Εναλλακτικές διαδρομές εναλλακτικές διαδρομές - home
της Άντας Λαμπάρα

The Sushi Killers

Oι Sushi Killers είναι μια νεοσύστατη μπάντα που δημιουργήθηκε στο Ρέθυμνο το καλοκαίρι του 2011 από τέσσερις τύπους που αποφάσισαν να «βουτήξουν» στη δεκαετία του '60 και να δημιουργήσουν ένα χαρμάνι μουσικών συστατικών από γκαράζ και proto-punk ήχο.

Η μουσική τους είναι απλή, πρωτόγονη, εκκωφαντική και αρχίζει να ωριμάζει μαζί τους με τον καλύτερο τρόπο. Oι δε επιρροές τους... Wailers, Primates, Stomachmouths κ.λπ. Το playlist τους περιλαμβάνει αρκετές δικές τους συνθέσεις, όπως το γκαράζ-stomp "Just Another Time", το psych-punk "Into Your Mind", το «πειραγμένο» R&B "I Want to Know", το moody-trash "Tears Come from Your Eyes". Ακολουθεί μια συζήτηση που κάναμε μαζί τους για να τους γνωρίσουμε καλύτερα.

WT: Από πού προέρχεται το όνομα της μπάντας;

SK: Ξεκινώντας να φορμάρουμε την μπάντα ακούγαμε πολλά γιαπωνέζικα garage & beat σχήματα. Μια μέρα στο τέλος μιας πρόβας, εκεί που το κουβεντιάζαμε, ο τραγουδιστής μας πρότεινε το όνομα 'Τhe Sushi Killers' και αυτό ήτανε...

WT: Τα μέλη του συγκροτήματος έχουν κάποιο μουσικό παρελθόν;

SK: Όλοι λίγο ή πολύ έχουμε εμπλακεί σε άλλα μουσικά σχήματα στον παρελθόν.

WT: Ποιες μουσικές ανησυχίες σας ώθησαν στη δημιουργία των Sushi Killers;

SK: Το βασικότερο ήταν η ανάγκη όλων μας να παίξουμε και να δημιουργήσουμε, σε ένα βαθμό, την δική μας μουσική. Να κάνουμε λάιβ και να περάσουμε καλά. Όλοι μας ακούμε πολύ μουσική και έχουμε επιρροές από πολλά μουσικά είδη. Όσο αφορά τους Sushi Killers όλα άρχισαν από τον μπασίστα μας (τον Άρη) που έψαχνε άτομα για να φορμάρει ένα γκαράζ-πανκ σχήμα. Γνωρίστηκαν με τον Αντώνη (κιθάρα) που τον ενδιέφερε αυτή η φάση και στην συνέχεια ήρθε o Νίκος (φωνή) και ο Κωνσταντίνος (ντραμς) - έτσι ολοκληρώθηκε το line-up όπως είναι σήμερα. Ξεκινήσαμε παίζοντας μόνο διασκευές και τζαμάροντας - πράγμα που μας βοήθησε να «βρούμε» τον ήχο μας και στην συνέχεια περάσαμε και σε δικά μας κομμάτια.

WT: Τι θέματα πραγματεύονται συνήθως οι στίχοι σας και ποιος τους γράφει;

SK: Πραγματεύονται ιστορίες για ραγισμένες καρδιές, θέματα και ιστορίες εμπνευσμένες από την θεματολογία των β-διαλογής horror & sex movies από τα 60s αλλά ακόμα και ιστορίες από καταστάσεις που βιώνουμε στην καθημερινότητα μας. Στίχους φέρνει συνήθως ο μπασίστας μας μαζί με την βασική μουσική ιδέα, την οποία στην συνέχεια δουλεύουμε όλοι μαζί. Στίχους επίσης μας φέρνει ένας καλός φίλος και φαν της μπάντας (thanks George!).

WT: Υπάρχουν μαγαζιά ή συναυλιακοί χώροι που να καλύπτουν τις ανάγκες μιας μπάντας σε μια επαρχιακή πόλη όπως το Ρέθυμνο;

SK: Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλά όσον αναφορά τους συναυλιακούς χώρους στο Ρέθυμνο. Είναι ελάχιστοι. Εμείς προσπαθούμε να παίζουμε όπου μπορούμε, γιατί το γουστάρουμε πολύ αυτό που κάνουμε, αλλά οι χώροι που υπάρχουν έχουν πολλά θέματα που οφείλονται κυρίως στην έλλειψη επαγγελματισμού των ιδιοκτητών τους. Θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι και καλύτεροι χώροι μια που το Ρέθυμνο, λόγω του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ, έχει αρκετά ενεργή μουσική σκηνή που καλύπτει πολλά μουσικά είδη.

WT: Με ποια συγκροτήματα θα θέλατε να μοιραστείτε τη σκηνή;

SK: Πολλά ονόματα μας έρχονται στο μυαλό αλλά και πολλά ονόματα μας διαφεύγουν αυτή την στιγμή. Αν γινόταν, θα θέλαμε να μοιραζόμασταν την σκηνή με τους Stomachmouths, τους Miracle Workers ή τις Brood, αλλά μάλλον αυτό είναι αδύνατον... Θα μας άρεσε να παίζαμε με τους Los Peyotes ή τους Minnesota Voodooman.

WT: Κατά πόσο η δημιουργία, όταν είναι συνδεδεμένη με το βιοπορισμό, είναι ανεπηρέαστη;

SK: Δεν θα θέλαμε να μπούμε σε κοινοτοπίες του τύπου ότι το ένα δεν μπορεί να συνδυαστεί με το άλλο κ.λπ. Ο καθένας μπορεί να πράττει κατά βούληση. Για μας δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, μας ενδιαφέρει μόνο η μουσικής μας και όλα τα άλλα έρχονται μετά.

ΑΛ: Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Οι επιρροές μας - σαν μπάντα - πηγάζουν από το early-60s R'n'B, το 60s γκαράζ-πανκ, από μπάντες της γκαράζ αναβίωσης των 80s, όπως οι Gravedigger V, οι Primates, oι Untold Fables κ.λπ., από lo-fi punk μπάντες όπως οι Mummies, αλλά και από σχήματα της σύγχρονης μουσικής σκηνής.

WT: Ποια ήταν η αντιμετώπιση του κοινού στις συναυλίες που κάνατε στην Αθήνα;

SK: Στην πραγματικότητα έχουμε δώσει μόνο μία συναυλία στην Αθήνα. Η αντιμετώπιση του κοινού ήταν θετική, ο κόσμος που ήρθε να μας ακούσει φάνηκε ότι πέρασε καλά, και αυτό νομίζουμε ότι είναι και η ουσία στο λάιβ και για το κοινό και για την μπάντα. Θα θέλαμε πολύ να ξαναπαίξουμε στην Αθήνα.

WT: Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το τοπίο στην εγχώρια μουσική παραγωγή; Θα αλλάξει ο τρόπος δημιουργίας και διάδοσης της μουσικής, τώρα που η παραδοσιακή δισκογραφία έχει καταρρεύσει;

SK: Ο τρόπος διάδοσης της μουσικής έχει αλλάξει οριστικά με την χρήση του internet. Τώρα πια μπορείς να βρεις, να ακούσεις και να κατεβάσεις τα πάντα. Ο τρόπος δημιουργίας, πέρα από τις «ευκολίες» που προσφέρει η τεχνολογία, θεωρούμε ότι δεν έχει αλλάξει. Από κει και πέρα ο καθένας κάνει τις επιλογές του, γιατί όπως και να το κάνεις άλλο πράγμα είναι ο δίσκος βινυλίου και άλλο το κατέβασμα σε ένα στικάκι, και αυτό νομίζουμε μπορεί να το καταλάβει ο καθένας.

WT: Ποιες είναι οι μουσικές σας προτιμήσεις; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας δίσκοι;

SK: Όπως αναφέραμε και παραπάνω ο καθένας μας έχει διάφορες μουσικές επιρροές και ακούσματα. Το εύρος της γκάμας των ακουσμάτων μας σαν μπάντα ξεκινάει από το hillbilly και τη folk και φτάνει μέχρι και την σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική σκηνή. Όσο για τους αγαπημένους μας δίσκους...

Άρης: Δύσκολο να ξεχωρίσω έναν, θα αναφέρω όμως αυτόν που δεν έχω βγάλει τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες από το πικάπ μου. Είναι το άλμπουμ Sounds of Violence των Τh' Losin Streaks - είναι πολύ καλοί!

Αντώνης: Bad Music for Bad People, The Cramps.

Κωνσταντίνος: Πολύ δύσκολη ερώτηση... Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι το Songs for the Deaf των QOTSA. Δεν έβγαινε από το cd-player για πολύ καιρό και έπαιζε στο repeat!!

Νίκος: The Fat of the Land, The Prodigy.

WT: Χρησιμοποιείτε για την προώθηση της δουλειάς και των εμφανίσεών σας σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, myspace, Twitter κ.λπ.); Πόσο έχει βοηθήσει η τεχνολογία τους καλλιτέχνες στην επικοινωνία της δουλειάς τους αλλά και γενικότερα;

SK: Πάρα πολύ. H τεχνολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, είτε αυτό αρέσει είτε όχι. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο γενικότερα βοηθάνε πάρα πολύ, αρκεί να τους κάνεις τη σωστή χρήση. Έχει γίνει πια πολύ εύκολο να σε ακούσει ο άλλος, να μάθεις τι παίζεται, να ακούσεις, να ενημερωθείς και να γνωρίσεις άτομα και μπάντες που βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με σένα.

WT: Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας;

SK: Ξεκινήσαμε πρόσφατα να ηχογραφούμε. Θα προσπαθήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να επικεντρωθούμε σε αυτό. Μας ενδιαφέρει επίσης να κάνουμε όσα περισσότερα λάιβ μπορούμε και θα θέλαμε να καταφέρουμε κάποια στιγμή να παίξουμε σε garage φεστιβάλ εντός ή εκτός Ελλάδος.

Σε ευχαριστούμε πολύ Άντα για την φιλοξενία στο Wild Thing και ελπίζουμε να τα πούμε και από κοντά σε ένα από τα επόμενα λάιβ μας.

Tags: Sushi Killers, garage punk, greek rock, interview




εναλλακτικές διαδρομές - home


περισσότερες στήλες