλά νομίζω θα την δείτε σύντομα στις αίθουσες! -- Lakis Bobinas

ΜΠΟΜΠΙΝΟΜΕΤΡΟ:

   

ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ;;;

Με την πρώτη ευκαιρία... (θα σου πάρω λαμπατέρ)


Wild Thing homepage