Εναλλακτικές διαδρομές εναλλακτικές διαδρομές - home
της Άντας Λαμπάρα

The Rosewood Brothers

Οι Rosewood Brothers είναι αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα και πλέον ελπιδοφόρα ελληνικά μουσικά σχήματα των τελευταίων ετών. Η μουσική τους είναι ένας πολύ επιτυχημένος συνδυασμός μπλουζ, ροκ, φανκ και σόουλ στοιχείων, καλοπαιγμένη και με προσωπικότητα. Στις ζωντανές τους εμφανίσεις φτιάχνουν «κατάσταση» και μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που δύσκολα συναντάμε στην ανεξάρτητη ή εξαρτημένη ελληνική σκηνή. Το δεκαίντσο 'I Got Mine Woman / Pray For A Better Day' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Lab Records ήταν η αφορμή για να συναντηθούν ο Ιωσήφ Κυρίτσης από την μπάντα και οι Άντα Λαμπάρα & Άκης Γαρράς από το Wild Thing για την συνέντευξη/συζήτηση που ακολουθεί.

Ξεκαθαρίζουμε πάντως από την αρχή την άποψή μας για το συγκρότημα: οι Rosewood Brothers το' χουν. Αν επιμείνουν, το μέλλον τους ανήκει!

The Rosewood Brothers are without a doubt one of the best and most promising greek bands to have emerged from the local scene in the last few years. Their music, a successful blend of blues, rock, funk and soul elements, is well played and with its own personality. Their live performances draw you in to an electrifying rock vibe, a situation not often seen lately in the greek indie rock scene. Wild Thing's opinion is that the Rosewood Brothers can clearly have a great future ahead of them!

The recent release of their ten inch record I Got Mine Woman / Pray For A Better Day by Lab Records was the reason Iosif Kiritsis from the band got together with Anta Lampara and Akis Garras from Wild Thing for the following short interview/discussion.

The lineup of the band is: Joseph Kiritsis (guitar, lap steel guitar, vocals), George Katsanos (guitar, harmonica), John Katsanos (bass), Nick Korpas (keyboards, guitar), Nick Konstas (guitar) & Dimitris Grigoriadis (drums).

 

Άντα Λαμπάρα: Ποια είναι η σύνθεση του γκρουπ;

Ιωσήφ Κυρίτσης: Ο ομιλών (Ιωσήφ Κυρίτσης) - κιθάρα, lap steel guitar και φωνητικά. Γιώργος Κατσάνος - κιθάρα, φυσαρμόνικα. Γιάννης Κατσάνος - μπάσο. Νίκος Κόρπας - πλήκτρα, κιθάρα. Νίκος Κώνστας - κιθάρα και Δημήτρης Γρηγοριάδης - ντραμς.

Α.Λ.: Πες μας μερικά πράγματα για το δεκάιντσο. Περιέχει δύο κομμάτια;

Ι.Κ.: Ναι, η κυκλοφορία είναι ένα σινγκλ δύο τραγουδιών σε 10'' βινύλιο.

Α.Λ.: Η σύνθεση και οι στίχοι των κομματιών είναι δικά σου;

Ι.Κ.: Η σύνθεση στο "Pray" είναι του Γιώργου Κατσάνου και στο "I Got Mine Woman" δική μου. Έως τώρα σε μεγάλο ποσοστό η σύνθεση και οι στίχοι είναι δικά μου, όπως και η παραγωγή που καθορίζει τον ήχο. Στις ενορχηστρώσεις παίζουν όλοι τον ρόλο τους ευχάριστα για το ηχητικό αποτέλεσμα.

Α.Λ.: Φαίνεται ότι έχετε ρίξει βάρος στην παραγωγή.

Ι.Κ.: Σαφώς διότι η παραγωγή είναι εντελώς διαφορετικό κομμάτι από την σύνθεση αλλά εξίσου σημαντικό. Η συγκεκριμένη είναι φτιαγμένη στα πρότυπα παλαιότερων παραγωγών γιατί χρησιμοποίησαμε παλαιά αναλογικά μηχανήματα (από κονσόλες έως όργανα), με σκοπό να έχουμε ένα ηχητικό αποτέλεσμα το οποίο δεν είναι το λεγόμενο 'hot production', όπως συνηθιζόταν απ' τα 90s έως σήμερα. Το εύρος της ηχογράφησης των οργάνων εμφανίζεται αναλογικά με το ποτενσιόμετρο του volume σου.

Άκης Γαρράς: Εσύ έκανες την παραγωγή;

Ι.Κ.: Ναι. Είναι αυτό το οποίο προτρέπω και άλλους φίλους μουσικούς να κάνουν. Εσύ ξέρεις τι θέλει το τραγούδι σου, με έναν καλό τεχνικό δίπλα σου μπορείς να το φτάσεις εκεί που νομίζεις ότι είναι αρκετό και σε καλύπτει. Δούλεψαμε με τον μηχανικό ήχου Δημήτρη Μισιρλή και η συνεργασία μας ήταν άψογη.

Α.Λ.: Σε ποιο στούντιο;

Ι.Κ.: Στο Matrix Athens Studio στην Κυψέλη.

Α.Λ.: Στο δεκάιντσο συμμετέχουν οι δύο πνευστοί των Raindogs και κάνει φωνητικά η Τζένη (Earthbound / Expert Medicine).

Ι.Κ.: Ο ήχος που έχουμε στο μυαλό μας για τους Rosewood είναι πολύ πιο πλούσιος και είμαστε χαρούμενοι που φίλοι και καλοί μουσικοί συμμετείχαν σε αυτή την ηχογράφηση και σε αυτή την προσπάθεια... Τους ευχαριστούμε πολύ γι αυτό.

Α.Λ.: Κανονικά ένα γκρουπ πρέπει να έχει δικό του ηχολήπτη, μάναντζερ κ.λπ.

Ι.Κ.: Ναι διότι αφοσιώνεσαι καλύτερα σε αυτό που κάνεις. Μοιράζεται η δουλειά και έτσι ο καθένας ασχολείται απερίσπαστα με τον τομέα του.

Α.Λ.: Το εξώφυλλο ποιος το σχεδίασε;

Ι.Κ.: Το εξώφυλλο το έφτιαξε μια γραφιστική όμαδα, η YouAndI, ξεκινώντας από «λευκό χαρτί» έφτασε σε αυτό το αποτέλεσμα που μας αρέσει πάρα πολύ!!

Α.Λ.: Οι επιρροές σας προέρχονται κυρίως από τα μπλουζ;

Ι.Κ.: Πιστεύω ότι το πρωτογενές υλικό προέρχεται από εκεί. Όμως μας γοητεύει η καλή μουσική σε όποιο είδος και να ανήκει. Θεωρώ ότι όλη η μουσική και τα μυστικά της είναι κρυμμένη στα μπλουζ.

Α.Γ.: Ποια είναι η αποψή σου για την τωρινή ελληνική ανεξάρτητη σκηνή;

Ι.Κ.: Οι Έλληνες μουσικοί πλέον κάνουν αξιόλογες δουλειές και συνθετικά και παραγωγικά. Δεν «αναπαράγουν» και προσπαθούν να καινοτομήσουν βάζοντας περισσότερο τον προσωπικό τους ήχο στην σύνθεση. Πέραν αυτού όμως, η άλλη πλευρά του νομίσματος σε αυτό που αποκαλούμε ελληνική ανεξάρτητη σκηνή κρύβει πολλές δυσκολίες για τις μπάντες, οι οποίες πολλές φορές καταβάλλονται. Γινόμαστε ήρωες κάποιες φορές με αυτό που αγαπάμε αλλά και δήμιοι. Δεν φτάνει μόνο η δική μας προσπάθεια αλλά χρειάζονται συντονισμένες κινήσεις από μέσα, σαν το δικό σας και άλλα ΜΜΕ. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι η «θέα» είναι πολλές φορές όχι στα καλoστημένα μαγαζιά με τα «μεγάλα» ονόματα, αλλά και στους χώρους όπου γίνεται κατάθεση - έκθεση νέων μουσικών.  Η ανεξάρτητη ελληνική σκηνή υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει. ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ!!!!

Α.Λ.: Έχετε κανονίσει κάποια λάιβ για το επόμενο διάστημα;

Ι.Κ.: Το πιο σημαντικό για να αναφερθεί αυτή την στιγμή είναι η παρουσίαση της νέας μας δουλειάς στις 11 Οκτωβρίου στο AN Club με την βοήθεια φίλων από γνωστές ελληνικές μπάντες όπως Deus Ex Machina, Last Drive, Swing Shoes και Earthbound, όπου η είσοδος είναι δωρεάν και εκεί ο κόσμος θα μπορεί να αγοράσει το νέο μας 10" βινύλιο.

Α.Λ.: Έχετε κάποια άλλη ηχογράφηση στα σκαριά;

Ι.Κ.: Ξαναμπαίνουμε στο στούντιο για να ηχογραφήσουμε νέο άλμπουμ τον Οκτώβριο, αν όλα πάνε όπως τα σχεδιάζουμε.

Α.Λ. / Α.Γ. : Ιωσήφ σ' ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια!

Ι.Κ.: Ευχαριστούμε πολύ!

 

Tags: Rosewood Brothers, Lab Records, greek rock scene, interview
εναλλακτικές διαδρομές - home


περισσότερες στήλες