Εναλλακτικές διαδρομές εναλλακτικές διαδρομές - home
της Άντας Λαμπάρα

Unleash the Raindogs

Οι Raindogs είναι σχετικά μια νεοσύστατη και ελπιδοφόρα μπάντα της εγχώριας σκηνής. Το δισκογραφικό τους ντεμπούτο έγινε δυναμικά το 2011 με το άλμουμ 'Unleash the Six' που προέκυψε από την συνεργασία τους με την Lab records. Μέσα απ΄αυτό ξεδιπλώνουν τις εκφραστικές τους αναζητήσεις και το μουσικό τους χαρακτήρα. Στα αυλάκια του δίσκου διαγράφεται μια τρομερή ποικιλία ως προς το ύφος των συνθέσεων, με ηχητικά μονοπάτια που σε παραπέμπουν σε ska, γκαράζ, ψυχεδέλεια, punk και jazz πινελιές, ο δε στίχος τους σε κάποια κομμάτια είναι πολιτικοποιημένος και επηρεασμένος από την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας μας. Αλλά καλύτερα να μας μιλήσουν οι Raindogs για για το πώς χειρίζονται τα μουσικά τους συναισθήματα.

ΑΛ: Πότε δημιουργήθηκαν οι Raindogs και πώς;

Νικηφόρος: Το 2008. Κάποιοι φίλοι και γνωστοί τα βάλανε κάτω και αποφασίσανε να πειραματιστούνε μουσικά και κάπως έτσι έκλεισε η πρώτη πρόβα. Στην συνέχεια ήρθε μια τρομπέτα, ακολούθησε ο πρώτος δίσκος (που για κάποιο λόγο τον λέμε demo!) και λίγο αργότερα κι΄ένα τρομπόνι, συμπληρώνοντας τον ήχο μας.

ΑΛ: Πώς θα περιγράφατε τον ήχο σας σε κάποιον που δεν σας έχει ακούσει μέχρι τώρα. Ποιες είναι οι επιρροές σας;

ΝΣ: Αν με ρώτας τι παίζουμε, η σωστή απάντηση βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο ska, στο γκαράζ και στο dub. Κατά τα άλλα μας θεωρώ punk μπάντα, για τα λάιβ που επιλέγουμε να κάνουμε και για τον τρόπο που δουλεύουμε και κινούμαστε ως άτομα.

ΑΛ: Πώς προκύπτουν οι συνθέσεις των κομματιών και από ποιον;

ΝΣ: Η σύνθεση ενός κομματιού είναι ως επί το πλείστον ομαδική υπόθεση. Συνήθως αυτός που έχει την ιδέα θα παρουσιάσει το κομμάτι στην υπόλοιπη μπάντα δίνοντας μια γενική εικόνα, και στην συνέχεια τζαμάροντας θα βρούμε την δομή του κομματιού προσθέτοντας ο καθένας τα μέρη του. Σπάνια παίζουν βέτο αλλά αυτό δεν σημαίνει πως κάθε ιδέα θα εξελιχθεί σε κομμάτι.

ΑΛ: Θα μας πεις κάποια πράγματα για την στιχουργική προσέγγιση των κομματιών σας. Γιατί αλήθεια επιλέξατε τον πολιτικοποιημένο στίχο;

ΝΣ: Οι στίχοι έχουν να κάνουν με καταστάσεις που συμβαίνουν στην καθημερινότητα και σε απασχολούν. Δεν έχουν όλα τα κομμάτια πολιτικοποιημένο στίχο αλλά σίγουρα αν κρίνουμε από την υπάρχουσα κατάσταση που ζούμε, ο πολιτικοποιημένος στίχος δεν θα μπορούσε να απουσιάζει. Από την άλλη δεν αναλωνόμαστε στο στιχουργικό κομμάτι πιο πολύ απ’ όσο πιστεύουμε ότι χρειάζεται, δηλαδή να παρουσιάσουμε πολιτικό μανιφέστο μέσα απο τους στίχους, αφήνοντας το μουσικό κομμάτι στο έλεος. Δεν έχει σημασία πόσο ανατρεπτικός είναι ο στίχος μιας μπάντας, αλλά πόσο αληθινός και ειλικρινής.

ΑΛ: Το 2011 κυκλοφορήσατε το ντεμπούτο άλμπουμ σας με τίτλο Unleash the Six. Μιλήστε μας για αυτό.

ΝΣ: Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ευχάριστη εμπειρία για όλους, γιατί ήταν μια πλήρως αναλογική διαδικασία με σωστούς συνεργάτες και καλούς φίλους πίσω από τις κονσόλες. Εγγραφή σε μπομπίνα και ύστερα κοπή σε βινύλιο χωρίς καμιά ψηφιοποίηση του ήχου. Στ’αλήθεια άμα ακούσεις τον δίσκο σε βινύλιο και δυναμώσεις τον ήχο, νοιώθεις σαν να βρίσκεσαι μέσα στο στούντιο!

ΑΛ: Ποιός έκανε την παραγωγή του άλμπουμ;

ΝΣ: Ο Jimmy Spliff μαζί με τον Pano M. από την Lab Records.

ΑΛ: Πώς προέκυψε η συμμετοχή του Σταύρου Χατζόπουλου απ΄τους Deus Ex Machina στη δισκογραφική σας δουλειά

ΝΣ: Δεν προέκυψε ακριβώς. Ο Σταύρος είναι φίλος και συνεργάτης (Lab Records). Το να συμμετάσχει μαζί μας ήτανε κοινή επιθυμία, συν ότι γουστάρουμε όταν ανεβαίνει μαζί μας στην σκηνή.

ΑΛ: Κάτα πόσο η πλατφόρμα της κοινωνικής δικτύωσης έχει βοηθήσει τους μουσικούς με νέους τρόπους για να εκφράσουν την μουσική τους δημιουργία;

ΝΣ: Είναι όλα πιο εύκολα σίγουρα, και ναι έχει βοηθήσει την μουσική να πάει σε πολλά αυτιά αλλά και να την υποβιβάσει την ίδια ώρα. Πολλές μπάντες, πολύ μουσική, αβίαστα. Συνήθως κανείς δεν εκτιμάει ό,τι του έρχεται εύκολα και κάτα πάσα πιθανότητα ο δίσκος που μόλις «ανέβασες» για δωρεάν κατέβασμα δεν θα ακουστεί με τον τρόπο που θα ήθελες. Η ακρόαση δίσκου δεν είναι απλή υπόθεση. Θέλει μεράκι, υπομονή και προσφέρει ευχαρίστηση από τις λίγες, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ακροατή καρφωμένο στην οθόνη και το mouse να κλικάρει πέντε διαφορετικά παράθυρα. (σσ. Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο.)

ΑΛ: Πώς βλέπουν οι Raindogs την κοινωνικοπολιτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην χώρα μας;

ΝΣ: Όπως και εσύ και οι περισσότεροι μάλλον. Οι ποσότητες ζόφου και μιζέριας που εισπράττουμε καθημερινά απο το εργασιακό περιβάλον, ΜΜΕ, νεο-τραμπούκους που κάτω από την ομπρέλα της Χ.A. μοιράζουν απλόχερα ξύλο... Η πρόκληση εδώ είναι να συνεχίσεις να γουστάρεις και να παραμένεις ενεργός και δραστήριος (ό,τι και αν σημαίνει για τον καθένα αυτό) παρά τις αντίξοες συνθήκες. Να βελτιώσεις την καθημερινότητα σου για εσένα και για τους φίλους σου είναι μεγάλο επίτευγμα και μια αρχή για πολλά. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος από το σάπιο αυτό σύστημα και ναι, είναι προσωπική μάχη - όχι κοινωνική προοπτική.

ΑΛ: Με τι τρόπο θα υποστηρίξετε την καινούργια σας δισκογραφική δουλειά;

ΝΣ: Αυτό που θέλουμε είναι να κάνουμε πρόβες, να γράφουμε κομμάτια, κάνοντας παράλληλα συναυλίες με όσο πιο χαμηλό - ή και καθόλου - εισιτήριο. Θέλουμε πολύ να φύγουμε επαρχία και ελπίζουμε ξεπερνώντας κάποιες δυσκολίες να το καταφέρουμε τους ερχόμενους μήνες.

Εμείς από το Wild Thing ευχόμαστε το όραμα και τα όνειρα των Rain Dogs να γίνουν πραγματικότητα. Πραγματικά αξίζει τον κόπο.

Tags: The Raindogs, greek rock scene, interview, ska punk, Lab Records
εναλλακτικές διαδρομές - home


περισσότερες στήλες