Εναλλακτικές διαδρομές εναλλακτικές διαδρομές - home
της Άντας Λαμπάρα

ElectroVampires

Όπως είναι δύσκολο να δώσεις ταυτότητα σε ένα βαμπίρ, έτσι είναι δύσκολο να δώσεις ταυτότητα σε ένα μουσικό μυαλό που ζει δεκαετίες και συνεχώς εξελίσσεται. Psycho Fantasic παράνοια, ανατριχιαστικά ριφ, μελωδία, ένταση και συναίσθημα είναι η βασική φόρμα που επιλέγουν να κινηθούν οι ElectroVampires. Από το ξεκίνημά τους το 2010 μέχρι σήμερα έχουν υποστεί σημαντική εξέλιξη που έχει σαν αποτέλεσμα την πρώτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, το LP 'Behind the Εyes of the Shadow', με μία άρτια εικαστική αισθητική να το πλαισιώνει μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Αλλά καλύτερα να δώσω το λόγο στους ίδιους τους ElectroVampires.


Wild Thing: Πότε δημιουργήθηκαν οι ElectroVampires;

Lens: Στα τέλη του 2010 όταν και έγιναν οι πρώτες συναυλίες με αυτό το σχήμα και όνομα.

WT: Τα μέλη του συγκροτήματος έχουν κάποιο μουσικό παρελθόν;

Lens: Μουσικό παρελθόν υπάρχει πλούσιο, όπως και με όλους όσους ασχολούνται με το «σπορ». Κατ' αρχήν ο Νικόλας είναι μπασίστας και ηγετικό μέλος των Roundlights, μιας από τις καλύτερες γκαράζ μπάντες αυτή τη στιγμή στο χώρο... Τρία από τα σημερινά βαμπίρια (Lens/κιθάρα - Gosha/πλήκτρα - Y.O.P.J./drums) προέρχονται από προηγούμενη μπάντα, τους Ground Control, κουβαλώντας μαζί τους χημεία και ήχο από τα παλιά. Κλειδί και συνδετικός κρίκος σε όλη αυτή στην περίεργη σχέση ο νεοφερμένος βρυκόλακας Sugar, ο σημερινός frontman των ElectroVampires.

WT: Τι σημαίνει η μουσική για εσάς; Επηρεάζει καθοριστικά την ψυχή του ανθρώπου;

Sugar: Η ενασχόληση μας με τη μουσική είναι για εμάς η απόλυτη ψυχοθεραπεία. Έτσι εκτονώνεται ο θυμός μας, το άγχος μας, η καταπιεσμένη από την καθημερινότητα δημιουργικότητα μας. Το ίδιο ισχύει για όλους, ίσως με διαφορετικούς τρόπους, αλλά το μέσο (η μουσική) παραμένει το κοινό στοιχείο.

Lens: Αυτό μου θυμίζει σκηνή από το High Fidelity όπου o Jack Black κάνει την ερώτηση, «ποιο είναι το top-5 σου όλων των εποχών;» και απαντά ο πρωταγωνιστής: «Τop-5 πότε; Το πρωί; Όταν είμαι στο αυτοκίνητο; Όταν διασκεδάζω με φίλους; Μόλις έχω χωρίσει;» Προσωπικά ακούω ότι θεωρώ καλό και μου κάνει διάθεση, ανάλογα τη ώρα και τη στιγμή. Υπάρχει όμως ένας διαχωρισμός, άλλο να ακούω ως ακροατής και άλλο ως μουσικός. Τότε μπαίνω σε μονοπάτια περίεργα και αρχίζω να γίνομαι εγωιστικά επιλεκτικός.

Y.O.P.J: Πιστεύω ότι και οι πέντε βλέπουμε τη μουσική ερασιτεχνικά, παρά το στίγμα που κουβαλάει αυτή η λέξη.

Gosha: Η μουσική και θα έλεγα η τέχνη γενικά, για εμένα είναι 'divine' γλώσσα του διαλόγου μεταξύ των ανθρώπων. Είναι είδος ενέργειας της ζωής μου.

WT: Τι είναι αυτό που επηρέασε τη μουσική σας και σας οδήγησε στο σημερινό σας ήχο;

Sugar: Είμαστε πέντε άνθρωποι, οι οποίοι έχουμε κάποια βασικά κοινά ακούσματα και κάποιες κοινές μουσικές προτιμήσεις, όμως η διαδρομή του καθενός μέχρι αυτή τη μουσική «συνάντηση» ήταν αρκετά διαφορετική. Έτσι όταν έρχεται η ώρα της σύνθεσης πολλές φορές ο ένας εκπλήσσει ευχάριστα τον άλλον με νέα στοιχεία και διαφορετικές μουσικές γραμμές.

Lens: Είναι φορές που χαζεύω κάτι πεταλάκια - καμιά άλλη κιθάρα… Αλλά ό,τι και να λέμε, ο ήχος δεν φτάνει πουθενά. Υπάρχει εκεί και τον αναπαράγεις κάθε φορά με τρόπο διαφορετικό. Bέβαια υπάρχουν και οι καταβολές που ο καθένας μας κουβαλάει, αλλά αυτές είναι διαφορετικές.

Y.O.P.J: Ο ήχος μας είναι κομμάτι ενός μεγαλύτερου μουσικού ρεύματος. Όλοι έχουμε τις επιρροές μας αλλά τελευταία φαίνεται ότι τις πήγαμε και λίγο παραπέρα. Δε μιλάω μόνο για τους Vampires, αλλά και για πολλές μπάντες στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα.

Gosha: Είμαστε πέντε άτομα και ο καθένας μας είναι το αναζητούμενο πέμπτο στοιχείο.

WT: Τι διαδικασία ακολουθείτε συνήθως στη σύνθεση: Φέρνετε έτοιμα τα κομμάτια ή η δημιουργία των κομματιών προκύπτει μέσα από τις πρόβες;

Sugar: Υπάρχουν κομμάτια στο άλμπουμ μας τα οποία σε ποσοστό 99,99% αποδίδονται όπως παίχτηκαν «εκείνη την πρώτη φορά», στην αρχική δηλαδή σύλληψη της ιδέας. Και δε μιλάω μόνο μουσικά, αλλά και στιχουργικά. Είναι ξεκάθαρο ότι λειτουργούμε με το ένστικτο και όπως είναι γνωστό το ένστικτο των βαμπίρ είναι πολύ δυνατό.

Lens: Αυτό που φέρνουμε σίγουρα στις πρόβες είναι ένα portable recorder!! Δεν φέρνουμε ποτέ έτοιμες ιδέες, προκύπτουν τυχαία στις πρόβες με αυτοσχεδιασμό και ένστικτο. Τις περισσότερες φορές νομίζω ότι βγάζουμε διπλό άλμπουμ στην καθισιά... Μετά ακούμε και το συζητάμε. Ε ναι...! είναι απολαυστικό και το διασκεδάζουμε δεόντως. Στην ουσία περισσότερο παράγουμε παρά δουλεύουμε. Όλα τα κομμάτια του άλμπουμ βγήκαν σε πρόβες και δοκιμάστηκαν στα λάιβ τα οποία για μένα το είναι το σημαντικότερο κριτήριο ύπαρξης αυτής της μπάντας.

Y.O.P.J: Πέντε διαφορετικές απόψεις συγκλίνουν στο Behind the Eyes of the Shadow. Η μουσική που γεννιέται εκείνη τη στιγμή, αυτή είναι η μουσική μας. Γιατί εκείνη τη στιγμή που είμαστε όλοι μαζί, είμαστε οι Vampires. Δε νομίζω ότι θα μπορούσαμε ποτέ να γράψουμε κάτι εκτός πρόβας, όπως και δεν κάναμε ποτέ.

Gosha: Μου αρέσει αυτό το συναίσθημα του «άγνωστου»... Όλα είναι ακριβώς όπως αισθάνομαι το 'click' από αυτόν τον ήχο ή όχι. Εκεί κάπου ξεκινά και το ταξίδι μου. Έτσι, με το ένστικτο, λειτουργούν οι Vampires.

WT: Τι θέματα πραγματεύονται συνήθως οι στίχοι σας και ποιος τους γράφει;

Sugar: Το μεγαλύτερο μέρος των στίχων γράφεται από μένα. Πραγματεύονται θέματα καθημερινά τα οποία μας απασχολούν όλους, όπως είναι η αγάπη, ο έρωτας, το πάθος, η αρρώστια (η ψυχική και συναισθηματική αρρώστια), ο θάνατος, το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας και φυσικά το rock'n'roll σε όλες του τις διαστάσεις. Μου αρέσει παρά πολύ να ακροβατώ ανάμεσα στο φυσικό και στο αφύσικο, το αληθινό και το ψεύτικο, το παρανοϊκά συναισθηματικό και το ψυχρά κυνικό, το ανθρώπινο και το θεϊκό, αλλά αυτό που περισσότερο με εξιτάρει είναι να «αφήνω χώρο» στον ακροατή να αντιληφθεί με το δικό του τρόπο τους στίχους και να μπορέσει να νοιώσει το κομμάτι σαν να ήταν δικό του, σαν να μιλάει για εκείνον ή για κάτι που έχει ζήσει ή έχει νοιώσει.

WT: Στα τέλη Οκτωβρίου 2012 θα κυκλοφορήσει το ντεμπούτο άλμπουμ σας με τίτλο Behind the Eyes of the Shadow. Πώς προέκυψε αυτός ο τίτλος;

Sugar: Το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει στα τέλη Οκτωβρίου και θα ονομάζεται Behind the Eyes of the Shadow. Είναι ο τελευταίος στίχος του τραγουδιού μας "Angel Reaper" ('behind the eyes of the Shadow, it is you'), και ουσιαστικά αναφέρεται αφ' ενός σε μια γενικότερη ανάγκη του ανθρώπου να υπερβεί τις δυνάμεις του και να αγγίξει το «θεϊκό» και αφ' ετέρου στην αδυναμία του ιδίου ανθρώπου να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για τα καθημερινά του προβλήματα, αποδίδοντας τα σε «σκιές».

WT: Πώς γεννήθηκε η ιδέα γι' αυτή τη δισκογραφική δουλειά;

Lens: Η ανάγκη να πιστεύεις σε κάτι μας ώθησε να αποτυπώσουμε αυτό που ζούμε έντονα τώρα μια για πάντα.

Sugar: Είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητες μας. Αυτό που όλοι γουστάρουμε πάνω από όλα είναι να παίζουμε λάιβ. Η ανταπόκριση του κόσμου στα κομμάτια μας στα λάιβ αλλά και η επικοινωνία που είχαμε (και σε προσωπικό επίπεδο ο καθένας από εμάς χωριστά, αλλά και μέσω του διαδικτύου) μας έκανε να καταλάβουμε ότι πρέπει να ετοιμάσουμε μια δουλεία στο στούντιο. Αποφασίσαμε λοιπόν αντί να κάνουμε ένα demo, να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω και να ηχογραφήσουμε μια ολοκληρωμένη δουλεία.

Gosha: Το απρόβλεπτο έγινε ο δρόμος μας, εμπνευσμένο από τους ίδιους τους Vampires, τις συναυλίες μας, αποδοχή, ενθουσιασμό και ανταλλαγή ενέργειας με το κόσμο που μας έβλεπε και άκουγε. Η χημεία φταίει για όλα.

WT: Πώς ήταν οι στιγμές στο στούντιο όσο ηχογραφούσατε το Behind the Εyes of the Shadow; Θέλω να μου μεταφέρετε το κλίμα που υπήρχε στις ηχογραφήσεις.

Lens: The master plan: έπρεπε να γίνουν όλα σε τρεις ημέρες. Αν και ήμασταν έτοιμοι εκτελεστικά και με ένα πολύ πρόσφατο δυναμικό λάιβ μαζί με τους Soviet Soviet προσωπικά ήμουν αρκετά υποψιασμένος με όλη τη φάση. Γρήγορα όμως συνειδητοποίησα ότι έχω να κάνω με επαγγελματίες. Γενικά υπήρχε ακουστική γεμάτη, χώρος, ενέργεια και φως... μπήκα γρήγορα στο κλίμα. Το γεγονός ότι ηχογραφούσαμε λάιβ μας ανέβασε την αυτοπεποίθηση και την απόδοση σε όλα τα επίπεδα. Νομίζω ότι κάποιες μαγικές στιγμές αποτυπώθηκαν στο ακέραιο και τραγούδια όπως το "Confusion" βγήκαν με τη μία... Δεν μπορούσε κανείς μας να το πιστέψει όταν ακούγαμε από το control και κοιτάζαμε ο ένας τον άλλον - μεταξύ αυτών και ο Νικόδημος Τριαρίδης, ο άνθρωπος πίσω από την κονσόλα και τα hardware. (Εντάξει παιδιά ας κάνουμε ένα διάλειμμα, πάμε για τσιγάρο). Πρέπει να αναφέρω ότι το κάπνισμα απαγορεύεται δια ροπάλου... και έξω είχε π...κρύο... Γενικά όλα πήγαιναν καλά, τα κομμάτια έβγαιναν όπως τα θέλαμε το ένα μετά το άλλο. Φυσικά ακολούθησαν και μερικά overdubs με κιθάρες, φωνητικά και πλήκτρα. Το edit έγινε μεταγενέστερα από μένα και τον Νικόδημο.

Gosha: Εκείνη την περίοδο είχα τις «μαύρες μου», που συνήθως ωθούν έναν καλλιτέχνη στην αναζήτηση και δημιουργία. Συνδυάζοντας αυτό, με την παρέα των υπόλοιπων Vampires, το πάθος για το μουσικό ταξίδι, τον άψογο χώρο του The Sonic Ark studio, με καπετάνιο το Νικόδημο Τριαρίδη και το πλήρωμα του, με έκανε να αισθάνομαι πως ένα όνειρο γίνετε πραγματικότητα 'right here, right now'.

WT: Ποιος έκανε την παραγωγή σε αυτό το LP και ποιος εμπνεύστηκε την εικαστική πλευρά του εξωφύλλου;

Sugar: Την παραγωγάρα (κατά τη γνώμη μου) αυτή έκανε ο Νικόδημος Τριαρίδης, ο οποίος μας φιλοξένησε στο Sonic Ark Studio. Όσον αφορά την εικαστική πλευρά του άλμπουμ ολόκληρου (και όχι μόνο του εξωφύλλου), την έμπνευση και εκτέλεση τη χρεώνεται αποκλειστικά και μόνο ένας εξαιρετικά ταλαντούχος άνθρωπος. Αυτή είναι η Ελίζα Βοσκοπούλου, η οποία κατάφερε να μετατρέψει τη μουσική και τους στίχους μας σε εικόνα.

WT: Τι θαυμάζετε σ’ έναν καλλιτέχνη και τι είναι αυτό που σας ενοχλεί περισσότερο;

Y.O.P.J: Θαυμάζω σ' ένα καλλιτέχνη την επιμονή του, με ενοχλεί όταν ενοχλείται από άλλους καλλιτέχνες. Επίσης με ενοχλεί το στερεότυπο που προκύπτει συνειρμικά όταν ακούγεται η λέξη «καλλιτέχνης».

Lens: Αυτό που θαυμάζω περισσότερο είναι το πηγαίο πάθος και η μεταδοτικότητα του καλλιτέχνη άσχετα με το είδος της μουσικής. Πολλές φορές όμως βλέπω άριστους μουσικούς εκτελεστικά να καταντούν στο τέλος αδιάφοροι και γραφικοί. Δεν θέλω να θάψω κόσμο, αλλά σε πολλές μπάντες ξεχνούν ότι το αποτέλεσμα είναι ομαδικό.

Sugar: Κάθε καλλιτέχνης έχει τα δικά του προσωπικά στοιχεία που τον κάνουν ξεχωριστό. Θα συμφωνήσω με το Lens ότι η τεχνική αρτιότητα δεν είναι κάτι που με συναρπάζει σε έναν καλλιτέχνη. Το συναίσθημα και ο τρόπος μετάδοσης του είναι αυτό στο οποίο περισσότερο εστιάζω. Straight to the heart.

Gosha: Θαυμάζω το πάθος του στην δημιουργία και την έκφραση, ειδικά όταν μεταφέρεται και στον παρατηρητή. Με ενοχλεί όταν ο εγωισμός του είναι μπροστά από την ίδια του την τέχνη. Κάθε καλλιτέχνης, χωρίς ψέματα πια, αναζητά αναγνωρισιμότητα και έχει τις «ανησυχίες» του, αλλά όταν πας να μου το «πουλήσεις», δεν μου το πουλάς. Πρέπει να με κάνει να τον νοιώσω για να με κερδίσει.

WT: Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης ή συγκρότημα με τον οποίον θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Lens: Όπως λέει και ένας μορφωμένος φίλος μου: η πρόσκληση είναι ανοιχτή προς όλους.

Sugar: Ξέρω ότι ο φίλος μου ο Τζίμης ο Πανούσης θα παρεξηγηθεί, όμως πρέπει να πω την αλήθεια. Οι μοναδικοί Έλληνες καλλιτέχνες με τους οποίους θα ήθελα να συνεργαστώ είναι ο Νταλάρας και ο Πλιάτσικας. Από ξένους εκτιμώ ιδιαίτερα τον Χατζηγιάννη και την Άντζελα Δημητρίου. Χωρίς πλάκα τώρα, έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα καλά γυναικεία φωνητικά και θα έδινα τα πάντα προκειμένου να πείσω την Εύη ΧασαπίδουWatson των Echo Tattoo για μια συνεργασία με τους ElectroVampires.

WT: Υπάρχουν κάποιες μπάντες ή κάποιες συναυλίες τελευταία που να σας άρεσαν ιδιαίτερα;

Sugar: Η τελευταία συναυλία που πήγα και πέρασα πραγματικά καλά ήταν η συναυλία των Roundlights στη Θεσσαλονίκη, πριν από ένα μήνα περίπου. Το τελευταίο εξάμηνο έχω κολλήσει πολύ άσχημα με τους The Eighties Matchbox B-line Disaster, μην αρχίσουμε με μπάντες που μου αρέσουν - δε θα τελειώσουμε ποτέ.

Lens: Χμμμμ... δεν ξέρω... Nαι, συναυλίες, μπάντες, ναι μου άρεσαν, αλλά δεν έκοψα φλέβες.

WT: Πώς νοιώθετε για όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας;

Y.O.P.J: Η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στην εφηβεία. Πίνει, καπνίζει, κάνει κοπάνες και γενικότερα πάει κόντρα στη μαμά και το μπαμπά. Θα της περάσει σε μερικές δεκαετίες.

Lens: Χώρα; Έθνος... κράτος... οικονομία... πολιτικοί... media... από το κακό στο χειρότερο. Γεννήθηκα στη Γερμανία, γύρισα, έζησα και είδα τον κόσμο, τώρα όμως είμαι εδώ και νοιώθω σπίτι μου. Δεν αλλάζω πόλη, δεν αλλάζω γειτονιά, ούτε τρόπο ζωής, με τίποτα. Σίγουρα δεν μου αρέσουν πολλά που συμβαίνουν, αλλά δεν μπορώ να σταματήσω να μάχομαι. Να αντιστέκομαι σε ο,τιδήποτε κακό μου συμβαίνει και να σώσω την μέρα μου. Πιστεύω ότι υπάρχει κόσμος που πρέπει να μείνει σε δράση, επειδή αγαπητή μου Άντα, όλα ξεκινούν από μας τους ίδιους, αλλά και εσείς αναγνώστες του Wild Thing μείνετε δραστήριοι... για τη ζωή σας, για τις ιδέες σας, για τους φίλους...

Gosha: Εδώ ανοίγουμε μια τεράααααστια κουβέντα, που εμπλέκει πάρα πολλά και θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος. Είμαι Σέρβικης καταγωγής, αλλά τόπο μου λέω την Ελλάδα, γιατί απλώς εδώ είναι το σπίτι μου τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Ανέφερα την καταγωγή μου, γιατί ξέρω καλά τι θα πει λιτότητα και οικονομική κρίση. Από το πρίσμα μου, διακρίνω πολλές παράλληλες γραμμές υπαρχόντων αλλά και ερχόμενων προβλημάτων για τον «κοσμάκη» εδώ. Το λέω έτσι, γιατί ακριβώς αυτός ο απλός «κοσμάκης» πάντα είναι και θα είναι θύμα. Παρ' όλο που καθημερινά βλέπουμε την νεολαία, οικογένειες, συνταξιούχους να υποφέρουν πραγματικά, η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ «λίπος» και γι' αυτό και οι αντιδράσεις δεν είναι σε επίπεδο που θα φέρουν αλλαγές και όμως το χειρότερο, δεν βλέπω κανέναν ηγέτη που να είναι απαραίτητος. Ξυπνήστε ρε!! Φτάνει τόσο!!

Sugar: Είχα την ευκαιρία να ζήσω για κάποια χρόνια στην Αγγλία, αλλά και να ταξιδέψω για να δω πράγματα. Η Ελλάδα είναι ανίατη περίπτωση... Eίναι σα ναρκωτικό, από τη μια το σιχαίνεσαι και από την άλλη δε μπορείς να κανείς χωρίς αυτό. Η γενιά μας όμως πρέπει να δώσει στα παιδιά της αυτό που τόσα χρόνια λείπει... παιδεία, πραγματική παιδεία. όχι πτυχία και διδακτορικά... αυτήν την παιδεία που κατά βάση διδάσκεται στα σπίτια από τον πατέρα και τη μάνα και αναφέρεται στην εντιμότητα, την περηφάνια και την ανεξαρτησία και όχι τη παιδεία που προσφέρουν στα φουαγιέ των πανεπιστημιακών σχολών οι μαριονέτες των πολιτικών παρατάξεων.

WT: Με τι τρόπο θα υποστηρίξετε την καινούρια σας δισκογραφική δουλειά;

Lens: Body and Soul

Gosha: With body and soul!!!

Sugar:J ust with my body, my soul has already been sold to the Devil !!

Tags: ElectroVampires, greek rock scene, interview
εναλλακτικές διαδρομές - home


περισσότερες στήλες