Steel the light Steel the Light - home
του Φάνη Μανταίου

Bang your head to the goblins: Συνέντευξη με τους Chron Goblin

Read english text

Chron Goblin in the halfpipe

Τι στα κομμάτια είναι το Chron Goblin; Πρόκειται για συγκεκριμένη φυλή καλικάτζαρων από τον Καναδά, οι οποίοι παίζουν γαμάτο hard/heavy rock με ένα μάτσο old school επιρροές και... καπνίζουν μπύρα! Ακούγεται πολλά υποσχόμενο; Διαβάστε παρακάτω τη συζήτηση που είχαμε με έναν από αυτούς και φροντίστε να τσεκάρετε τους δίσκους τους!

Wild Thing: Παρακαλώ συστήστε τη μπάντα και μοιραστείτε κάποιες πληροφορίες για σας.

Darty: Είμαστε οι Chron Goblin, μια τετραμελής rock'n'roll μπάντα από το Calgary στην Alberta του Καναδά. Αποτελούμαστε από τον Josh Sandulak (φωνητικά), τον (σσ. ομιλούντα) Devin "Darty" Purdy (κιθάρα), τον Richard Hepp (μπάσο) και τον Brett Wittingham (ντραμς). Έχουμε κυκλοφορήσει ένα EP και ένα full length άλμπουμ και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία να γράψουμε το «δευτεροετές» άλμπουμ μας και το πλάνο είναι να μπούμε στο στούντιο το Μάη. Γνωριστήκαμε όλοι στο πανεπιστήμιο και γίναμε φίλοι, αλλά αρχίσαμε να γράφουμε μουσική μερικά χρόνια μετά.

WT: Σε τι διαφέρει ένας Chron Goblin από έναν απλό goblin (σσ. καλικάτζαρος); Πώς σας ήρθε η ιδέα να ονομάσετε έτσι τη μπάντα;

Darty: Ένα από τα μέλη μας ήταν μέλος μιας ομάδας εργασίας η οποία έκανε διάφορες «ασφαλείς» συναντήσεις, όπου κάπνιζαν ένα παράνομο βότανο. Ένα μέλος της ομάδας το οποίο αρνήθηκε να συμμετέχει, αστειευόμενο είπε για τους υπόλοιπους ότι ήταν ένα μάτσο 'Chron Goblins', επειδή κάπνιζαν τόσο πολύ χόρτο. Σκεφτήκαμε ότι ήταν ένα ξεκαρδιστικό όνομα για συγκρότημα, το οποίο επίσης εμπεριείχε αναφορές σε πολλές από τις μουσικές μας επιρροές που εντάσσονται στο ιδίωμα του stoner rock. Μάλλον θα μπορούσες να πεις ότι ένα Chron Goblin είναι η μαστουρωμένη εκδοχή ενός κανονικού Goblin!

WT: Ετοιμάζετε το καινούριο σας άλμπουμ και επιπλέον έχετε κυκλοφορήσει ένα σινγκλ, το "Give Νo More". Πότε θα κυκλοφορήσει το full length και τι νέα στοιχεία του ήχου και της μουσικής σας προσέγγισης θα έχει να προσφέρει;

Darty: Το σχέδιο είναι το καινούριο άλμπουμ να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2013. Το στυλ μας, οι επιρροές μας και το ταλέντο μας έχουν όλα εξελιχθεί μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια, όταν και σχηματίστηκε η μπάντα και νομίζω ότι αυτή η πρόοδος θα φανεί στο δίσκο. Πιστεύω ότι ο ήχος μας ωριμάζει και επεκτείνεται και ελπίζουμε αυτό να φανεί στην επόμενη κυκλοφορία μας. Πολλά από τα καινούρια μας τραγούδια είναι πιο επιθετικού προσανατολισμού απ' ότι το παλιό υλικό, αλλά πάντα κρατάμε και το στοιχείο της μελωδίας και μια στάση απέναντι στην τραγουδοποιία που έχει τη ρίζα της στο (κλασικό) rock. Θέλουμε να βρούμε την ισορροπία μεταξύ των τραγουδιών που είναι αρκετά βαριά για τους «κυρίους» αλλά παράλληλα είναι και αρκετά γλυκά για τις «κυρίες».

WT: Έχω στο μυαλό μου δύο φωτογραφίες της μπάντας: Στη μία βρίσκεστε μέσα σε μία 'halfpipe' (ειδική ράμπα για skate) με πάρα πολλά άδεια μπουκάλια και κουτάκια μπύρας στα πόδια σας. Στην άλλη έχετε κάμποσα skateboards γύρω σας εκ των οποίων το ένα φέρει το λογότυπο των Chron Goblin. Σαν rollerblader, πρέπει να σας ρωτήσω αν ασχολείστε με το skateboard και αν ναι, σας εμπνέει ποτέ να γράφετε ριφ, τραγούδια ή στίχους; Επίσης, βοηθάει το μεθύσι από τις μπύρες στο να κάνει κανείς ψηλότερα 'ollies'; (σσ. 'Οllie' είναι μια φιγούρα στο skateboard, κατά την οποία ο αναβάτης πηδάει στον αέρα σηκώνοντας παράλληλα τη σανίδα κάτω από τα πόδια του.)

Chron Goblin with skateboardsDarty: Κάποια από τα μέλη των Chron Goblin είναι skateboarders μια ζωή και η halfpipe που απεικονίζεται στη φωτογραφία βρίσκεται στην πίσω αυλή όπου και τζαμάρουμε (σσ. θεέ του rock'n'roll, τους τα έχεις δώσει όλα, ακόμα και προβάδικο με τη δικιά τους halfpipe!). Το skateboarding είναι μια πολύ επιθετική, μα συνάμα και 'smooth' δραστηριότητα και νιώθουμε ότι και η μουσική μας είναι κάπως έτσι. Το skateboarding και η hard rock μουσική πάντα πήγαιναν χέρι-χέρι και πολλοί από τους οπαδούς μας είναι skateboarders. Οπότε θα λέγαμε ότι το skateboarding μαζί με το σκι και το snowboard επηρεάζουν τον τρόπο που γράφουμε και στην προσωπικότητά μας γενικά. Όσο για τη μπύρα... κάνει το skateboarding πολύ πιο δύσκολο στα σίγουρα, χαχα!

WT: Ποιος επιμελείται το artwork στις κυκλοφορίες σας; Είναι η ιδέα μου ή όντως προτιμάτε τα σκίτσα και τα κόμικς σε αντίθεση με τις φωτογραφίες. Αν ναι, γιατί;

Darty: Ο Logan Morisson, ένας καλλιτέχνης από το χώρο του τατουάζ από το Vancouver, ήταν ο υπεύθυνος για τον προηγούμενο δίσκο μας, όπως και για την πλειοψηφία των t-shirts μας και του υπόλοιπου artwork. Μας αρέσει πολύ το στυλ και η τεχνική του. Προσπαθούμε πάντα να παράγουμε κάτι που είναι γουστόζικο και μοναδικό και νιώθουμε ότι η τέχνη του είναι μια φανταστική οπτική συντροφιά στη μουσική μας. Έχουμε επίσης κάποιο artwork από άλλους φίλους και μουσικούς, συμπεριλαμβανομένου του Dylan Homer και του Jordan Bourgeault και όλα τα μέλη της μπάντας έχουν συνδράμει στο artwork που έχει εκπροσωπήσει τη μπάντα και τη μουσική μας.

WT: Προφανώς είστε επηρεασμένοι από κάποιες heavy metal, hard rock και punk μπάντες της παλιάς σχολής. Τι υπάρχει στην ατμόσφαιρα, τη μουσική και τη στάση του παρελθόντος που σας ενδιαφέρει; Νομίζετε ότι το μέλλον του σκληρού ήχου γενικά κατευθύνεται προς μια πορεία όπoυ οι νέες μπάντες ξαναανακαλύπτουν τις παλιότερες;

Darty: Είμαστε απολύτως επηρεασμένοι από την old school heavy φάση, αλλά οι επιρροές μας δε σταματούν σε αυτές τις μπάντες. Μας επηρεάζουν επίσης μπάντες που δρουν στο παρόν και που υψώνουν ψηλά το λάβαρο του stoner rock, όπως οι Red Fang (σσ. θεοί! τσεκάρετε αμέσως τα video clips τους!), The Sword, Orange Goblin, Clutch, Truckfighters κ.λπ. Και αυτά τα συγκροτήματα δε θα υπήρχαν δίχως το παλιό heavy metal, το hard rock και τις punk μπάντες που υπήρχαν πριν από αυτές.

Όταν μπάντες όπως οι Black Sabbath και οι Blue Cheer πρωτάρχισαν να γράφουν και να ηχογραφούν την μουσική που καθόρισε το heavy metal και τον proto-stoner ήχο, ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι ισχυρό, επιθετικό και σκοτεινό, ενώ στο μεταξύ δεν παρέλειπαν τη μελωδία και το groove. Οι στίχοι τους, όπως και η μουσική τους, αντανακλούσαν τα σημαντικά γεγονότα των 60s και 70s. Δημιουργούσαν ειλικρινή μουσική και ποτέ δεν προσπάθησαν να πείσουν κανέναν σχετικά με το τι ήθελαν να πετύχουν. Kαι ο κόσμος αποδέχτηκε και ανέβασε ψηλά αυτή τη μουσική, γιατί ήταν (και ακόμα είναι) μοναδική και πάρα πολύ δημιουργική.

Πιστεύουμε ότι πολλοί, τόσο καλλιτέχνες όσο και οπαδοί, επηρεάζονται από τις «παλιές καραβάνες» γιατί προσέφεραν ποιοτική και κλασική μουσική, που ακόμα διατηρεί τη δύναμη και την επιρροή της σήμερα. Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν μοναδική, δημιουργική και ποιοτική μουσική, πάντα θα αποφεύγουν τη μουσική τύπου Top-40 και θα προτιμούν τραγούδια από μπάντες που προσπάθησαν να είναι πρωτοπόροι και να επεκτείνουν τα όρια της μουσικής. Πιστεύω ότι οι νέες μπάντες που σέβονται τη μουσική θα συνεχίσουν να ανατρέχουν στο παρελθόν για να εκτίθενται στους «θεόρατους προγόνους» και θα συνεχίζουν να επηρεάζονται από την κλασική μουσική που ακόμα διατηρεί τη δύναμή της.

WT: Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Chron Goblin;

Darty: Το μέλλον διαγράφεται λαμπρό και φιλόδοξο. Θα κυκλοφορήσουμε ένα βίντεο για το "Bring Your Idols", το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο τη στιγμή που θα διαβάζεις αυτές τις γραμμές, όπως και άλλο ένα full length άλμπουμ το καλοκαίρι του 2013. Eπίσης σχεδιάζουμε να κάνουμε άλλα δύο βίντεο από κομμάτια του νέου δίσκου και θα συνεχίσουμε να περιοδεύουμε προωθώντας τους δίσκους. Είμαστε επίσης στη διαδικασία του να κάνουμε ένα split 7" με μια βρετανική μπάντα, τους XXII Boar, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2013. Επίσης πραγματικά ελπίζουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στην ευρωπαϊκή μουσική αγορά και να επεκτείνουμε τις περιοδείες μας πέρα από τον ωκεανό.

WT: Κλείστε τη συνέντευξη όπως επιθυμείτε, κύριοι...

Darty: Οι Chron Goblin θα ήθελαν να ευχαριστήσουν όλους τους φίλους, την οικογένεια και τους οπαδούς που μας υποστήριξαν αυτά τα τέσσερα χρόνια! Δε θα ήμασταν εδώ που είμαστε δίχως την υποστήριξή σας! Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε εσένα και το Wild Thing για τη συνέντευξη! Καπνίστε μπύρα!

Chron Goblin

Aκολουθεί το κείμενο της συνέντευξης στα αγγλικά:

What the hell is a Chron Goblin? Well, it's a tribe of Goblins that reside in Canada, play sick hard/heavy rock with a bunch of old school influences and... smoke beer! Sounds promising? Take a look at the chat we had with one of them and make sure you check their albums!

Wild Thing: Please introduce the band and share some information with us.

Darty: We are Chron Goblin, a four-piece rock'n'roll band from Calgary, AB, Canada.  We're comprised of Josh Sandulak (vocals), Devin "Darty" Purdy (guitar), Richard Hepp (bass) and Brett Whittingham (drums).  We've released an EP and a full length album, and we're currently in the process of writing our sophomore album with plans to head into the studio in May. We all met as friends in University, but didn't begin writing music together until a few years later.

WT: How does a Chron Goblin differ from a regular goblin? How did you come up with the idea of the name?

Darty: One of our band members used to be part of a work crew that would partake in regular "safety meetings" which involved the smoking of an illicit herb. One of the crew members who refused to join in on the fun stated that the crew were a bunch of 'Chron Goblins' as they all smoked so much grass, and we thought that was a hilarious band name that also references many of our musical influences that could be labelled as 'stoner rock'.  I guess you could say that a Chron Goblin would be considered the stoner of the regular goblins!

WT: You are preparing your new album and you also have a single out, "Give No More". When will the full length be released, and what new elements of your sound and musical approach will it have to offer?

Darty: We expect to have our new album ready for summer 2013. Our style, influences, and talents have all evolved since we formed our band four years ago, and I think our second album will demonstrate this growth.  I believe our sound is maturing and expanding, and we hope that this is depicted on our next release. Many of our new songs are taking on a more aggressive style than some of our previous material, but we always hold on to melody and a songwriting attitude that is founded in rock. We like to find a balance between songs that are heavy enough for your bros, but sweet enough for the ladies.

WT: I have seen two promo pictures of the band. One was taken on a halfpipe ramp with lots and lots of empty beer bottles and cans laying in front of you. On the other one you have a number of skateboards around you, one of which carries the Chron Goblin logo. As a rollerblader, I have to ask you if you are really into skateboarding, and if so, do you ever get inspired to write a riff, a song or lyrics while skateboarding? Also, does beer intoxication help you do higher ollies?

Darty: A few members of Chron Goblin have been life long skateboarders, and we actually have the halfpipe depicted in the band photos in the backyard of our jamspace. Skateboarding is a very aggressive, yet fluent and smooth activity, and we feel our music is a bit like this. Skateboarding and hard rock music have always gone hand in hand, and many of our fans are skateboarders. So we would have to say that skateboarding, along with other extreme sports such as skiing and snowboarding have an influence on our writing, and personalities in general. As for the beer... it definitely makes skateboarding much more difficult, haha!

WT: Who does the artwork for your releases? Is it me or do you prefer sketches/comics over photographs? And if so, why is that?

Darty: Logan Morrison is a tattoo artist based out of Vancouver and he has been the primary artist for our last album and the majority of our t-shirts and other artwork. We really dig his style and technique, as we're always trying to produce something that is tastefully unique, and we feel that his art is a great visual companion to our music. We've also had some artwork done by other friends and fellow musicians, including Dylan Homer and Jordon Bourgeault, and all the members of our band have collaborated on artwork that has represented our band and our music.

Chron Goblin merchWT: You are obviously inspired by some old school heavy metal, hard rock and punk bands and tunes. What is it about the atmosphere, the music and the attitude of the past that you are into? Do you feel that the future of heavy music in general, is heading to a direction where new bands rediscover the past?

Darty: We are absolutely inspired and influenced by the old school heavies, but our influences are not limited to these bands. We're also inspired by many contemporary bands that are flying the stoner rock flag, such as Red Fang, The Sword, Orange Goblin, Clutch, Truckfighters, etc. And these bands wouldn't have existed without the old school heavy metal, hard rock, and punk bands that existed before them.

When bands like Black Sabbath and Blue Cheer first started writing and recording music that defined heavy metal and the proto-stoner rock sound, they wanted to create something that was powerful, aggressive, and dark, all the while holding on to groove and melody.  Their lyrics were reflective of the tumultuous events of the 60s and 70s, and so was their music. They were creating honest music and never tried to deceive anyone about what they were trying to accomplish, and people accepted and celebrated this music because it was (and still is) unique and creative.

We think that many people, both artists and fans, are inspired by the old school bands because they made quality and classic music which still maintains its power and influence today. People who enjoy unique, creative and quality music will always avoid Top 40 music in preference for songs and bands that tried to be innovative and push the boundaries of music. I think new bands who have respect for music will continue to reach into the past to get exposed to our great ancestors and continue to be inspired by the classic music that still maintains its power today.

WT: What does the future hold for Chron Goblin?

Darty: The future looks very bright and ambitious for Chron Goblin. We are releasing a music video for "Bring Your Idols" which should be out by the time you read this, as well as another full length album in summer 2013. We also plan to make two more music videos for songs off of the new album, and to continue to tour and promote these albums. We are also in the works of potentially doing a split 7-inch with UK band XXII Boar, which would be released late 2013. We also really hope to further tap into the European music market, and to expand our tours overseas.

WT: You may close this interview the way you want gentlemen...

Darty: Chron Goblin would like to thank all of our friends, family and fans that have supported us over the past four years! We wouldn't be here without your support! Here's to another four years... and more! We also want to thank Fanis Mant and Wild Thing for this interview! Smoke Beer!
Steel the Light - home


2014 hard 'n' heavy tunes:

Άρης 'Ymir' Πολιτόπουλος: Top-20 albums 2014

 1. ΥΟΒ: Clearing the Path to Ascend
 2. 1000Mods: Vultures
 3. Allochiria: Omonoia
 4. Mastodon: Once More 'round the Sun
 5. Planet of Zeus: Vigilante
 6. John Garcia: John Garcia
 7. Orange Goblin: Back from the Abyss
 8. Villagers of Ioannina City: Riza
 9. Solstafir: Otta
 10. Electric Wizard: Time to Die
 11. Machine Head: Bloodstone and Diamonds
 12. Bongripper: Miserable
 13. At the Gates: At War with Reality
 14. Crowbar: Symmetry of Black
 15. Triptykon: Melana Chasmata
 16. The Graviators: Motherload
 17. Dead Congregation: Promulgation of the Fall
 18. Mantar: Death by Burning
 19. Primordial: Where Greater Men Have Fallen
 20. Hark: Crystaline

Φάνης Μανταίος: Top-20 albums 2014

 1. Blues Pills: Blues Pills
 2. Bernie Marsden: Shine
 3. Slough Feg: Digital Resistance
 4. Mausoleum Gate: Mausoleum Gate
 5. Black Trip: Goin' Under
 6. Triptykon: Melana Chasmata
 7. Nashville Pussy: Up the Dosage
 8. Obituary: Inked in Blood
 9. Admiral Sir Cloudesley Shovell: Check 'em Before you Wreck 'em
 10. Dread Sovereign: All Hell's Martyrs
 11. Earth: Primitive and Deadly
 12. Cannibal Corpse: A Skeletal  Domain
 13. Overkill: White Devil Armory
 14. Dead Congregation: Promulgation of the Fall
 15. Grand Magus: Triumph and Power
 16. Nachtmystium: The World We Left Behind
 17. Devilment: The Great and Secret Show
 18. Giant Squid: Minoans
 19. Riot V: Unleash the Fire
 20. Rog & Pip: Our Revolution

Caught Somewhere in Time:

(Ξεσκονίζοντας ξεχασμένες πτυχές της δισκοθήκης)

 • W.A.S.P. - The Headless Children [1989]
 • Granicus - Granicus [1973]
 • King Diamond - Fatal Portrait [1986]

New Wave of Worth-Listening-To Heavy Metal

(Νέες κυκλοφορίες, νέες μπάντες, νέο καλό μέταλλο)

 • Exarsis - The Brutal State
 • Goat - World Music
 • In Solitude - Sister
περισσότερες στήλες