cover

View large picture

blast from the past

Hüsker Dü

New Day Rising

(SST)

CD, Βινύλιο, Κασέτα
Κυκλοφορία: 1985
Νέα rock/pop, Hardcore punk, Indie rock


SST 1985, 1990 / Fringe Product 1985 / Aggressive Rockproduktionen 1985

'Husker du?' - «Θυμάσαι;» στα σουηδικά - είναι το όνομα ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού αλλά και το όνομα ενός αμερικανικού συγκροτήματος των 80s που άνοιξε νέους δρόμους για το rock and roll.  Ήρθε λοιπόν η ώρα να ξαναθυμηθούμε το New Day Rising, την κορυφαία ίσως κυκλοφορία τους.

Οι Hüsker Dü γεννήθηκαν το 1979 στη Μιννεάπολη των ΗΠΑ, όταν τα τρία από τα τέσσερα μέλη της punk μπάντας Buddy and the Returnables (ο κιθαρίστας Bob Mould, ο ντράμερ Grant Hart και ο μπασίστας Greg Norton) αποφάσισαν να απολύσουν το τέταρτο (τον κιμπορντίστα Charlie Pine) και να συνεχίσουν ως τρίο υπό διαφορετικό όνομα. Το ίδιο το όνομα 'Hüsker Dü' προέκυψε συμπτωματικά κατά τη διάρκεια μιας πρόβας, όταν αδυνατώντας να τραγουδήσουν τους γαλλικούς στίχους του "Psycho Killer" των Talking Heads, οι Mould και Hart άρχισαν να ξεστομίζουν κάθε μη αγγλική έκφραση που τους ερχόταν στο μυαλό. Μια από αυτές τις φράσεις ήταν το 'Husker du', το οποίο άρεσε τόσο πολύ, ώστε να αναδειχθεί στο όνομα του νέου γκρουπ (με την προσθήκη δύο γερμανικών umlauts που προσέδωσαν μια πιο heavy metal αισθητική) (σσ. κάντο όπως οι Motörhead...)

Οι πρώιμοι Hüsker Dü ήταν μια hardcore punk μπάντα που εμπνεόταν από γκρουπ όπως οι Ramones, οι Dead Kennedys και οι D.O.A. και παρήγαγε σύντομα, γρήγορα, θορυβώδη και ακατέργαστα κομμάτια. Όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων, δύο από τους λόγους για τους οποίους έδωσαν έμφαση στην ταχύτητα ήταν, πρώτον, η ανάγκη να παίζουν όσο δυνατόν περισσότερα κομμάτια στο λιγότερο δυνατό χρόνο (καθώς ξεκίνησαν τις ζωντανές εμφανίσεις τους ως support μπάντα) και, δεύτερον, η επιθυμία να επιβάλονται στο κοινό. Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιαίτερα παραγωγικοί και εργατικοί Hüsker Dü κατάφεραν να γίνουν σύντομα ένα από τα πιο γνωστά hardcore punk γκρουπ των μεσοδυτικών ΗΠΑ και να κερδίσουν την εκτίμηση των μεγαλύτερων συγκροτημάτων της αμερικανικής hardcore σκηνής. Το γεγονός αυτό είχε θετικό αντίκτυπο και στη δισκογραφική παραγωγή του γκρουπ, καθώς κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ, Land Speed Record (1981), στη New Alliance Records των καλιφορνέζων Minutemen και τρία χρόνια αργότερα εντάχθηκαν στο δυναμικό της επίσης καλιφορνέζικης SST που ανήκε στον Greg Ginn, κιθαρίστα και τραγουδστή των Black Flag.

Η πρώτη δουλειά των ΗD για την SST ήταν το Zen Arcade (1984), ένα διπλό κόνσεπτ άλμπουμ που ηχογραφήθηκε μέσα σε 45 ώρες για 3.200 δολάρια και είχε ως θέμα τις περιπέτειες ενός νέου που εγκαταλείπει το σπίτι του και αντιμετωπίζει έναν σκληρό κι αμείλικτο κόσμο. Ήταν η πρώτη φορά που μια hardcore μπάντα προχώρησε σε ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα, το αποτέλεσμα όμως υπήρξε απόλυτα πετυχημένο από καλλιτεχνικής πλευράς, καθώς το Zen Arcade έλαβε πολύ θετικές κριτικές από τον mainstream μουσικό τύπο και θεωρήθηκε ως ένα από τα κορυφαία άλμπουμ της χρονιάς. Ήταν πλέον φανερό ότι οι Hüsker Dü είχαν σπάσει οριστικά το καλούπι της σκληροπυρηνικής punk μπάντας -  το Zen Arcade συνδύαζε τα γρήγορα και θορυβώδη τραγούδια που είχαν γίνει το σήμα κατατεθέν του γκρουπ με ψυχεδελικά, αργά, ποπ, ακουστικά και πειραματικά κομμάτια, χωρίς να χάνει όμως καθόλου την punk αισθητική και νοοτροπία του.

Και φτάνουμε στο σημερινό BFTP, δηλαδή την επόμενη κυκλοφορία τους, το New Day Rising (1985). Με το δίσκο αυτό οι Hüsker Dü έκαναν ένα ακόμα βήμα προς τα εμπρός. Ενώ τα επιμέρους κομμάτια του Zen Arcade εμφάνιζαν έντονες διαφορροποιήσεις, τα 15 τραγούδια του New Day Rising παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη ομοιογένεια, κι αυτό γιατί η μελωδία, ο θόρυβος, ο ρυθμός (και οι ρυθμικές εναλλαγές), καθώς και οι ψυχεδελικές, 60s, ποπ και country επιρροές συνυπάρχουν στο εσωτερικό (σχεδόν) της κάθε σύνθεσης. Κατ' αυτό τον τρόπο το New Day Rising κατορθώνει να είναι ταυτόχρονα περισσότερο άγριο και περισσότερο μελωδικό, ενσωματώνοντας και αξιοποιώντας ένα ευρύτατο μουσικό φάσμα κατά τρόπο που καμμία punk ή post-punk μπάντα δεν είχε κάνει ποτέ μέχρι τότε. Αυτό το αμάγαλμα της hardcore φόρμας (η οποία διέπει τόσο την παραγωγή όσο και την ενορχήστρωση του δίσκου) με μια σειρά από φαινομενικά ετερόκλητα και ασύμβατα ακούσματα και μελωδίες έμελλε να είναι και η μεγαλύτερη συνεισφορά των Hüsker Dü στην αμερικάνικη - και όχι μόνο - ροκ σκηνή. Σε τελική ανάλυση, με το New Day Rising - αλλά και τα τρία ακόμα άλμπουμ που πρόλαβαν να κυκλοφορήσουν πριν διαλυθούν το 1987 - συνεισέφεραν περίσσότερο από κάθε άλλο συγκρότημα της γενιάς τους στη διαμόρφωση αυτού που ονομάστηκε «ανεξάρτητος» ή «εναλλακτικός» ήχος (και δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι σήμερα κατατάσσονται ανάμεσα στα 3-4 κορυφαία αμερικανικά γκρουπ των 80s).

Αν έχετε ήδη ακούσει το New Day Rising, είμαι σίγουρος ότι με καταλαβαίνετε - άν πάλι δεν είχατε την ευκαιρία, αφιερώσετε 41 λεπτά από τη ζωή σας στην ακρόαση του και... θα με θυμηθείτε. -- Γιώργος Ανδρέου

Wild Thing homepage