Εναλλακτικές διαδρομές εναλλακτικές διαδρομές - home
της Άντας Λαμπάρα

Bokomolech, Mass vulture...

Οι Bokomolech είναι μία από τις μακροβιότερες μπάντες της εγχώριας μουσικής σκηνής. Η μπάντα δημιουργήθηκε το 1991 και περνώντας μία περίοδο πειραματισμού και κιθαριστικής περιπέτειας κατάφερε να βρει τις δικές της μουσικές φόρμες. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους 'Xero' (LP - 1995, CD - 1996, Lazy Dog) πήρε εγκωμιαστικές κριτικές που το αναγνωρίζουν ως ένα από τα καλύτερα ελληνικά αγγλόφωνα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν ποτέ. Σύντομα, απέκτησαν τη δικαιολογημένη φήμη ενός από τα πιο συναρπαστικά συναυλιακά συγκροτήματα της αθηναϊκής σκηνής. Αλλά καλύτερα να μας μιλήσουν οι Bokomolech δίνοντας μας μια πλήρη εικόνα για την καινούργια τους δισκογραφική δουλειά 'Mass Vulture' (LP και CD, 2012) και το τι πρεσβεύουν γενικότερα σαν μπάντα.

Wild Thing: Πώς εμπνευστήκατε το όνομα 'Bokomolech';

Bokomolech: Το είχε προτείνει η Λίλα, από ένα χαρακτήρα του βιβλίου Γουρούνια στον Άνεμο του Νικολαΐδη. Τότε δεν ξέραμε την προέλευση του ονόματος (ο Ουκρανός - Σοβιετικός τότε - ερευνητής Bogomoletz που επινόησε ένα ελιξίριο για την παράταση της ζωής), απλά μας άρεσε η «παραξενιά» του. Μάλιστα, είχε ψηφιστεί από τους περισσότερους συμφοιτητές μας τότε στην Αρχιτεκτονική, όταν το θέσαμε σε ψηφοφορία μαζί με άλλα υποψήφια ονόματα για την μπάντα.

WT: Η αλλαγή που έγινε στη σύνθεση της  μπάντας το 2008 με τον Τάσο Πρωτόπαπα (keyboards και λούπες) και τη  Χριστίνα Κασσεσιάν (κιθάρα) επηρέασε το ύφος της μπάντας;

B: Όχι πολύ, αν και έχει αλλάξει κάπως τον ήχο της: η Χριστίνα είναι διαφορετικού στυλ κιθαρίστρια από την Εύη, και πλήκτρα δεν είχαμε ποτέ - αν και πολύ συχνά ο Τάσος τα αντιμετωπίζει σαν μια τρίτη κιθάρα, προσθέτοντας παραμορφώσεις κ.λπ.

WT: Σχεδόν εννιά χρόνια πέρασαν από την τελευταία σας κυκλοφορία Exit: Trance (CD, 2003). Τώρα που η καινούργια σας δισκογραφική δουλειά Mass Vulture (LP και CD, 2012) έχει πλέον κυκλοφορήσει πώς αισθάνεστε γι' αυτό; Περιγράψτε μου τη δημιουργική διεργασία και την διαδικασία της ηχογράφησης.

B: Κάποια τραγούδια από το Mass Vulture ήταν ολοκληρωμένα πριν ακόμα έρθουν ο Τάσος και η Χριστίνα, κάποια τα παιδεύαμε καιρό αλλά «ξεκλείδωσαν» με τη συμβολή των παιδιών, κάποια άλλα προέκυψαν μετά τον ερχομό τους ή και βασίστηκαν σε δικές τους ιδέες. Η δημιουργική διεργασία δεν ήταν ενιαία για όλο το δίσκο, αλλά σε γενικές γραμμές ολοκληρώθηκε με τη μίξη. Ευτυχώς είχαμε την ευελιξία να προσθέτουμε στοιχεία και σε αυτό το προχωρημένο στάδιο, κι έτσι τα πράγματα όπως αποτυπώθηκαν τελικά ήταν αρκετά ώριμα. Δεν κάναμε τίποτε βιαστικά... αυτό βέβαια είχε το τίμημα ότι ο δίσκος άργησε να κυκλοφορήσει, ενώ οι πρώτες ηχογραφήσεις έγιναν το καλοκαίρι του 2009, το Mass Vulture ήταν στα δισκοπωλεία στις αρχές του 2012.

WT: Η συνθετική διαδικασία και η θεματολογία των στίχων πώς διαμορφώνεται στη μπάντα;

B: Σε γενικές γραμμές, κάποιος φέρνει μια μελωδική ιδέα, λιγότερο ή περισσότερο ολοκληρωμένη, και οι υπόλοιποι προσθέτουν τα δικά τους στοιχεία, συνήθως αρκετά ελεύθερα. Δηλαδή, αν κάποιος προτείνει κάτι που αρέσει στους υπόλοιπους, οσοδήποτε άσχετο κι αν είναι με τις αρχικές προθέσεις του «συνθέτη», το υιοθετούμε. Απ' την άλλη, αν κάποιος δεν αισθάνεται καθόλου άνετα με κάποια επιλογή, τότε αυτή αποκλείεται. Είμαστε γενικά δημοκρατική μπάντα. Όσο για τους στίχους, συνήθως γράφονται όταν το κομμάτι είναι σχεδόν έτοιμο μουσικά με κάποιο έστω περιθώριο για μικροπροσαρμογές. Οι στίχοι γράφονται απ' τον Δημήτρη, αλλά κι αυτό είναι θεωρητικά ανοιχτό. Όποιος έχει κάτι να συνεισφέρει, μπορεί να το κάνει.

WT: Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, ποια ήταν κατά τη γνώμη σας η καλύτερη δεκαετία για τη μουσική και γιατί;

B: Δυο λέξεις: post-punk. Γιατί συνδύαζε την ορμή και τον προγραμματικό ριζοσπαστισμό του punk με την ευρύτητα αισθητικών αντιλήψεων και αναφορών που χαρακτήριζε μια άλλη σπουδαία περίοδο για το ροκ, το τέλος της δεκαετίας του '60.

WT: Οι Bokomolech είναι μία μπάντα που είναι ενεργή και συμμετέχει στα μουσικά δρώμενα εικοσιδύο χρόνια. Ποιο είναι το κίνητρό σας που σας κάνει να συνεχίζετε να δημιουργείτε μουσική;

B: Το ότι περνάμε καλά κάνοντάς το και το ότι υπάρχει κόσμος που εκτιμά τη μουσική μας και περνά καλά στις συναυλίες μας.

WT: Έχετε κυκλοφορήσει εμπνευσμένα άλμπουμ και σινκλ από το 1991 μέχρι σήμερα. Ανατρέχετε κάποιες φορές σε αυτούς τους δίσκους; Τους ακούτε;

B: Ναι, φυσικά. Μας αρέσουν οι δίσκοι μας.

WT: Θα ήθελα τη γνώμη σας για την κρίση που εξελίσσεται παγκοσμίως.

B: Είναι τεράστιο θέμα φυσικά, αλλά είναι σίγουρο πως ζούμε ένα κοσμοϊστορικό σημείο καμπής: ο καπιταλισμός όπως τον γνωρίσαμε μας τελείωσε και, αν δεν ανατραπεί με κάποιον τρόπο, μας επιφυλάσσει ένα μέλλον με αυταρχικά καθεστώτα και οικολογική καταστροφή χωρίς προηγούμενο. 

WT: Υπάρχουν κάποια γκρουπ ή κάποιοι καλλιτέχνες που επηρέασαν τη δική σας δημιουργικότητα;

B: Προφανώς !! Και αυτή είναι μια διαδικασία που δεν σταματά ποτέ, συνεχώς επηρεάζεσαι από τα πράγματα που συμβαίνουν, αυτά σε διαμορφώνουν. Και μάλιστα γίνεται και σε ασυνείδητο επίπεδο (μπορεί ας πούμε να μας έχει επηρεάσει η ελληνική μουσική περισσότερο απ' όσο νομίζουμε), αλλά και απολύτως συνειδητά. Στην τελευταία περίπτωση βέβαια το κόλπο είναι να μην αντιγράψεις, που είναι κάτι εύκολο κι εν τέλει ανόητο, αλλά να σκάψεις βαθύτερα και να διδαχθείς, κάτι που δεν είναι προφανές.

WT: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και πώς θα προωθήσετε την καινούργια σας δισκογραφική δουλειά;

B: Ελπίζουμε να μπορέσουμε να ηχογραφήσουμε εντός του 2013, μιας και υπάρχει καινούριο υλικό σε διάφορα στάδια επεξεργασίας. Η προώθηση της δουλειάς μας δεν ήταν ποτέ το δυνατό μας σημείο, λόγω άλλων υποχρεώσεων, ελπίζουμε πάντως να κάνουμε όσες συναυλίες μπορούμε κι έχει νόημα να κάνουμε, εκτός των άλλων και γιατί μας αρέσει.

Line - up:

Δημήτρης Ιωάννου, φωνή
Βλάσης Καραγιάννης
, ντραμς
Χριστίνα Κασσεσιάν
, κιθάρα
Λίλα Κατερινάκη
, μπάσο
Τάσος Πρωτόπαπας
, synths, samples
Κώστας Ραγκούσης
, κιθάρα


σχόλια αναγνωστών

Tags: Bokomolech, greek rock scene, interview


περισσότερες στήλες