8miles 8 miles high - home
του Γιάννη Ζώη
...

Turn on... The Electric Stars

Read english text

The Electric Stars

The Electric Stars, ένα καινούργιο όνομα στη συλλογή της Fruits de Mer 'Re-Evolution' με διασκευές τραγουδιών από τα ψυχεδελικά χρόνια των Hollies. To ακούς και λες «Τι λες ρε παιδί μου;» To 'Madchester' ζει αλλά ένα τόνο επί το ψυχεδελικότερο και με μια απόχρωση 70s glam. Ο καλός ο μουσικοσυντάκτης δεν μπορεί παρά να ενδιαφερθεί για να μάθει περισσότερα για τούτο το καινούργιο πράγμα. Ακούγοντας το πρώτο τους (και μοναδικό μέχρι στιγμής) άλμπουμ, το περσινό 'Sonic Candy Soul', ανακαλύπτει μια πληθώρα ακόμη από καλούδια, οπότε το ενδιαφέρον πολλαπλασιάζεται. Το χρέος τον καλεί πλέον να κάνει έρευνα...

Μετά από μια συζήτηση με τον ενιγματικό φρόντμαν της μπάντας Jason Edge (σσ. παίζει να είναι ψευδώνυμο) είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να σας τους αποκαλύψουμε εν εκτάσει. Εμείς πάντως το δίσκο τους τον βάλαμε στα 20 καλύτερά μας για το 2012...

Wild Thing: Θα θέλαμε να ξέρουμε ποια είναι η ιστορία των Electric Stars...

Jason Edge: Οι Electric Stars δεν υπήρχαν μέχρι το καλοκαίρι του 2011. Εγώ, ο Keith κι ο Andy είχαμε μερικά τραγούδια που θέλαμε να ηχογραφήσουμε και θέλαμε να πάμε στο στούντιο Vibe. Αυτό ανήκει στον Martin Coogan και στο παρελθόν δούλεψαν εκεί οι Stone Roses και οι New Order! Συναντήσαμε τον Yves Altana, τον μόνιμο παραγωγό που χρησιμοποιεί ο Martin, ο οποίος στο παρελθόν είχε παίξει με τους Chameleons και τους I Am Kloot, και αμέσως καταλάβαμε ότι υπήρχε σπουδαία χημεία μεταξύ μας. Το συγκεκριμένο στούντιο έχει ένα σπουδαίο δωμάτιο για λάιβ παίξιμο και αυτό το στοιχείο μας ενέπνευσε πολύ. Ενώ δουλεύαμε εκεί με διάφορους σέσιον μουσικούς, συνέβη κάτι μαγικό. Ο ήχος μας άρχισε ν' αλλάζει και βρήκαμε μια νέα ταυτότητα. Ο Yves είναι ένας φανταστικός παραγωγός και ο Martin έχει το ταλέντο να βγάζει τα καλύτερα στοιχεία από τους ανθρώπους. Όσο λοιπόν διαμορφώνονταν τα τραγούδια, παράλληλα ξεκαθάριζε και η κατεύθυνση της μπάντας. Όταν τελείωσαν οι ηχογραφήσεις, χρειαζόμασταν ένα όνομα για το γκρουπ και το The Electric Stars μας φάνηκε τέλειο γιατί περιγράφει το ροκ εντ ρολ πνεύμα μας και την αγάπη μας για την «αστρική» ποπ.

Στη συνέχεια ήταν ανάγκη να παίξουμε ως μπάντα σε λάιβ κι έτσι αντικαταστήσαμε τους σέσιον μουσικούς με μόνιμα μέλη. Προστέθηκε λοιπόν στην παρέα ο Jonny στα ντραμς, ο οποίος ήταν τρόπον τινα περιζήτητος στο όλο κύκλωμα, και ο Mick ως δεύτερη ηλεκτρική κιθάρα. Τώρα πια έχουμε και τον Ethan στην ακουστική κιθάρα και μερικές φορές εμφανιζόμαστε ως πενταμελής μπάντα, ενώ άλλες ως εξαμελής. Όλοι είμαστε μεγάλοι φαν του ροκ εντ ρολ και παίζαμε για χρόνια σε διάφορα γκρουπ. Από τότε που σχηματίστηκαν οι Stars έχουμε κάνει μερικά σπουδαία λάιβ έχοντας παίξει με τους Charlatans, τους Kaiser Chiefs και την Macy Gray!

WT: Μίλησε μας για το δίσκο σας. Πότε γράφτηκαν τα τραγούδια και από ποιον; Στα credits του άλμπουμ αναφέρεται συμμετοχή της Denise Johnson. Αυτό πώς προέκυψε;

The Electric Stars - Sonic Candy Soul (2012)JE: To Sonic Candy Soul γράφτηκε κατά την περίοδο μερικών χρόνων, κάποια κομμάτια γράφτηκαν στο Manchester, κάποια στο Tokyo, άλλα στη Florida! Είναι μεγάλη ιστορία αλλά μ’ αρέσει όταν ταξιδεύω να γράφω τραγούδια. Συνήθως όλα αρχίζουν από μένα και μια ακουστική κιθάρα, μετά ο Andy αναλαμβάνει να προσθέσει κάποια ριφ και κάποια πιασάρικα στοιχεία και στο τέλος μπαίνουν στο παιγνίδι και τ' άλλα παιδιά για να σκορπίσουν αστερόσκονη πάνω στο τραγούδι και κάπως έτσι ψήνεται το όλο πράγμα. Ο τίτλος του άλμπουμ λέει τι προσπαθούμε να κάνουμε ως συγκρότημα: ηχητικές (Sonic) εκρήξεις ροκ εντ ρολ, ζαχαρωτή (Candy) ποπ - τσιχλόφουσκα και τσουβάλια εγκαρδιότητας και ψυχής (Soul).

Ήμασταν πάντα φαν των Primal Scream και ιδιαίτερα των γκόσπελ φωνητικών της Denise Johnson. Γνωρίσαμε την Denise πριν μερικά χρόνια και της παίξαμε κάποια κομμάτια μας. Μας είπε ότι αν ποτέ τα πηγαίναμε σε κάποιο στούντιο για να τα ηχογραφήσουμε, αυτή θα ερχόταν και θα τραγουδούσε. Έτσι κι έκανε!

WT: Τώρα που μιλάμε για όλα αυτά και τον Martin Coogan σκέφτομαι ότι το "Why Must I Share This Air With Foolish Men?" ήταν πάντα ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια... (σσ. αν και δεν έχω βρει άλλους με το ίδιο κόλλημα)

JE: Μίλησα για τον Martin και τη δημιουργική του συνεισφορά στο στούντιο. Οι δυνατότητές του δεν πρέπει να προκαλλούν εντύπωση, αν σκεφτείς το παλιό του γκρουπ, τους Mock Turtles. Ήταν πολύ καλή μπάντα και μερικά από τα τραγούδια τους είναι καταπληκτικά. Δουλέψαμε έχοντας γύρω μας ανθρώπους που μπορούσαν να μας εμπνεύσουν πραγματικά.

WT: Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Detour Records πριν από οκτώ μήνες. Ποια ήταν μέχρι τώρα η ανταπόκριση του κοινού και του τύπου; Είστε ικανοποιημένοι με την πρόοδο που έχετε κάνει;

JE: Όταν τελειώσαμε το δίσκο, στείλαμε την έκδοση white label στις δισκογραφικές. Υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον αλλά ξεχωρίσαμε τη Detour. Ο τύπος που την τρέχει, ο Dizzy, είναι τίμιος άνθρωπος και μεγάλος φαν της μουσικής. Επίσης έχει μια προϊστορία κυκλοφοριών στο χώρο του ψυχεδελικού ροκ, οπότε αποφασίσουμε να δουλέψουμε μαζί του. Υπγράψαμε λοιπόν με την Detour (σσ. γίνεται ακόμη αυτό;), κυκλοφόρησε το πρώτο σινγκλ το Μάρτη πέρσι και το Σεπτέμβρη βγήκε και το άλμπουμ. Οι κριτικές που πήραμε από όλη την Ευρώπη ήταν φανταστικές και μας κάνουν να αισθανόμαστε περήφανοι και δικαιωμένοι για τις επιλογές που κάναμε για το δίσκο.

WT: Εσείς οι ίδιοι περιγράφετε τη μουσική σας με κάποιο τρόπο, χρησιμοποιώντας τις συνηθισμένες κατηγορίες που διακρίνονται από το μουσικό τύπο; Θα μπορούσατε να χαρακτηρισθείτε «ψυχεδελικοί»;

JE: Μερικοί στο μουσικό τύπο μας έχουν κατατάξει ως ψυχεδελικούς, άλλοι λένε ότι είμαστε post mod pop, ένα περιοδικό μας είπε hippy glam! Η αλήθεια είναι πως είμαστε μια ροκ εντ ρολ μπάντα. Έχουμε πολλές επιρροές αλλά όλες είναι ποιοτικές... Rolling Stones, Who, Hendrix, Beatles, Velvet Underground, Kinks, MC5, David Bowie, Pink Floyd, T. Rex, καλύτερες δεν υπάρχουν!

WT: Εμείς στην «μακρυνή» Ελλάδα πρωτοακούσαμε υλικό σας μέσω των κυκλοφοριών της Fruits de Mer Records, η οποία προωθεί μερικούς ιδιαίτερα καλούς νέους μουσικούς (καθώς και μερικούς ιδιαίτερα καλούς παλιούς μουσικούς)...

JE: Πέρσι αυτή η πολύ cool ετικέτα (η Fruits de Mers) μας ζήτησε να παίξουμε ένα τραγούδι των Hollies για να μπει σε μία ψυχεδελική συλλογή. Παίξαμε μια εκδοχή του "Jennifer Eccles" κι όταν τελείωσε η ηχογράφηση ο ντράμερ των Hollies, o Bobby Elliott, άκουσε τη διασκευή και του άρεσε πολύ. Καταφέραμε να γνωρίσουμε τους Hollies επί σκηνής μετά το sound-check, όταν κάναμε ένα λάιβ στο Manchester και η τοπική εφημερίδα έβαλε αυτήν την ιστορία στην πρώτη σελίδα! Το να συναντήσεις μια τέτοια θρυλική μπάντα είναι κάτι φανταστικό, ιδιαίτερα επί σκηνής στην περιοδεία τους για την 50η τους επέτειο!

WT: Υπάρχουν κάποιες νέες άντεργκραουντ μπάντες που έχεις ανακαλύψει και σου αρέσουν;

JE: Πάντα υπάρχει καλή μουσική σκηνή στην Αγγλία και έτσι υπάρχουν και τώρα μπάντες που γουστάρουμε. Οι The Universal από το Λίβερπουλ είναι μια μπάντα που «βαράει» καλά, με ήχο που μοιάζει με τους Jam. Επίσης η Turner είναι μια γυναίκα τραγουδίστρια που ακούγεται σαν διασταύρωση Dusty Springfield, Debbie Harry και Nico... πολύ καλή!

WT: Ποια είναι η γνώμη σου για τον κατακερματισμό της σκηνής σε «μικροσκηνές» με κολλημένους οπαδούς; Είναι λογική συνέπεια της υπερ-παραγωγής μουσικής που υπάρχει σήμερα ή φταίει γι' αυτό ο τύπος (έχω ιδιαίτερα στο μυαλό μου τον αγγλικό τύπο); Γιατί θα πρέπει ο κόσμος ν' ασχολείται με είδη μουσικής και να μην αισθάνεται ελεύθερος ν' ακούσει ό,τι του κάνει κέφι;

JE: Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της τωρινής μουσικής βιομηχανίας. Είναι τόσο κατακερματισμένη που φαίνεται ότι υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές σκηνές και είδη μουσικής. Κάποτε ο κόσμος απλά τσέκαρε τα καλύτερα τραγούδια και τα καλύτερα συγκροτήματα που θα τον έκαναν να περνάει καλά. Σήμερα όλα πρέπει να μπαίνουν σε μια κατηγορία κι αυτή η κατάσταση δεν έχει πραγματικά νόημα! Η μουσική είναι αυτό που είναι και οι άνθρωποι πρέπει ν' αποφασίζουν από μόνοι τους και να μην υπάρχει κάποιος κλόουν σε κάποιο τηλεοπτικό talent show ή κάποιος μάνατζερ δισκογραφικής εταιρείας που να του λέει τι πρέπει ν' ακούει. Και το internet έχει μερίδιο ευθύνης, γιατί τώρα πια η μουσική μπορεί εύκολα να κλαπεί ή να μοιραστεί δωρεάν κι αυτή η κατάσταση μειώνει την αξία της.

WT: Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σου ροκ μουσικός όλων των εποχών; Το ποιο αγαπημένο σου άλμπουμ; Σε παρακαλώ να κάνεις μόνο μία επιλογή και στις δυο ερωτήσεις.

JE: Aν με ρωτάς να διαλέξω μια μόνο μπάντα που ξεχωρίζει, νομίζω ότι η επιλογή είναι εύκολη. Εξαιτίας της έμπνευσής τους, της στάσης τους, το μήκους της καριέρας τους και των κλασικών τους τραγουδιών δεν μπορεί να είναι άλλοι από τους Rolling Stones. Χωρίς αμφιβολία! Όσο για το πιο αγαπημένο μου άλμπουμ σήμερα θα έλεγα το Forever Changes των Love, αλλά δεν ξέρω μια άλλη μέρα ποια θα ήταν η απάντησή μου.

WT: Γράφετε καινούργια τραγούδια; Υπάρχουν σχέδια για κάποιο νέο δίσκο;

JE: Μονίμως γράφουμε νέα τραγούδια κι έχουμε ήδη αρκετά για το δεύτερό μας άλμπουμ που σκοπεύουμε να κυκλοφορήσουμε στο τέλος του καλοκαιριού. Θα αρχίσουμε την ηχογράφηση πολύ σύντομα, πάλι στο στούντιο Vibe, αλλά στο μεταξύ θα κυκλοφορήσει κι ένα νέο σινγκλ τον Ιούνη. Θα είναι το δεύτερο κομμάτι από το άλμπουμ Sonic Candy Soul, το "Between the Streets & the Stars".

WT: Έχετε κάνει συναυλίες εκτός Αγγλίας; Θα θέλατε να παίξετε στην Ελλάδα;

JE: Έχει προγραμματισθεί μια εμφάνιση για τον Ιούνιο σε ένα μεγάλο γερμανικό φεστιβάλ, το Wonderwall. Στο παρελθόν έχουμε παίξει στην Ιαπωνία και την Αμερική. Μας αρέσει πολύ η ιδέα να παίξουμε στην Ελλάδα!

WT: Πολιτικοί, τραπεζίτεες και μερικοί άλλοι τύποι έχουν τελευταία καταφέρει να κάνουν τις ζωές των ανθρώπων αρκετά δύσκολες με την πολυδιαφημισμένη οικονομική κρίση. Μπορείς να σκεφτείς καμμία λύση για το θέμα;

JE: Οι Electric Stars ως συγκρότημα δεν ασχολούνται με την πολιτική, αλλά παρ' όλα αυτά έχω να πω πως η κατάσταση του κόσμου σήμερα είναι απαίσια! Οι πολιτικοί πρέπει να λογοδοτήσουν για πολλά πράγματα... Υποκρίνονται ότι ενδιφέρονται για τους απλούς ανθρώπους αλλά στην πραγματικότητα δε δίνουν δεκάρα. Είναι μια δύσκολη εποχή και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Αν μπορώ να δώσω κάποια συμβουλή, θα έλεγα ότι ο κόσμος πρέπει να προσπαθήσει να πιστέψει ότι είναι δυνατόν να υπάρξει μία αλλαγή. Η θετική  ενέργεια μπορεί ν' αλλάξει τα πράγματα, όπως έλεγε κι ο John Lennon. Και ακούτε μουσική, η μουσική θεραπεύει. Η μουσική είναι το Ευαγγέλιο του κόσμου και το ροκ εντ ρολ η πιο δυνατή προσευχή!

Beautiful music for Beautiful people! Ευχαριστούμε την παρέα του Wild Thing και χαιρετίζουμε όλους τους Έλληνες μουσικόφιλους. Οι Electric Stars θα σας δουν σύντομα!!!

The Electric Stars

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης στα αγγλικά:

The Electric Stars; a new name that pops up in the Fruits de Mer release 'Re-Evolution', a compilation of covers of songs from the psychedelic era of The Hollies. Listening to them one goes "Wow, who are these guys?"; obviously Madchester still lives - in this case with a somewhat stronger dose of 'psychedelia' and a bit of 70s glam somewhere in the mix. The good editor cannot help but be motivated to learn more about them. After a while, having listened to their first - so far only - album, last year's 'Sonic Candy Soul', he discovered a plethora of goodies, so his interest was further multiplied. Duty called now for more in-depth research...

After a discussion with the band's slightly enigmatic front man Jason Edge, dear all, Wild Thing is now very pleased to introduce them to you in detail. Remember that we placed their album in our top 20 for 2012, so pay close attention...

Wild Thing: We'd like to know the background and story of The Electric Stars?

JE: The Electric Stars didn't exist until the summer of 2011. Myself, Keith & Andy had some songs we wanted to record as an album and we wanted to go into Vibe studios. It's owned by Martin Coogan and was used in the past by The Stone Roses and New Order! We met Martin's in-house producer Yves Altana who had played in The Chameleons and I Am Kloot and straight away we knew we had a great chemistry between us. The studio has a great live room and was very inspirational for us. While we were working in there with various session musicians, something magical happened. Our sound began to change and we found a new identity. Yves is a fantastic producer and Martin has a great knack of bringing the best out of people. As the songs were being formed, so was the direction of the new band. When the album was finished, we needed a name for the band and The Electric Stars was perfect in the way it describes our rock'n'roll spirit and love of star-spangled pop!

We then needed to take the band out live so we replaced the session guys with permanent members. In came Jonny on drums who was kind of a hot guy on the circuit and Mick joined as a second electric guitarist. We now have Ethan on acoustic guitar as well, sometimes we play as a five piece, sometimes six. We are all fans of great rock'n'roll music & have been gigging in different bands for years.

We have done some great gigs since forming the band including playing with The Charlatans, Kaiser Chiefs and Macy Gray!

WT: What's the story of Sonic Candy Soul? When were the songs written? By whom? Denise Johnson is credited for participation in the CD; what's the story?

The Electric Stars - "I Want You" / "Stoned" (2012)JE: Sonic Candy Soul was written over a few years really with songs being penned in Manchester, Tokyo & Florida! It's a long story but I do like to write on the road. Usually a song will start with me on the acoustic guitar, then I will start to kick it around with Andy to work on riffs and hooks and finally the rest of the boys will sprinkle the stardust on it and... hey presto! Again the album title tells the story of what we try to do as a band. Sonic blasts of rock'n'roll... Bubblegum Candy pop... Bags of heartfelt Soul.

We have always been big fans of Primal Scream, in particular the gospel vocals of Denise Johnson. We met Denise a few years ago and played her some songs. She said if we ever got them into the studio, she would come along & sing!

WT: Speaking of M. Coogan, "Why Must I Share This Air With Foolish Men?" is a great song or what?

JE: I mentioned Martin before and his creative input in the studio. Well it's no surprise when you listen to his old band The Mock Turtles. They were a very cool band and some of their songs are fab. So working with these people around us was truly inspiring!

WT: The album was released on Detour eight months ago. What has been the response of the press and the audience to it? Are you satisfied with your progress so far?

JE: When we had finished the album we sent out the white label to record companies. There was a fair amount of interest but one label stood out for us; and that was Detour. The guy who runs it, Dizzy, is honest and a real fan of music. He also has a track record for retro psych rock'n'roll, so our minds were made up. We signed to Detour, released the first single in March last year and the album came out in September. The reviews have been fantastic all over Europe and it makes us feel proud and justified in making the album the way we did! 

WT: Do you care to describe your music somehow, using the usual music press tags? Is the characterisation 'psychedelic' at all relevant according to your opinion?

JE: Some of the press have labelled us psychedelic, others say we are post mod pop and one magazine called us hippy glam! The truth is we are a rock'n'roll band. Our influences are many but all quality... The Stones, Who, Hendrix, Beatles, Velvets, Kinks, MC5, Bowie, Floyd, T. Rex... It doesn't get any better, yeah?

WT: We, in 'distant' Greece, first listened to your stuff through Fruits de Mer which is pushing material by exceptionally good new artists (plus a few exceptionally good old ones)...

JE: Last year we were asked by a very cool label, Fruits de Mer to do a Hollies track for a psych compilation album. We did a version of "Jennifer Eccles" and when it was finished, the Hollies drummer Bobby Elliott heard it and really liked it. We managed to get to meet the band on stage after the soundcheck when they played a gig in Manchester and the local newspaper covered the story on the front page! To meet such a legendary band was just fantastic, especially on stage during their 50th anniversary tour.

WT: Any new underground bands that you've discovered and like?

JE: There is always a good scene for music in England and right now there are a few bands we dig. The Universal from Liverpool are a tough hard hitting band, similar to The Jam. Turner is a female singer like a cross between Dusty Springfield, Debbie Harry and Nico... very cool!

WT: What's your opinion about the segmentation of the scene into 'micro-scenes' with devoted fans? Is this the logical outcome of the over-production of music or is the music press (I have the english music press particularly in mind) guilty for this? Why can't people be let free to not bother about genres but just listen to any music they genuinely like?

JE: One of the big problems with the record industry now is that everything is so fragmented and there seems to be hundreds of scenes/genres... It used to be that people would just go check out the best song or band and enjoy, ya know? Now everything has to fit into the category given to it and that's just crap! Music is what it is, man and people should decide themselves, not wait to be told by some clown on a TV talent show or Record company executive. The internet is to blame as well, because music is now open to be stolen or given away which devalues it!

WT: What's your all-time no.1 rock artist? What's your all-time no.1 rock album? Please name just one in each case.

JE: If I was asked to pick one band that stands out, then it's easy. For sheer inspiration, attitude, length of career and classic songs it has to be... The Rolling Stones. Outasight! Favourite album today is Love: Forever Changes, but tomorrow who knows, haha!

WT: Are you writing new songs? Are there any plans for a new album?

JE: We are always writing new songs and we have enough now for our second album which will be released late summer. We start recording again in Vibe very soon, but in the meantime a new single will be coming out in June. It's track #2 on Sonic Candy Soul, "Between the Streets & the Stars".

WT: Have you played any gigs outside the UK? Would you like to play in Greece sometime?

JE: We have a big festival planned in Germany called Wonderwall in June and in the past we have played in Japan and the USA but we would love to play in Greece man, oh yeah!

WT: Politicians, bankers and certain other people have recently managed to make people's lives very miserable through the well documented economic crisis. Can you specify a treatment?

JE: The Electric Stars are not really a political band but, I have to say the state of the world right now stinks! And politicians have got a lot to answer for... They pretend to stand for the people but they just don't care. It's a tough time and people in Greece are havin' it really bad... If I had to give any advice, then it would be to try and believe that it will change. Positive energy can change things, ask John Lennon! And listen to Music, it heals man. Music is the Gospel of the world and rock'n'roll is its most powerful prayer!

Beautiful music for Beautiful people! Thanks to all the gang at Wild Thing & hi to all you Greek music lovers. The Electric Stars will see you soon !!!

Tags: The Electric Stars, Madchester, psych pop, Jason Edge, interview
8 miles high - home


2014 - Τα καλύτερα άλμπουμ

01. David Crosby: Croz (Blue Castle Records)
02. Susan Clynes: Life Is… (MoonJune Records)
03. Robert Plant & The Sensational Space Shifters: Lullaby and… The Ceaseless Roar (Nonesuch Records)
04. Moraine: Groundswell (MoonJune Records)
05. Octopus Syng: Reverberating Garden Number 7 (Mega Dodo Records)
06. Martyn Bates: Arriving Fire (Ambivalent Scale)
07. Thurston Moore: The Best Day (Matador Records)
08. Leonard Cohen: Popular Problems (Columbia / Sony)
09. Mark & The Clouds: Blue Skies Opening (Mega Dodo Records)
10. Dr. John: Ske-Dat-De-Dat: The Spirit of Satch (Proper Records)
11. Ray LaMontagne: Supernova (Columbia / Sony)
12. Ex Hex: Rips (Merge Records)
13. Blues Pills: Blues Pills (Nuclear Blast Records)
14. J Mascis: Tied to a Star (Sub Pop Records)
15. Bob Mould: Beauty & Ruin (Merge Records)
16. Robyn Hitchcock: The Man Upstairs (Yep Roc Records)
17. Yusuf (Cat Stevens): Tell 'em I'm Gone (Sony Music)
18. Marianne Faithfull: Give My Love to London (Dramatico / Naïve Records)
19. Neil Young: Storytone (Reprise Records)
20. Peter Hammill & Gary Lucas: Other World (Cherry Red Records)
21. Toumani Diabaté & Sidiki Diabaté: Toumani & Sidiki (World Circuit)
22. Nels Cline Singers: Macroscope (Mack Avenue Records)
23. John Garcia: John Garcia (Napalm Records)
24. Admiral Sir Cloudesley Shovell: Check 'em Before You Wreck 'em (Rise Above Records)
25. The Oath: The Oath (Rise Above Records)
26. Stalins of Sound: Tank Tracks (Slovenly Records)
27. Ani DiFranco: Allergic to Water (Righteous Babe Records)
28. The Coral: The Curse of Love (Skeleton Key Records)
29. Rumer: Into Colour (Atlantic Records)
30. Empty Frame: The Blackbird Flies (BMinor Records)
31. Beck: Morning Phase (Virgin EMI)
32. Damien Jurado: Brothers and Sisters of the Eternal Son (Secretly Canadian Records)
33. Peter Hammill: ...All That Might Have Been (Fie! Records)
34. Otis Brown III: The Thought of You (Blue Note Records)
35. Marbin: The Third Set (MoonJune Records)
36. Medeski, Scofield, Martin & Wood: Juice (Indirecto Records)
37. Aaron Freeman: Freeman (Partisan Records)
38. The New Basement Tapes: Lost on the River (Harvest Records)
39. Conor Oberst: Upside Down Mountain (Nonesuch Records)
40. Machine Mass feat. Dave Liebman: Inti (MoonJune Records)
41. Monster Magnet: Milking the Stars: A Re-imagining of Last Patrol (Napalm Records)
42. She Keeps Bees: Eight Houses (BB*Island Records)
43. Mac DeMarco: Salad Days (Captured Tracks)
44. Bonnie 'Prince' Billy: Singer's Grave / A Sea of Tongues (Domino Records)
45. The Jean Jackets: Freeze Out (ανεξάρτητη κυκλοφορία)
46. Volage: Heart Healing (Howlin' Banana Records)
47. Weezer: Everything Will Be Alright in the End (Republic Records)
48. The Sours: The Sours (MoonJune Records)
49. Half Man Half Biscuit: Urge for Offal (Probe Plus Records)
50. Curtis Harding: Soul Power (Burger Records)

(Eight Miles High)

(μια παλιά μας συνήθεια)

  1. Neil Young: Live at the Cellar Door [2013]
  2. Bob Dylan: Another Self Portrait:The Bootleg Series Vol.10 [2013]
  3. Felt: Felt [1971]
  4. Fuchsia: Fuchsia [1971]
  5. The Chico Hamilton Quintet: Zen: The Music of Fred Katz [1957]
  6. The Wind: Living in the New World [1986]
  7. Linda Perhacs: Parallelograms [1970]
  8. Λένα Πλάτωνος (Lena Platonos): Η ηχώ και τα λάθη της (Echo and its errors) [1985]
  9. Steve Moore: A Quiet Gathering [1988]
  10. Vashti Bunyan: Just Another Diamond Day [1991]

Eight Miles High:
all-time fav movies

Bring Me The Head of Alfredo Garcia

Ένα βιωματικό best για το σελιλόιντ (κατά χρονολογική σειρά)

- David Wark Griffith - The Birth of a Nation / Η Γέννηση ενός Έθνους (1915)
- Friedrich Wilhelm Murnau - Nosferatu, Eine Symphonie Des Grauens / Νοσφεράτου, Μία Συμφωνία Τρόμου (1922)
- Orson Welles
- Citizen Kane / Πολίτης Κέιν (1941)
- Charles Vidor - Gilda / Τζίλντα (1946)
- Christian Nyby - The Thing From Another World (1951)
- Hiroshi Inagaki - Samurai III - Miyamoto Musashi Kanketsuhen: Kettô Ganryûjima / Μονομαχία στο Νησί Γκανρίου (1956)
- John Ford - The Searchers / Η Αιχμάλωτος της Ερήμου (1956)
- Alfred Hitchcock - North By Northwest / Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων (1959)
- Mario Bava - Black Sabbath / I Tre Volti della Paura (1963)
- Nicholas Ray - 55 Days at Peking / 55 Ημέρες στο Πεκίνο (1963)
- Andrei Tarkovsky - Andrei Rublev / Αντρέι Ρουμπλιώφ (1966)
- Michelangelo Antonioni - Blow Up (1966)
- Dennis Hopper - Easy Rider / Ο Ξέγνοιαστος Καβαλάρης (1969)
- Pier Paolo Pasolini - Porcile / Το Χοιροστάσιο (1969)
- Dalton Trumbo - Johnny Got His Gun / Ο Τζόνι Πήρε τ' Όπλο του (1971)
- Alejandro Jodorowsky - Holy Mountain / Το Ιερό Βουνό (1973)
- Sam Peckinpah - Bring Me The Head of Alfredo Garcia / Φέρτε μου το Κεφάλι του Αλφρέντο Γκαρσία (1974)
- John Carpenter - Dark Star (1974)
- Ridley Scott - Alien (1979)
- John Carpenter - The Fog / Η Ομίχλη (1980)
- George Miller - Mad Max 2: The Road Warrior (1981)
- John Huston - Under the Volcano / Κάτω από το Ηφαίστειο (1984)
- Terry Gilliam - Brazil (1985)
- George A. Romero - Day Of The Dead / Η Ημέρα των Νεκρών (1985)
- James Cameron - Aliens (1986)
- John McNaughton - Henry, Portrait of a Serial Killer (1986)
- Peter Greenaway - The Belly of an Architect / Η Κοιλιά του Αρχιτέκτονα (1987)
- Jim Jarmusch - Mystery Train (1989)
- Oliver Stone - Natural Born Killers / Γεννημένοι Δολοφόνοι (1994)
- Robert Rodriguez - From Dusk Till Dawn / Από το Σούρουπο ως την Αυγή (1996)
- Roman Polanski - The Ninth Gate / Η Ένατη Πύλη (1999)
- Christopher Nolan - Memento (2000)
- Victor Salva - Jeepers Creepers (2001)
- Peter Jackson - Lord Of The Rings, The: The Return Of The King (2003)
- Andy & Larry Wachowski - The Matrix Revolutions (2004)

σύμφωνα με τον Γιάννη "Λαέρτη" Z.

περισσότερες στήλες