Steel the light Steel the Light - home
του Φάνη Μανταίου

Horisont: time warriors

Read english text

Οι Horisont, σε περίπτωση που δεν τους γνωρίζετε και αγαπάτε ήδη, είναι μια νέα και σκληρά εργαζόμενη σουηδική μπάντα, που υπηρετεί το ιδίωμα του hard rock. Οι vintage επιρροές τους και η αίσθηση της μελωδίας τους κάνουν να ξεχωρίζουν από τη σωρό των 70s revival συγκροτημάτων. Φαντάζει απίστευτο ότι πέρασαν κιόλας τέσσερα χρόνια από το ντεμπούτο τους. Ελπίζουμε να περάσουν δεκαετίες και η μουσική της μπάντας να παραμείνει το ίδιο ενδιαφέρουσα με το φετινό της πόνημα 'Time Warriors'.


Wild Thing: Χαίρετε από το Wild Thing. Αρχικά να σας συγχαρώ για το νέο σας άλμπουμ Time Warriors. Τι ανταπόκριση έχει ως τώρα;

Axel Söderberg: Γεια σου Φάνη! Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση έιναι θετική. Όταν παίζουμε ζωντανά τα καινούρια τραγούδια φαίνεται να αρέσουν στον κόσμο.

WT: Ο τίτλος του άλμπουμ είναι «πολέμιοι του χρόνου» (Time Warriors), ένας τίτλος που θα μπορούσε να συνδεθεί με τον vintage ήχο σας που πηγάζει από τα βάθη της δεκαετίας του '70. Αυτός είναι ο λόγος που το ονομάσατε έτσι; Γιατί πιστεύεις ότι το hard rock παλαιάς κοπής βρίσκει τόσο απήχηση στις μέρες μας τόσο στους μουσικούς όσο και στους οπαδούς; Σε ενοχλεί καθόλου όλη αυτή η τάση που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτήν τη κατάσταση;

Horisont - Time Warriors (2013)AS: Όχι, ο τίτλος δεν αναφέρεται στον vintage ήχο. Έχουμε ένα φίλο που δημιουργεί πίνακες, κατά κύριο λόγο επιστημονικής φαντασίας. Κάποια στιγμή έφτιαξε έναν πολύ 'cool' πολεμιστή για τον οποίον πιστεύαμε ότι προέρχεται κάπου από τον χωροχρόνο. Δώσαμε αυτό το όνομα σε ένα τραγούδι και πλέον στο δίσκο. Θέλαμε ο ήχος να είναι λες και θα μπορούσε να έχει ηχογραφηθεί το 1974, το 1984 ή το 2017. Δεν έχει σημασία πότε ηχογραφήθηκε ένας δίσκος, αν σου αρέσει σου αρέσει. (σσ. Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.) Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τις παχιές και παραφορτωμένες παραγωγές στον ήχο της μουσικής. Θέλουν να επιστρέψουν στα βασικά του ροκ. Όχι, η όλη φάση με το vintage δε με ενοχλεί, χαιρόμαστε που τόσο πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν τη μουσική μας. Και υπάρχουν πολλές ανερχόμενες μπάντες που δεν έχω ακούσει, οι οποίες να παίζουν κλασικό hard rock / metal.

WT: Τι επιρροές έχετε ως σύνολο αλλά και ως μουσικοί ξεχωριστά; Βλέπω ένα μπλουζάκι Manowar στις promo φωτογραφίες και αναρωτιέμαι, υπάρχει περίπτωση να σας δούμε να παίρνετε μια τροπή παρόμοια με αυτή των Grand Magus και να παίζετε ευθύ επικό heavy metal;

AS: Μας αρέσει το rock από το 1950 έως σήμερα, αλλά έχουμε επικεντρωθεί στη σκληρή έκφανσή του από τις δεκαετίες του '70 και του '80. Αντλούμε μεγάλη έμπνευση από τα συγκροτήματα που συνέβαλαν στο ξεκίνημα του heavy metal. Κλασικές μπάντες όπως οι Black Sabbath, Scorpions, Judas Priest και οι απόγονοί τους στα τέλη του '70 και του '80. Κάθε μέλος της μπάντας ακούει πολύ διαφορετική μουσική, από τον Σουηδό soul τραγουδιστή Björn Skifs μέχρι Toxic Holocaust. Η απάντηση στην ερώτησή σου για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να παίξουμε επικό heavy metal είναι «ναι». Αλλά οι ίδιες πιθανότητες είναι να παίξουμε και boogie rock'n'roll. (σσ. Υποκλίνομαι στην πολυσυλλεκτικότητα.) Ποτέ δεν ξέρεις...

WT: Στην πρώτη και μοναδική συναυλία σας στην Αθήνα, στην οποία δυστυχώς δε μπόρεσα να παρευρεθώ, η αφίσα σας ανέφερε ως hard rock / stoner μπάντα. Συμφωνείτε με μια ταμπέλα όπως το stoner για τους Horisont; Έχετε καλές αναμνήσεις από την Αθήνα;

AS: Όχι, δε συμφωνώ καθόλου με το ότι είμαστε stoner μπάντα, συμφωνώ μόνο με το hard rock. Πάντα μας έβαζαν κάτω από την ταμπέλα του 'stoner' και δε μπορώ να καταλάβω γιατί. Προσωπικά δε θεωρώ ότι κανένας από τους δίσκους και κανένα από τα τραγούδια μας είναι stoner. Ίσως γιατί εγώ δεν ξέρω τι είναι το 'stoner'; Ποτέ δεν ήταν αυτός ο στόχος μας στη μουσική. Όπως επίσης δε συμφωνώ και με τον χαρακτηρισμό 'doom' που διάφοροι τείνουν να μας «κολλάνε».

Το πιο αξιομνημόνευτο από την Αθήνα είναι ο τρόπος που οι διοργανωτές και οι μπάντες μας φέρθηκαν. Ήταν υπέροχοι. Το πάρτυ που ακολούθησε μετά ήταν πολύ καλό επίσης. Πραγματικά θα θέλαμε να ξαναέρθουμε.

WT: Σε ποιο σημείο πιστεύεις ότι ο τρίτος δίσκος σας διαφέρει από τους προηγούμενους; Θεωρείς ότι κάνετε πρόοδο με κάθε δίσκο;

AS: Αυτός ο δίσκος ακούγεται ίσως λίγο βαρύτερος από τους προηγούμενους. Δουλέψαμε πολύ περισσότερο με τα τραγούδια και γράψαμε demo στο στούντιο όπου κάναμε πρόβες πολύ καιρό πριν μπούμε στο στούντιο. Ειδικά για τις κιθάρες, θέλαμε είναι πιο βαριές από πριν. Η παραγωγή είναι επίσης διαφορετική. Προσωπικά πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός βελτιωνόμαστε.

Έχουμε ήδη γράψει 4-5 νέα τραγούδια για το επόμενο άλμπουμ πάντως. Δεν σταματάμε να γράφουμε.

Horisont - Writing on the Wall (2013 single)WT: Γιατί διαλέξατε το "Writing on the Wall" ως πρώτο σινγκλ; Πώς και το "Real Side Chain" δεν κατάφερε να μπει στο δίσκο (σσ. είναι το b-side του σινγκλ);

AS: Θεωρήσαμε ότι το "Writing on the Wall" ήταν το πιο αντιπροσωπευτικό τραγούδι του δίσκου. Περιέχει όλα τα βασικά στοιχεία της μπάντας: ψηλούς τόνους στη φωνή, διπλές κιθάρες, βαρειές μπασογραμμές και εκκωφαντικά ντραμς. Το "Real Chain Side" δεν ταίριαζε με τα άλλα τραγούδια. Ακόμα το θεωρούμε καλό τραγούδι, αλλά πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να το παίζουμε παρά να το ακούμε.

WT: Είστε γνωστοί στην πιάτσα για τις μελωδίες που σου καρφώνονται στη μνήμη. Από πού αντλείτε όλη αυτή την έμπνευση μιας και κυκλοφορήσατε δύο δίσκους μέσα σε δύο χρόνια;

AS: Όταν γράφουμε τραγούδια, η μελωδία είναι το πρώτο που έρχεται. Ένα καλό κιθαριστικό ριφ δεν συνεπάγεται και καλό τραγούδι. Η έμπνευση έρχεται από παντού.

WT: Το πρώτο μέρος του βίντεο κλιπ για το "Writing on the Wall" έχει μια δυνατή αίσθηση Quentin Tarantino. Είστε οπαδοί της δουλειάς του; Θα ήθελες να μοιραστείς κάποιες παραπάνω πληροφορίες για την ιστορία του βίντεο κλιπ;

AS: Βασικά πιστεύω ότι είναι επηρεασμένο από το ίδιο είδος ταινιών που επηρεάζεται και ο Tarantino - 70s 'exploitation' κινηματογράφο κυρίως. Αλλά και ο Tarantino είναι φανταστικός.

WT: Εννοώ απολύτως την επόμενη ερώτηση! Τι πίνετε εσείς εκεί στη Σουηδία; Τόσες πολλές φοβερές μπάντες είναι από τη Σουηδία που σε εμάς τους απ' έξω φαίνεται σαν το κατάλληλο μέρος για να ξεκινήσεις ένα hard/heavy συγκρότημα, αν παίζεις death metal, hard rock, glam ή ο,τιδήποτε άλλο. Τι κάνει τη Σουηδία τόσο ξεχωριστή μεταξύ των άλλων χωρών;

AS: Είναι πιθανότατα οι μακριοί χειμώνες του βορρά. Από τον Οκτώβρη μέχρι το Μάρτη, είναι σκοτεινά και κρύα έξω σχεδόν για έξι μήνες. Είναι αρκετά καταθληπτικά εδώ πάνω το χειμώνα, οπότε πρέπει να κάνουμε κάτι δημιουργικό για να επιβιώσουμε. Αυτό που κάνει ο κόσμος είναι είτε να ασχολείται με χειμερινά αθλήματα, να πίνει αλκοόλ ή να παίζει μουσική και συχνά να συνδυάζει τα δύο τελευταία. Άλλη μια θεωρία είναι ότι έχουμε δωρεάν μαθήματα μουσικών οργάνων στο σχολείο και υπάρχει υποστήριξη από την κυβέρνηση όταν ασχολείσαι με την τέχνη, όπως για παράδειγμα με τη μουσική. (σσ. όπως ακριβώς και στην πατρίδα μας...)

WT: Προφανώς έχετε περιοδεύσει αρκετά μέχρι τώρα. Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος και ποιες χώρες ανυπομονείτε να επισκεφτείτε για συναυλίες στο μέλλον;

AS: Η Γερμανία είναι πάντα ένα καλό μέρος να περιοδεύεις διότι στ' αλήθεια ξέρουν πώς να οργανώνουν συναυλίες και φεστιβάλ. Η Ισπανία και η Ελλάδα φαίνεται επίσης ότι είναι καλές χώρες για περιοδεία. Πάντα ήθελα να πάω στην Ιαπωνία, οπότε ελπίζω να παίξουμε εκεί κάποια στιγμή.

WT: Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Horisont; Κάποια συγκεκριμένα σχέδια;

AS: Αυτή τη στιγμή κάνουμε συναυλίες με αφορμή την κυκλοφορία του Time Warriors. Του χρόνου σχεδιάζουμε να επισκεφτούμε την Ευρώπη. Η Γερμανία, η Πολωνία, η Αγγλία, η Ισπανία και - ελπίζουμε - η Ελλάδα είναι στο χάρτη μας μέχρι στιγμής.

WT: Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη! Ο επίλογος δικός σας.

AS: Greece out! (σσ. αμετάφραστο)

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης στα αγγλικά:

Horisont, in case you don't already know and love them, are a new hard working and hard rocking band from Sweden. Their vintage sound and melody driven music spate them from the mass of 70s revival bands. It seems unbelievable that four years have past since their debut release. We hope that in the following decades their music will stay as interesting as it is today, in their 'Time Warriors' album.


Wild Thing: Hello from Wild Thing. First of all I would like to congratulate you on your new album Time Warriors. What is the feedback you have received so far?

Axel Söderberg: Hi Fanis! Thank you! The feedback's been good so far. When we're doing shows people seem to like the new songs.

WT: The title of the album is Time Warriors, a name that could be related to your vintage, straight from the depths of the 1970s sound. Is that why you named it like that? Why do you think old school hard rock is so popular these days among both fans and musicians? Does the whole hype around it sometimes piss you off?

Horisont - Time Warriors (2013)AS: No, the title doesn't refer to the vintage sound. We have a friend that paints a lot of sci-fi paintings and he made this cool warrior once that we thought looked like a warrior of time and space. We thought of the name "Time Warrior" for a song and now for this record. We wanted the record to sound like it could be recorded in 1974, 1983 or 2017. It doesn't matter when a record is made; if you like it, you like it.

I think that people are tired of fat, over-produced sounding music. They want to go back to basic rock. No, the hype doesn't piss me off; we're glad that many new people discover our music. There are a lot of new bands playing classic hard rock/metal that pop up and I haven't heard about them.

WT: What influences do you have as a band and as individual musicians? I see a Manowar t-shirt on your promo pictures so I wonder, is there any chance we'll see you take a turn - similar to the one Grand Magus did - and play straight forward epic heavy metal?

AS: We like rock from the 1950s to nowadays but we have focused on the harder rock from the seventies and the eighties; the bands that helped form heavy metal in the beginning, we get a lot of inspiration from. Classic bands like Black Sabbath, Scorpions, Judas Priest and their 'offspring' in late 70s and 80s. Every member of the band listens to a lot of different music; it can be everything from Swedish soul singer Björn Skifs to Toxic Holocaust. The answer to your question if there's a chance we'll play epic heavy metal in the future, is 'yes'. But there is just as big a chance we'll play boogie rock'n'roll. You never can tell.

WT: In your first and only concert in Athens, which unfortunately I wasn't able to attend, the promotional poster claimed you were a part hard rock / part stoner band. Do you agree with a label such as 'stoner' for Horisont? Any good memories from Athens?

AS: No, I dont agree we are a stoner band at all, only the hard rock part. People have always been putting us in the stoner genre and I can't see why. Personally I don't think any record or song that we have done is stoner. But I maybe don't know what 'stoner' is... That has never been our goal with our music. I don't also agree with the 'doom' label people tend to attach to us either.

The most memorable thing from Athens was the way the promoters and the fans were treating us. They were really super cool. The after-party was really fun as well. We really want to come back.

WT: Where do you feel your third record differs from the previous ones? Do you feel you are progressing with each album?

AS: This record is maybe a heavier sounding album than our previous albums. We have worked a lot more with the songs and recorded demos in the rehearsal studio a long time before we entered the recording studio. Especially the guitars; we wanted them to be heavier than before. The production is also different. Personally I think we're getting better and better.

We already have 4-5 new songs for next album, so we're constantly writing new stuff.

Horisont - Writing on the Wall (2013 single)WT: Why did you choose "Writing on the Wall" to be the first single from the album? How come "Real Side Chain" (the flipside) didn't make it to the album?

AS: We thought that "Writing on the Wall" best represented the album. It covers most of what we're about, high pitched vocals, twin guitar, heavy bass lines and thunderous drums. "Real Side Chain" didn't fit in with the other songs. We still think it's a cool song but it's funnier to play than listen to.

WT: You are infamous for your memorable melodies. Where do you get all that inspiration from? you have released two albums in two years.

AS: When we're writing songs the melody always comes in first. A good guitar riff doesn't make a song. The inspiration comes from everywhere.

WT: You are infamous for your memorable melodies. Where do you get all that inspiration from? you have released two albums in two years.

AS: I think it's mainly inspired by the same kind of movies that inspires Tarantino. Mostly 70s exploitation movies. But Tarantino is great too.

WT: I am dead serious about this question! What do you guys drink over there in Sweden? So many great bands come from your country; the scene at least to us outsiders looks like the perfect place to be if you are starting a hard/heavy band, be it death metal, hard rock, glam or whatever. What makes Sweden so special among other countries?

AS: It's probably because we got real long winters up north. From October till March, for almost 6 months it's dark and cold outside, so we can't go outside. It's pretty depressing up here in the winter, so we have to do something inspirational to survive. What people do is either winter sports, drinking alcohol or playing music, often combining the last two. One other theory is that we have free musical instrument lessons when we're in grade school and you get some support from the government when you're doing art, stuff like music.

WT: Obviously you have done quite some touring by now. What was your favorite place to play and what countries do you anticipate visiting for gigs in the future?

AS: Germany is always fun to tour because they really know how to arrange gigs and festivals. Spain and Greece seems to be cool countries to tour as well. I have always wanted to go to Japan, so I hope we can play there sometime.

WT: What does the future hold for Horisont? Any plans in particular?

AS: Right now we're doing release gigs for Time Warriors in Sweden. Next year we're planning to tour Europe. Germany, Poland, England, Spain, Italy and hopefully Greece is on the map right now.

WT: Thank you very much for this interview! Final words are yours.

AS: Greece out!

Horisont are: Axel Söderberg - Vocals; Charles Van Loo - Guitar; Kristofer Möller - Guitar; Magnus Delborg - Bass; Pontus Jordan - Drums

Horisont discography: Två Sidor Av Horisonten (Crusher Records, 2009), Second Assault (Rise Above Records, 2012), Time Warriors (Rise Above Records, 2013)

Tags: Horisont, hard rock, Sweden, interview, Rise Above Records
Steel the Light - home


2014 hard 'n' heavy tunes:

Άρης 'Ymir' Πολιτόπουλος: Top-20 albums 2014

 1. ΥΟΒ: Clearing the Path to Ascend
 2. 1000Mods: Vultures
 3. Allochiria: Omonoia
 4. Mastodon: Once More 'round the Sun
 5. Planet of Zeus: Vigilante
 6. John Garcia: John Garcia
 7. Orange Goblin: Back from the Abyss
 8. Villagers of Ioannina City: Riza
 9. Solstafir: Otta
 10. Electric Wizard: Time to Die
 11. Machine Head: Bloodstone and Diamonds
 12. Bongripper: Miserable
 13. At the Gates: At War with Reality
 14. Crowbar: Symmetry of Black
 15. Triptykon: Melana Chasmata
 16. The Graviators: Motherload
 17. Dead Congregation: Promulgation of the Fall
 18. Mantar: Death by Burning
 19. Primordial: Where Greater Men Have Fallen
 20. Hark: Crystaline

Φάνης Μανταίος: Top-20 albums 2014

 1. Blues Pills: Blues Pills
 2. Bernie Marsden: Shine
 3. Slough Feg: Digital Resistance
 4. Mausoleum Gate: Mausoleum Gate
 5. Black Trip: Goin' Under
 6. Triptykon: Melana Chasmata
 7. Nashville Pussy: Up the Dosage
 8. Obituary: Inked in Blood
 9. Admiral Sir Cloudesley Shovell: Check 'em Before you Wreck 'em
 10. Dread Sovereign: All Hell's Martyrs
 11. Earth: Primitive and Deadly
 12. Cannibal Corpse: A Skeletal  Domain
 13. Overkill: White Devil Armory
 14. Dead Congregation: Promulgation of the Fall
 15. Grand Magus: Triumph and Power
 16. Nachtmystium: The World We Left Behind
 17. Devilment: The Great and Secret Show
 18. Giant Squid: Minoans
 19. Riot V: Unleash the Fire
 20. Rog & Pip: Our Revolution

Caught Somewhere in Time:

(Ξεσκονίζοντας ξεχασμένες πτυχές της δισκοθήκης)

 • W.A.S.P. - The Headless Children [1989]
 • Granicus - Granicus [1973]
 • King Diamond - Fatal Portrait [1986]

New Wave of Worth-Listening-To Heavy Metal

(Νέες κυκλοφορίες, νέες μπάντες, νέο καλό μέταλλο)

 • Exarsis - The Brutal State
 • Goat - World Music
 • In Solitude - Sister
περισσότερες στήλες