Εναλλακτικές διαδρομές εναλλακτικές διαδρομές - home
της Άντας Λαμπάρα

Συνέντευξη False Alarm

Οι False Alarm είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες μπάντες της εγχώριας σκηνής που μέσα από την δημιουργική τους έκφραση αλλά και μέσα από εντατικές πρόβες καταφέραν να αποκτήσουν σε λιγότερο από ένα χρόνο το δικό τους προσωπικό ήχο. Μια αποθέωση της απελευθέρωσης των μουσικών συναισθημάτων και της φαντασίας από μια γκαραζιέρικη μπάντα. Ο λόγος σε αυτούς.

ΑΛ: Πότε δημιουργήθηκαν οι False Alarm και ποιο είναι το lineup;

Κώστας Οικ.: Η μπάντα σχηματίστηκε το 1997 από εμένα (σσ. μπάσο, φωνητικά) και τον Ντίνο Κ., που παραμένουμε τα μόνα ενεργά μέλη. Εκείνη τη περίοδο παίζαμε αποκλειστικά διασκευές, παρεμπιπτόντως μια απ’ αυτές ήταν το Crash 17 των GVSB, μετά όμως από αρκετές πρόβες και συναυλίες η υπόθεση έμεινε πίσω καθώς πάψαμε να ζούμε στην ίδια πόλη. Στα τέλη του 2010 αποφασίσαμε με τον Ντίνο, με αφορμή ένα ιδιαίτερο γεγονός, να επανασυνδέσουμε τη μπάντα οπότε προέκυψε και το lineup με τον Νίκο Μπαλτζώη στα φωνητικά, τον Ντίνο Κ. και τον Νίκο Κ. στις κιθάρες και τον S.Pyros D. στα τύμπανα.

ΑΛ: Το ύφος της μουσικής σας προϋπήρχε σαν σκέψη ή προέκυψε στη πορεία της μουσικής σας διαδρομής;

KO: Θεωρώ ότι καμμία μπάντα, πέρα από το είδος μουσικής που επιλέγει να ασχοληθεί, δεν μπορεί εκ των προτέρων να διαμορφώσει κάποιο συγκεκριμένο ύφος καθώς αυτό προκύπτει στη πορεία. Η μπάντα έδεσε αρχικά μέσα από τις πρόβες κι έπειτα οι ιδέες του καθενός βγήκανε στην επιφάνεια, με το χρόνο ωριμάσανε και λάβανε μορφή χωρίς όμως να μπορούμε να τις εντάξουμε υπό μια υφολογική ταμπέλα. Για την ακρίβεια υπάρχει ένα κοινό μουσικό υπόβαθρο παρά ένα ενιαίο ύφος.

ΑΛ: Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;

ΚΟ: Είναι τεράστια και ετερόκλητη η γκάμα των καλλιτεχνών που μας έχουν επηρεάσει. Προσωπικά μπορώ να αναφέρω μεταξύ άλλων από τους New Model Army, Social Distortion, Wipers και Fugazi μέχρι τους Black Heart Procession, Built To Spill καθώς και πιο νέες μπάντες όπως οι Wooden Shjips, Disappears, Black Angels… Φυσικά σημείο αναφοράς αποτελούν και ελληνικά συγκροτήματα σαν τους Last Drive, Villa 21, Honeydive, Make Believe, Deus x Machina, Ziggy Was

ΑΛ: Ποιος κάνει τις συνθέσεις των κομματιών, από τι είναι επηρεασμένη η θεματολογία των στίχων σας και ποιο μέλος της μπάντας τους γράφει;

ΚΟ: Τους στίχους και την μουσική τους γράφει ο Ντίνος Κ. Στο Snow και στο Bullets τους στίχους μας τους χάρισε ο Λευτέρης Γιαννακουδάκης, συγγραφέας και φίλος του group.

Η θεματολογία αντλείται από πράγματα της καθημερινότητας, βιωματικές καταστάσεις αλλά και ιστορίες που μιλάνε για όσα μας συμβαίνουν ή θα θέλαμε να μας συμβούν. Μικρές ιστορίες απλών ανθρώπων που τις επενδύουμε με μουσική. Στο Sell me something π.χ. οι στίχοι μιλάνε για την αέναη πάλη μεταξύ ζωής και θανάτου, την αγωνία για το άγνωστο και το σκοτάδι. Ή στο Lifestyle, για όλους αυτούς τους ''δήθεν'', που προσπάθησαν με  τον νεοπλουτίστικη αντίληψη και την πνευματική τους πενία να μας χρησιμοποιήσουν και να μας τα καθιερώσουν ως μέσα για καταξίωση.

ΑΛ: Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον Scott McCloud από τους θρυλικούς Girls Against Boys και ποια ήταν η μουσική του παρέμβαση στους False Alarm;

ΚΟ: Με τον Scott McCloud γνωριστήκαμε στο τελευταίο live των GVSB το 2008 στο Gagarin. Κατόπιν κρατήσαμε επαφή μέσω mail μέχρι που βρεθήκαμε ξανά στο προπέρσινο live των Paramount Styles. Φυσικά κύριο θέμα συζήτησης ήταν η μουσική και τότε τόλμησα να του ζητήσω να αναλάβει τα φωνητικά σ’ ένα από τα κομμάτια μας. Αρχικά ήταν επιφυλακτικός καθώς ως γνωστόν δεν αρέσκεται στις συνεργασίες, όταν άκουσε όμως το Sell me something είπε: 'Fuck yeah, I’II do it'.

ΑΛ: Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

ΚΟ: Έχουμε ηχογραφήσει δύο κομμάτια ως τώρα με σκοπό να κυκλοφορήσουμε άμεσα ένα επτάιντσο, που θα αποτελέσει και προπομπό του επερχόμενου δίσκου μας. Οι συναυλίες βέβαια είναι πάντα βασική μας προτεραιότητα.

Tags: False Alarm, greek rock scene, interview
εναλλακτικές διαδρομές - home


περισσότερες στήλες