cover

View large picture

Fair Warning

The Box (5CD)

(SPV)

CD, Επανέκδοση
Ημερ. κυκλ. 06/2014
Κλασική rock/pop, Hard rock, AOR

---


Πάντα είχα την εξής ένσταση με σχεδόν όλους τους δίσκους των Fair Warning: Ενώ περιείχαν «τεράστια» κομμάτια εξαιρετικά υψηλής ποιότητας μελωδικού hard rock, στην πορεία έκαναν κοιλιά, κυρίως λόγω των μελιστάλαχτων τραγουδιών που δε δίσταζαν να βάλουν μέσα στους δίσκους τους. Έρχεται λοιπόν φέτος, ένα χρόνο μετά το πολύ καλό Sundancer και πέντε χρόνια μετά το αμέσως προηγούμενο στούντιο άλμπουμ, ένα πενταπλό box set που περιέχει τους δίσκους Go!, Four, Brother's Keeper και Αura συν ένα έξτρα δισκάκι με ζωντανές ηχογραφήσεις ως δέλεαρ. Φαίνεται ότι η SPV κάνει μια ανασκόπηση στους αγαπημένους δίσκους της από τα μέσα της δεκαετίας του '90 (σσ. βλ. επίσης τις επανακυκλοφορίες των Virgin Steele)... Δε μας πειράζει. Άλλωστε οι Fair Warning είναι αξιόλογο συγκρότημα. Πάμε μια επανάληψη λοιπόν:

To Go! Είναι ο τρίτος δίσκος των Fair Warning και σηματοδοτεί μια νέα εποχή γι' αυτούς. Αφενός μεταπηδούν από την WEA στη Frontiers και αφετέρου τους βρίσκει σε μια εποχή που ο ήχος δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από τη μουσική βιομηχανία κα τον τύπο. Παρ' όλα αυτά οι Γερμανοί δε μασάνε και παραδίδουν έναν ακόμα πολύ καλό δίσκο. Το "Angels of Heaven" είναι γραμμένο για encore και ως σκληρό ροκ τραγούδι ξεχωρίζει ανάμεσα στα συναισθηματικά φορτισμένα A.O.R. τραγούδια που ακολουθούν. Το "Sailing Home" αποτελεί ένα επίσης εξαιρετικό δείγμα γραφής. 

Το Four που ακολουθεί έμελλε να είναι το τελευταίο της πρώτης περιόδου του συγκροτήματος, αφού εκείνη τη χρονιά διαλύθηκαν. Τα πλήκτρα μπαίνουν ακόμα πιο μπροστά αυτή τη φορά και ομολογουμένως δένουν εξαίσια με τον hard rock ήχο της μπάντας, δίχως να θυμίζουν κακογουστιές αντίστοιχων συγκροτημάτων. Το Four έχει ελαφρώς πιο σανιδωμένα γκάζια από τον προκάτοχό του. Σε συνδυασμό λοιπόν με τη μουσική αρτιότητα της μπάντας και το έμφυτο χάρισμα στο να γράφουν δυνατές μελωδίες το κάνει μάλλον πιο ελκυστικό από τον προκάτοχό του, αν και η παραγωγή θα μπορούσε να είναι πιο οργανική.Το 2006 ο κόσμος διψούσε για ποζεράδικο hard rock. Σχεδόν μπορούσες να μυρίσεις την επιθυμία αυτή στην ατμόσφαιρα. Μακριά από hair spray και λοιπές φανφάρες οι Fair Warning επέστρεψαν με φοβερή δισκάρα, το Brother's Keeper, που τότε μας έριξε τα σαγόνια στο πάτωμα. Παραγωγή καμπάνα, όρεξη στο φουλ, ο Tommy Heart σε άψογη φόρμα και ο μπασίστας Ule W. Ritgen (σσ. τον απολαύσαμε πρόσφατα να βγάζει τριπλό σετ με Jorn Lande, Gus G. και Uli Jon Roth) να έχει επιτέλους έρθει πιο μπροστά στον ήχο. Φοβερή επιστροφή. Ακολουθεί το Aura ένα αξιοπρεπέστατο δισκάκι αγνού, μελωδικού hard rock. Η εκκίνηση λιώνει λάστιχα, αφού το "Fighting for Your Love" σε γονατίζει αναγκαστικά. Η παραγωγή συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, δε σώζει όμως το δίσκο, ο οποίος κάνει τη γνωστή στροφή σε πιο μελιστάλαχτα τραγούδια. Τραγούδια που ένα σωρό μπάντες θα πούλαγαν την ψυχή τους στο Βελζεβούλη για να γράψουν, αλλά παρ' όλα αυτά δεν αγγίζουν το μεγαλείο του Brother's KeeperΤο box set έρχεται να συμπληρώσει το Live and More του 1998, το οποίο - μεταξύ μας - καλό είναι αλλά δεν πιστεύω ότι χρήζει ιδιαίτερης μνείας. Περιέχει μια καλή συναυλία, δύο αρκετά καλά τραγούδια αλλά και το "Out of the Night" που ξεχωρίζει. Μόνο για αρρωστάκια. -- Φάνης Μανταίος

Wild Thing homepage