Εναλλακτικές διαδρομές εναλλακτικές διαδρομές - home
της Άντας Λαμπάρα

Soul Resistance

Οι Soul Resistance είναι μια νεοσύστατη μπάντα της εγχώριας εναλλακτικής σκηνής που μέσα από τις πρώιμες μουσικές τους ανησυχίες και την εκτόνωση της συσσωρευμένης rock'n'roll ενέργιας τους, δημιουργούν ενδιαφέρουσες συνθέσεις. Η μουσική γι' αυτούς είναι αποτύπωση συναισθημάτων αλλά καλύτερα γι' αυτό να μας μιλήσουν οι ίδιοι.

ΑΛ: Το όνομα Soul Resistance πώς προέκυψε;

Κώστας: Εξαντλημένοι από συζητήσεις επί συζητήσεων σχετικά με το όνομα καταλήξαμε στο Soul Resistance. Συγκεκριμένα, η Εύα το πρότεινε, ως πιθανή λύση σε όλα αυτά που βιώνουμε όλοι μας.

Εύα: Όταν λειτουργεί η αντίσταση ψυχής, απομυθοποιείς τις καταστάσεις. Αποποιείσαι και αποταυτίζεσαι από γεγονότα, ρόλους και εγωισμούς μιας κοινωνίας που δεν έχει μάθει να ζει με την αλήθεια. Ίσως κάπου εκεί να κρύβεται η πραγματική ευτυχία.

ΑΛ: Δώστε μου ένα σύντομο βιογραφικό των Soul Resistance;

Κώστας: Ξεκινήσαμε πρόβες σαν R&R τρίο πριν από δύο χρόνια. Η Εύα στα τύμπανα, ο Κώστας στην κιθάρα και τη φωνή και ο Γιώργος στο μπάσο. Τότε το μόνο πράγμα που θέλαμε ήταν μια δημιουργική διέξοδο από την όλο και πιο πιεστική πραγματικότητα. Στις αρχές του 2012 προστέθηκαν δύο νέα μέλη, ο Χάρης (κιθάρα) και η Μαρία (μπάσο), στη θέση του Γιώργου που δεν μπόρεσε δυστυχώς να συνεχίσει. Μέχρι τώρα μεσολάβησαν τρία λάιβ και κάποιες ηχογραφήσεις, καθώς και άπειρες ώρες πρόβας εν όψει των επερχόμενων λάιβ και ηχογραφήσεων.

Soul Resistance ΑΛ: Ποιο είναι το μουσικό σας παρελθόν;

Κώστας: Έχουμε περάσει από διάφορα σχήματα αλλά αυτό δεν έκανε απαραίτητα την διαδικασία πιο εύκολη. Χρειάστηκε πολλή δουλειά για να βρούμε τον ήχο μας. Για την ιστορία αναφέρουμε πάντως τους Nonmandol, Lunacy Booth, Petunia Pig και Ducky Boyz. Ο Χάρης συνεχίζει να παίζει με τους Ducky Boyz.

ΑΛ: Γιατί χρησιμοποιείτε στα κομμάτια σας ελληνικό και αγγλικό στίχο;

Κώστας: Γράφουμε τραγούδια στα ελληνικά γιατί η αμεσότητα του λόγου βοηθάει ακόμα και μας τους ίδιους να κατανοήσουμε καλύτερα το περιεχόμενο και την σημασία τους και τραγουδάμε στα αγγλικά γιατί έχουμε μεγαλώσει ακούγοντας, ως επί το πλείστον, αμερικάνικο και αγγλικό rock'n'roll και αυτό μας καλύπτει σε ζητήματα που άπτονται της αισθητικής του ήχου.

ΑΛ: Τι θέματα διαπραγματεύονται συνήθως οι στίχοι σας και ποιος γράφει τις συνθέσεις των κομματιών;

Κώστας: Τα τραγούδια μας μιλούν για πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας: αγάπη, θάνατο, χαρά, λύπη, μοναξιά, ευθύνη, εξέγερση, έπαρση, ταπείνωση κ.λπ. Όλη η μπάντα συμβάλει στην εξέλιξη και ολοκλήρωση των συνθέσεων απ' όπου και αν προέρχονται.

ΑΛ: Πιστεύετε ότι η ροκ σκηνή αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα κι αν ναι, πια;

Κώστας: Είναι ανδροκρατούμενη. Δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες σ’ αυτή.

Εύα: Προβλήματα στην ροκ σκηνή; Όχι. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι θέλουν να γκρινιάζουν. Όταν αγαπάς κάτι, με όλη σου τη δύναμη, τόσο πολύ που ορίζει τις κινήσεις σου, τις σκέψεις σου και τα συναισθήματα σου δεν μπορείς να γκρινιάζεις, να πεις πως υπάρχει πρόβλημα. Όλα τα προβλήματα λύνονται. Αν όχι, τα κόβεις από τη ρίζα.

ΑΛ: Θα ήθελα να μου πείτε την άποψη σας για τον οικονομικό και ψυχολογικό πόλεμο που βιώνουμε,  δηλαδή τον εξαναγκασμό των πολιτών σε υποταγή.

Κώστας: Ο κόσμος πρέπει να αντισταθεί με κάθε τρόπο στη βαρβαρότητα, τη βλακεία και το φασισμό. Κοινός εχθρός και των τριών είναι τα βιβλία. Κλείστε την τηλεόραση και ανοίξτε ένα βιβλίο. Κατά προτίμηση ένα καλό βιβλίο. Και μετά στον δρόμο...

Eύα: Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν εκβιασμό να κυριαρχήσει στη συνείδηση μας και κατ’ επέκταση στη ζωή μας. Πρέπει να θυμηθούμε πως ήμασταν παιδιά...

ΑΛ: Πιστεύετε ότι η πλατφόρμα της κοινωνικής δικτύωσης βοηθάει στην διάδοση της μουσικής σας (facebook, tweeter, myspace, blog);

Κώστας: Σίγουρα δεν την δυσχεραίνει. Αλλά όλα αυτά αποκτούν κάποιο νόημα από την στιγμή που έχεις κάτι να προσφέρεις στους άλλους. Τα μέσα διάδοσης της μουσικής έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια αλλά θέλουμε να πιστεύουμε πως η ουσία παραμένει η ίδια.

ΑΛ: Υπάρχει κάποια μπάντα που να ακούσατε τελευταία ή μια συναυλία που σας άρεσε ιδιαίτερα;

Εύα: Όσα χρόνια κι αν περάσουν λατρεύω να παρακολουθώ συναυλίες των Last Drive και Deus Ex Machina. Aξέχαστες θα μου μείνουν αυτές των Suicidal Tendencies και των Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine.

ΑΛ: Με ποιες μπάντες θα θέλατε μοιραστείτε τη μουσική σκηνή;

Κώστας: Τη μουσική σκηνή θα την μοιραστούμε με ανθρώπους που πάνω-κάτω είναι στην ίδια φάση με εμάς. Δηλαδή έχουν, ή νομίζουν πως έχουν, κάτι να πουν και το υποστηρίζουν με πολλή δουλειά και ιδέες.

Eύα: Jello Biafra, Sid Vicious, Social Distortion, Rob Zombie, Patti Smith, Bob Marley...

ΑΛ: Μελλοντικά ποιες θα είναι οι κινήσεις σας;

Κώστας: Συναυλίες, ηχογραφήσεις, πρόβες μέχρι εξαντλήσεως και η συναυλία που έχουμε στις 25 Μαίου 2012 με Bad Luck Souls και Distortion Tamers.


Tags: Soul Resistance, Nonmandol, Ducky Boyz, Petunia Pig, Lunacy Booth, greek rock scene, interview
εναλλακτικές διαδρομές - home


περισσότερες στήλες