8miles 8 miles high - home
του Γιάννη Ζώη
...

2011: Ένας απολογισμός

Μέρος Α'

Είναι θεσμός γύρω στο Φλεβάρη κάθε χρονιά να γίνεται ένας απολογισμός της χρονιάς που πέρασε. Ήρθε λοιπόν η ώρα του απολογισμού του '11 και δι' ημάς τους ταπεινούς συντάκτας του Wild Thing.

Αν και δεν πιστεύω εις την αριθμολογίαν και έχω σοβαράς αμφιβολίας δια την αστρολογίαν, την μαγείαν και όλας τας λεγομένας αποκρύφους «επιστήμας», θα πρέπει να παραδεχθώ ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός 11 βρισκόταν πάντα μπροστά μου σε διάφορες περίεργες φάσεις, επίμονα και κατ' εξακολούθηση. Ύστερα από μια σειρά συμπτώσεων λοιπόν άρχισε να ξυπνά η λανθάνουσα και εν υπνώσει δεισιδαίμων πλευρά της προσωπικότητάς μου. «Τι στο διάολο», σκέφτηκα, «τόσα εντεκάρια μαζεμένα σε μία τόσο κρίσιμη εποχή;» Παρακινήθηκα λοιπόν κατά το 2011 και άρχισα να βάζω σε εφαρμογή νέα σχέδια. Ή μάλλον παλιά που είχαν μείνει επί χρόνια στο συρτάρι. Πολλά φεγγάρια λοιπόν και πολλά χειμερινά ηλιοστάσια μετά την σίγαση του ραδιο-φονικού αλλά και του εντύπου Eight Miles High, πολλά χρόνια μετά την εξαφάνιση του The Thing, ήρθαν έτσι τα πράγματα που εγένετο ημίν Wild Thing.

Άρχισε τη ζωή του στον Κόσμο των Ιδεών κατά περίεργο τρόπο ως αναψυκτικό, μεταμορφώθηκε αργότερα σε ζύθο και μετέπειτα σε εναλλακτική καλλιέργεια πριν τελικά κατασταλάξει ότι θέλει (όταν μεγαλώσει) να γίνει fanzine. Πάντα στα ίδια γυρίζουμε εμείς οι άνθρωποι. Αλλά παρά τις μεταμορφώσεις - κατά παράξενο τρόπο - η Ουσία του φάνηκε να παραμένει η ίδια και απαράλλαχτη. Και θα παραμείνει η ίδια και στο μέλλον παρ' ότι στο επίπεδο της βούλησης το Wild Thing κατατρέχεται από μια τάση shape-shifting (εις την βρυθονικήν ανθυποδιάλεκτον), τουτέστιν από μια τάση συνεχούς μετάλλαξης σε χαρτί, βινύλιο, σύμπακτους δίσκους (γειά σου μεγάλε Άδωνι, καραμπουζουκλή μνημονιόβιε ορθόδοξε δωδεκαθεϊστή), mp3, ραδιοφωνικό πρόγραμμα, video, events, κ.τ.λ.π. (αυτή η βρυθονική και πάλι...)

Το 2011, αγαπητοί μου φίλοι, θα είναι η τελευταία χρονιά χωρίς Wild Thing. To Γ' ράιχ της Ουσίας - Third Reich'n'Roll - καταφθάνει (με την καλή έννοια). Κατά περίεργο τρόπο (σσ. το 11 βλέπετε) καταφθάνει ταυτόχρονα και το άλλο Γ' ράιχ - το γνωστό από το παρελθόν - στην Ελλάδα. Αναμένεται λοιπόν αγώνας μέχρις εσχάτων μεταξύ δύο τελείως διαφορετικών και αντίθετων Γ' ράιχ. Σε κινηματογραφικούς και συναφείς όρους Καλοί εναντίον Κακών, Ινδιάνοι εναντίον Καουμπόηδων, μικρό γαλατικό χωριό εναντίον Ιούλιου Καίσαρα, Τζεντάι εναντίον Σιθ, Alien vs. Predator, άνθρωποι εναντίον Cylons, κ.ο.κ.

Λαμπρά. Αναλύσαμε λοιπόν το Κοσμοϊστορικό Ατύχημα του 2011, ονόματι Wild Thing, αφήνοντας βεβαίως και πολλά πράγματα εν αποσιωπήσει έτσι για να δουλεύει η φαντασία του αναγνώστη ή επειδή το overdose Lovecraft σε νεαρή ηλικία έκαψε πολλαπλές χρήσιμες νευρωνικές συνάψεις. Μήπως τώρα κάτι πρέπει να γραφτεί και για τη μουσική; Μάλλον ναι. Προχωρούμε λοιπόν εις το...

Μέρος Β'

Λοιπόν το άχαρο έργο της παρουσίασης της μουσικής παραγωγής της χρονιάς β' των δέκα's (10's) επιτάσσει κατ' αρχάς την κατά το δυνατόν εμβάπτισιν εις το παρελθόν. Τοιουτοτρόπως θα αντλήσωμεν ύδωρ μετ’ ευφροσύνης (σσ. ποιά Φρόσω;), ενέργειαν και θάρρος προτού εισέλθομεν εις τα πλέον τρέχοντα. Θα ευφρανθεί γαρ ούτως o πουρόκερ που κρύβομεν εις τα σώψυχά μας και θα αντιμετωπίσωμεν με περισσότερη συμπάθεια τους φερέλπιδες 'indie' μουσικάντηδες της εποχής. Για όσους δεν κατάλαβαν, ιδού οι πιο ενδιαφέρουσες επανεκδόσεις / εκδόσεις αρχειακού υλικού της χρονιάς που πέρασε:

NEIL YOUNG: International Harvesters - A Treasure. O θείος Neil στα «κάτω» του - υποτίθεται - στη μέση των 80s, την εποχή του country άλμπουμ Old Ways, τελικά δεν ήταν ποτέ στα κάτω του αλλά μάλλον στα πολύ πάνω του όπως φαίνεται από αυτήν την ζωντανή ηχογράφηση - must για τα αρρωστάκια όπως ημείς (αλλά όχι μόνον).

BRUCE SPRINGSTEEN: Live at the Main Point, 1975. Το αφεντικό και η E Street Band σε μια ιστορική bootleg ζωντανή ηχογράφηση από το Main Point στη Φιλαδέλφεια, ένα venue που μάλλον «έχτισαν», λίγο πριν την κυκλοφορία του Born to Run. Ηρωικές εποχές, πολύ καλός ήχος (περισσότερο καλός στο πρώτο από τα δύο CD πάντως), ερμηνείες που μπορούν να υπενθυμίσουν γιατί ο Springsteen μέτραγε χοντρά κάποτε και να ξεπλύνουν κάπως την αίσθηση mainstream eighty-λας που πολλοί – κυρίως νεώτεροι – έχουν γι’αυτόν.

THE GRATEFUL DEAD: Europe '72 Vol.2. Διαβάστε την κριτική στο τμήμα των Δίσκων του Wild Thing. Υπερ-super! Τι να λέμε τώρα; Υπάρχει και σε έκδοση 73 CD για σοβαρά βλαμμένους που έχουν ακόμα ευρώ στο σεντούκι τους.

RORY GALLAGHER: Notes from San Francisco. Μπορεί ο Rory να έκανε καλά που έβγαλε το 1978 το Photo Finish με ανανεωμένο power trio - άλλωστε οι περισσότεροι τότε έτσι τον πρωτοάκουσαν, τουλάχιστον στην Ελλάδα - αλλά ήταν πολύ σκληρή απόφαση ρε παιδί μου να αφήσει στο συρτάρι αυτή τη δισκάρα. Αν και τα περισσότερα κομμάτια τα ξέρουμε από τα άλμπουμ που ακολούθησαν, εδώ είναι πολύ διαφορετικά και οι ευσεβείς rockers δεν μπορούν να προσπεράσουν αυτό το ιερό κειμήλιο.

HAWKWIND: Parallel Universe, a Liberty / U.A. Years Anthology 1970-1974. Αχ, τώρα πρέπει να ξαναμετρήσω πόσους δίσκους Hawkwind φιλοξενώ στο ταπεινό - πλην όμως τίμιο - σπιτικό μου... και θα μου πάρει ώρα. (Είναι φοβερό πόσο μπορεί να ξεφύγει ο άνθρωπος.) Τέλος πάντων, εδώ υπάρχουν καμιά ντουζίνα (12 για μερικούς με περιορισμένο λεξιλόγιο) «ακυκλοφόρητα» από την μυθική εποχή και, ασχέτως του γεγονότος ότι μπορεί να τα έχουμε σε ελαφρώς διαφορετικές εκδοχές πολλές δεκάδες φορές, δεν γίνεται να μην το χτυπήσουμε. Καλό εκπαιδευτικό υλικό (το καλύτερο) και για τις νέες γενιές αστροναυτών...

 

 

Αυτά τα λίγα. Θα μπορούσαμε να μείνουμε κι εδώ αλλά δεν πρέπει να είμαστε σκληροπυρηνικοί και πεσιμιστές. Οπότε με το θάρρος της γνώμης μας (πληθυντικός ευγενείας...) έχουμε να προτείνουμε τα εξής από τη χρονιά που πέρασε:


01. TOM WAITS: Bad as Me

02. MEAT PUPPETS: Lollipop
03. GHOSTS OF JUPITER: Ghosts of Jupiter
04. MASTODON: The Hunter
05. THE PSYCHEDELIC ENSEMBLE: The Dream of the Magic Jongleur
06. BLONDIE: Panic of Girls
07. WILD FLAG: Wild Flag
08. VAN DER GRAAF GENERATOR: A Grounding in Numbers
09. THURSTON MOORE: Demolished Thoughts
10. GIRLS: Father, Son, Holy Ghost
11. OZRIC TENTACLES: Paper Monkeys
12. LEVON HELM: Ramble at the Ryman
13. ORCHESTRA OF SPHERES: Nonagonic Now
14. BJÖRK: Biophilia
15. BLACK LIPS: Arabia Mountain
16. FOO FIGHTERS: Wasting Light
17. SHIMRIT SHOSHAN: Keep It Movin'
18. GREGG ALLMAN: Low Country Blues
19. J MASCIS: Several Shades of Grey
20. WATERS: Out in the Light

Καλά εντάξει, μη βαράτε. Τη γνώμη μας είπαμε οι άνθρωποι, αυτά τα δισκάκια μας «είπαν» κάτι παραπάνω και είπαμε να τα βάλουμε σε Top 20 του 2011. Και δεν μας πολυπειράζει που τα νέα και όχι πολύ γνωστά ονόματα της λίστας είναι λίγα, ούτε που δεν ευθυγραμμιζόμαστε με την «αφρόκρεμα» της Διεθνούς της δισκοκριτικής. Σκασίλα μας. Εμείς πρώτα ακούμε τους δίσκους και ύστερα διαβάζουμε τι γράφεται γι' αυτούς (αν το κάνουμε κι αυτό βέβαια).

Μέρος Γ' - Baroque'n'Roll:

Όπως θα γνωρίζετε ή τουλάχιστον θα φανταζόσαστε, προϊούσης της ηλικίας ο άνθρωπος, μηδέ του rocker εξαιρουμένου, παθαίνει διάφορες ζημιές, ακόμα και στα πιο ευαίσθητά του ζητήματα (λ.χ. τη μουσική). Δεν αποκρύπτομεν λοιπόν αγαπητοί συναγωνιστές και φίλοι ότι ημείς έχουμε πάρει μια δόση κλασικίλας με την πάροδον των ετών αλλά τουλάχιστον και σε αυτό το βίτσιο επιδιώκουμε να είμαστε εναλλακτικοί, διαφορετικοί και ωραίοι. Rockers με λίγα λόγια. Δεν γνωρίζω αν σας αφορά η συνέχεια του παρόντος άρθρου, αλλά την πρόταση θα τη ρίξω και όποιος θέλει ακολουθεί, όποιος θέλει σιχτιρίζει. Ιδού λοιπόν ένα προσωπικό Top 8 για το 2011.

Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτοί είναι οι καλύτεροι κλασικοί δίσκοι της χρονιάς - μάλλον υπάρχουν και κάποιοι καλύτεροι - αλλά ικανοποιούν περισσότερο το διερευνητικό μας πνεύμα:

 

  1. Orchestra Sinfonica di Roma / Francesco La Vecchia: FRANCO FERRARA - Fantasia tragica, Notte di tempesta, Burlesca, Preludio
  2. Hidéki Nagano (πιάνο), London Sinfonietta / David Atherton, Gareth Hulse (όμποε), Paul Archibald (τρομπέτα) and Tim Gill (τσέλο): JONATHAN HARVEY - Bird Concerto with Pianosong
  3. Susan Bullock (υψίφωνος), São Paulo Symphony Orchestra & Choir / Yan Pascal Tortelier: FLORENT SCHMITT - La Tragédie de Salomé, Le Palais Hanté, Psaume 47
  4. Doric String Quartet: WILLIAM WALTON - String Quartets
  5. Andrew Rupp (βαρύτονος), Olivia Robinson (υψίφωνος), Christopher Bowen (τενόρος), BBC Symphony Chorus, BBC Symphony Orchestra / Andrew Davis: FREDERICK DELIUS - Appalachia, The Song of the High Hills
  6. Joanna Kurkowicz (βιολί), Polish Radio SO / Łukasz Borowicz: GRAŻYNA BACEWICZ - Violin Concertos Nos. 2, 4 and 5
  7. The Schubert Ensemble of London: GEORGES ENESCU - Piano Quartets Nos. 1 and 2
  8. Anthony Marwood (βιολί), Sharon Bezaly (φλάουτο), Royal Scottish National Orchestra / Martyn Brabbins: SALLY BEAMISH - Violin Concerto, Callisto, Symphony No. 1

Βουρ τώρα για το 2012 (ψάχνω χώρο για νέα ραφιέρα).


σχόλια αναγνωστών

Tags: 2011, Best of, Third Reich'n'Roll






2014 - Τα καλύτερα άλμπουμ

01. David Crosby: Croz (Blue Castle Records)
02. Susan Clynes: Life Is… (MoonJune Records)
03. Robert Plant & The Sensational Space Shifters: Lullaby and… The Ceaseless Roar (Nonesuch Records)
04. Moraine: Groundswell (MoonJune Records)
05. Octopus Syng: Reverberating Garden Number 7 (Mega Dodo Records)
06. Martyn Bates: Arriving Fire (Ambivalent Scale)
07. Thurston Moore: The Best Day (Matador Records)
08. Leonard Cohen: Popular Problems (Columbia / Sony)
09. Mark & The Clouds: Blue Skies Opening (Mega Dodo Records)
10. Dr. John: Ske-Dat-De-Dat: The Spirit of Satch (Proper Records)
11. Ray LaMontagne: Supernova (Columbia / Sony)
12. Ex Hex: Rips (Merge Records)
13. Blues Pills: Blues Pills (Nuclear Blast Records)
14. J Mascis: Tied to a Star (Sub Pop Records)
15. Bob Mould: Beauty & Ruin (Merge Records)
16. Robyn Hitchcock: The Man Upstairs (Yep Roc Records)
17. Yusuf (Cat Stevens): Tell 'em I'm Gone (Sony Music)
18. Marianne Faithfull: Give My Love to London (Dramatico / Naïve Records)
19. Neil Young: Storytone (Reprise Records)
20. Peter Hammill & Gary Lucas: Other World (Cherry Red Records)
21. Toumani Diabaté & Sidiki Diabaté: Toumani & Sidiki (World Circuit)
22. Nels Cline Singers: Macroscope (Mack Avenue Records)
23. John Garcia: John Garcia (Napalm Records)
24. Admiral Sir Cloudesley Shovell: Check 'em Before You Wreck 'em (Rise Above Records)
25. The Oath: The Oath (Rise Above Records)
26. Stalins of Sound: Tank Tracks (Slovenly Records)
27. Ani DiFranco: Allergic to Water (Righteous Babe Records)
28. The Coral: The Curse of Love (Skeleton Key Records)
29. Rumer: Into Colour (Atlantic Records)
30. Empty Frame: The Blackbird Flies (BMinor Records)
31. Beck: Morning Phase (Virgin EMI)
32. Damien Jurado: Brothers and Sisters of the Eternal Son (Secretly Canadian Records)
33. Peter Hammill: ...All That Might Have Been (Fie! Records)
34. Otis Brown III: The Thought of You (Blue Note Records)
35. Marbin: The Third Set (MoonJune Records)
36. Medeski, Scofield, Martin & Wood: Juice (Indirecto Records)
37. Aaron Freeman: Freeman (Partisan Records)
38. The New Basement Tapes: Lost on the River (Harvest Records)
39. Conor Oberst: Upside Down Mountain (Nonesuch Records)
40. Machine Mass feat. Dave Liebman: Inti (MoonJune Records)
41. Monster Magnet: Milking the Stars: A Re-imagining of Last Patrol (Napalm Records)
42. She Keeps Bees: Eight Houses (BB*Island Records)
43. Mac DeMarco: Salad Days (Captured Tracks)
44. Bonnie 'Prince' Billy: Singer's Grave / A Sea of Tongues (Domino Records)
45. The Jean Jackets: Freeze Out (ανεξάρτητη κυκλοφορία)
46. Volage: Heart Healing (Howlin' Banana Records)
47. Weezer: Everything Will Be Alright in the End (Republic Records)
48. The Sours: The Sours (MoonJune Records)
49. Half Man Half Biscuit: Urge for Offal (Probe Plus Records)
50. Curtis Harding: Soul Power (Burger Records)

(Eight Miles High)

(μια παλιά μας συνήθεια)

  1. Neil Young: Live at the Cellar Door [2013]
  2. Bob Dylan: Another Self Portrait:The Bootleg Series Vol.10 [2013]
  3. Felt: Felt [1971]
  4. Fuchsia: Fuchsia [1971]
  5. The Chico Hamilton Quintet: Zen: The Music of Fred Katz [1957]
  6. The Wind: Living in the New World [1986]
  7. Linda Perhacs: Parallelograms [1970]
  8. Λένα Πλάτωνος (Lena Platonos): Η ηχώ και τα λάθη της (Echo and its errors) [1985]
  9. Steve Moore: A Quiet Gathering [1988]
  10. Vashti Bunyan: Just Another Diamond Day [1991]

Eight Miles High:
all-time fav movies

Bring Me The Head of Alfredo Garcia

Ένα βιωματικό best για το σελιλόιντ (κατά χρονολογική σειρά)

- David Wark Griffith - The Birth of a Nation / Η Γέννηση ενός Έθνους (1915)
- Friedrich Wilhelm Murnau - Nosferatu, Eine Symphonie Des Grauens / Νοσφεράτου, Μία Συμφωνία Τρόμου (1922)
- Orson Welles
- Citizen Kane / Πολίτης Κέιν (1941)
- Charles Vidor - Gilda / Τζίλντα (1946)
- Christian Nyby - The Thing From Another World (1951)
- Hiroshi Inagaki - Samurai III - Miyamoto Musashi Kanketsuhen: Kettô Ganryûjima / Μονομαχία στο Νησί Γκανρίου (1956)
- John Ford - The Searchers / Η Αιχμάλωτος της Ερήμου (1956)
- Alfred Hitchcock - North By Northwest / Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων (1959)
- Mario Bava - Black Sabbath / I Tre Volti della Paura (1963)
- Nicholas Ray - 55 Days at Peking / 55 Ημέρες στο Πεκίνο (1963)
- Andrei Tarkovsky - Andrei Rublev / Αντρέι Ρουμπλιώφ (1966)
- Michelangelo Antonioni - Blow Up (1966)
- Dennis Hopper - Easy Rider / Ο Ξέγνοιαστος Καβαλάρης (1969)
- Pier Paolo Pasolini - Porcile / Το Χοιροστάσιο (1969)
- Dalton Trumbo - Johnny Got His Gun / Ο Τζόνι Πήρε τ' Όπλο του (1971)
- Alejandro Jodorowsky - Holy Mountain / Το Ιερό Βουνό (1973)
- Sam Peckinpah - Bring Me The Head of Alfredo Garcia / Φέρτε μου το Κεφάλι του Αλφρέντο Γκαρσία (1974)
- John Carpenter - Dark Star (1974)
- Ridley Scott - Alien (1979)
- John Carpenter - The Fog / Η Ομίχλη (1980)
- George Miller - Mad Max 2: The Road Warrior (1981)
- John Huston - Under the Volcano / Κάτω από το Ηφαίστειο (1984)
- Terry Gilliam - Brazil (1985)
- George A. Romero - Day Of The Dead / Η Ημέρα των Νεκρών (1985)
- James Cameron - Aliens (1986)
- John McNaughton - Henry, Portrait of a Serial Killer (1986)
- Peter Greenaway - The Belly of an Architect / Η Κοιλιά του Αρχιτέκτονα (1987)
- Jim Jarmusch - Mystery Train (1989)
- Oliver Stone - Natural Born Killers / Γεννημένοι Δολοφόνοι (1994)
- Robert Rodriguez - From Dusk Till Dawn / Από το Σούρουπο ως την Αυγή (1996)
- Roman Polanski - The Ninth Gate / Η Ένατη Πύλη (1999)
- Christopher Nolan - Memento (2000)
- Victor Salva - Jeepers Creepers (2001)
- Peter Jackson - Lord Of The Rings, The: The Return Of The King (2003)
- Andy & Larry Wachowski - The Matrix Revolutions (2004)

σύμφωνα με τον Γιάννη "Λαέρτη" Z.

περισσότερες στήλες